سود مرکب چیست؟ + فرمول و نحوه محاسبه
سود مرکب چیست و نحوه محاسبه آن چگونه است. سود مرکب یکی از مفاهیم مالی است که استفاده از آن باعث میشود سرمایهگذاران سود قابل توجهی از سرمایههای خود بهدست آورند. برخلاف سود ساده که تنها به سرمایه اولیه تعلق میگیرد، در محاسبه سود مرکب، به سود جمعشده از دورههای قبلی نیز سود تعلق میگیرد. این موضوع باعث میشود تا سرمایه در گذر زمان با سرعت بیشتری افزایش پیدا کند. آشنایی با مفهوم سود مرکب و اجرای آن در سرمایهگذاری میتواند کمک بزرگی در برنامهریزیهای مالی برای آینده داشته باشد. با توجه به اینکه سود مرکب در بازههای زمانی بلندمدت میتواند سودهای قابل توجهی را به سرمایهگذاران بدهد، بنابراین میتوان از سود مرکب برای پساندازهای مربوط به دوران بازنشستگی یا کمکهزینه تحصیلی استفاده کرد. در این مطلب از مجله فرادرس با سود مرکب و نحوه محاسبه آن آشنا میشویم.
سود مرکب چیست ؟
«سود مرکب» (Compound Interest) دریافت سودی است که علاوه بر سود اصل سرمایه به سود حاصل از آن نیز در طی زمان تعلق میگیرد. به عبارت دیگر در سود مرکب به سود حاصل از اصل سرمایه نیز سود تعلق میگیرد. بنابراین با استفاده از سود مرکب امکان رشد سریع و تصاعدی سرمایه وجود دارد.
اهمیت سود مرکب چیست ؟
اهمیت سود مرکب به این دلیل است که با استفاده از سود مرکب این امکان وجود دارد تا در بازههای زمانی بلند مدت بتوانید رشد سرمایه و سود حاصل از آن را به سرعت افزایش دهید. استفاده از سود مرکب به سرمایهگذار این امکان را میدهد تا بتواند از اصل سرمایه و از سود حاصل از آن سود کسب کند. این موضوع باعث میشود تا در گذر زمان سرمایه فرد با سرعت بیشتری رشد کند.
سود مرکب بانکی چیست؟
منظور از سود مرکب بانکی سودی است که بانکها یا موسسات مالی به سپردهگذاران خود میدهند. در سود مرکب بانکی نیز سود حاصله به سرمایه قبلی اضافه میشود و به مجموع سرمایه حاصل نیز سود تعلق میگیرد. بانکها ممکن است سود مرکب را در فواصل روزانه، ماهانه، سه ماهه، شش ماهه یا سالانه حساب کنند و آن را به حساب سرمایهگذار واریز کنند.
هر اندازه اضافه کردن سود به حساب در فواصل کوتاهتری انجام شود، سرمایه موجود سریعتر رشد میکند. بانکها معمولا از فرمولهایی مشابه با فرمول سود مرکب که در ادامه این مطلب از مجله فرادرس آن را توضیح میدهیم، برای محاسبه سود مرکب استفاده میکنند. فرمولهایی که برای سود مرکب بانکی استفاده میشوند ممکن است با توجه به فواصل محاسبه سود مرکب بانک مربوطه و شرایط حسابهای بانکی، نسبت به هم متفاوت باشند.
میزان سود اعطایی توسط بانکها نیز بر حسب نوع حساب، سیاستهای مالی بانک مربوطه و شرایط حاکم بر بازار میتواند متفاوت باشد. بنابراین قبل از سرمایهگذاری برای دریافت سود مرکب از آخرین تغییرات اعمال شده در فرآیند اجرایی و نحوه محاسبه سود مرکب مطلع شوید.
مزایای سود مرکب چیست؟
در ادامه این مطلب از مجله فرادرس یاد میگیریم سود مرکب چیست و چه کاربردهای دارد.
افزایش ثروت
اولین مزیت استفاده از سود مرکب افزایش ثروت و رشد سریع سرمایه اولیه است. این موضوع به این دلیل است که سود حاصل از سود سرمایه نیز دوباره سرمایهگذاری میشود.
تسهیل در دستیابی به اهداف مالی بلند مدت
مزیت دیگر استفاده از سود مرکب در دستیابی به اهداف مالی بلند مدت است. این اهداف میتواند برنامهریزی برای ایام بازنشستگی یا کمک هزینه تحصیلی برای آینده باشد. با استفاده از سود مرکب سرمایهگذار به مرور زمان میتواند برای رسیدن به اهداف مالی خود امیدوار باشد.
دریافت سود مستمر
از دیگر مزایای سود مرکب دریافت سود مستمر است. در واقع با استفاده از سود مرکب این امکان برای سرمایهگذار وجود دارد تا سود حاصل از سرمایه اولیه نیز برای وی کار کند. بنابراین سرمایهگذار بدون نیاز به انجام مستقیم فعالیت اقتصادی، میتواند بهراحتی از سود مرکب حاصل از سرمایه خود استفاده کند.
سود مرکب چگونه محاسبه میشود؟
برای اینکه بتوانیم سود مرکب را محاسبه کنیم، میتوانیم از فرمول زیر استفاده کنیم. در این فرمول با توجه به مقدار سرمایه اولیه، نرخ سود، تعداد دفعات محاسبه سود در سال و مدت زمان سرمایهگذاری میتوانیم مقدار سود مرکب را محاسبه کنیم. بنابراین در ادامه این مطلب از مجله فرادرس فرمول محاسبه سود مرکب را شرح میدهیم.
فرمول محاسبه Compound Interest
برای محاسبه سود مرکب میتوان از فرمول زیر استفاده کرد.
- A: مقدار سرمایهای که پس از گذشت زمانی مشخص خواهیم داشت.
- P: مقدار سرمایه اولیه
- r: نرخ سود سالانه که به صورت اعشار بیان میشود.
- n: تعداد دفعاتی که سود در سال محاسبه میشود.
- t: مدت زمان سرمایهگذاری به سال
مثالی برای نحوه محاسبه Compound Interest
فرض کنید کنید که سرمایهای معادل با ۵ هزار دلار دارید و آن را با سود مرکب سالانه برابر با ۵٪ که بهصورت سالانه محاسبه میشود، در حسابی سرمایهگذاری کردهاید. علاوه بر این قصد دارید این سرمایهگذاری را برای ۵ سال ادامه دهید. در ادامه میخواهیم با جاگذاری مقادیر ذکر شده در فرمول محاسبه سود مرکب، مقدار نهایی سرمایه را بعد از ۵ سال محاسبه کنیم.
- جاگذاری مقدار عددی مناسب برای P: در ابتدا مقادیر مورد نظر را برابر با پارامترهای فرمول قرار میدهیم. در این مثال مقدار P برابر با ۵ هزار دلار است که بهعنوان سرمایه اولیه محسوب میشود.
- جاگذاری مقدار عددی مناسب برای r: درصد سود مرکب را با r نشان میدهد که در این مثال برابر با ۵٪ است و باید بهصورت اعشار نشان داده شود. بنابراین برای مقدار r باید سود مرکب را بهصورت ۰/۰۵ در فرمول قرار دهیم.
- جاگذاری مقدار عددی مناسب برای n: با توجه به اینکه در این مثال سود بهصورت سالانه محاسبه میشود بنابراین برای مقدار n در این مثال عدد یک را در فرمول سود مرکب قرار میدهیم.
- جاگذاری مقدار عددی مناسب برای t: در فرمول سود مرکب t برابر طول مدت سرمایهگذاری به سال است. بنابراین با توجه که در این مثال سرمایهگذاری به مدت ۵ سال انجام میشود، بنابراین مقدار t در این مثال برابر با ۵ است.
هنگامیکه مطابق با توضیحات بالا مقادیر مربوطه را در فرمول جاگذاری کردیم، عبارتی مطابق زیر خواهیم داشت.
بنابراین با انجام محاسبه به مقدار عددی موردنظر برای مقدار A میرسیم که نشاندهنده مقدار سرمایه حاصل با سود مرکب ۵٪ بعد از مدت ۵ سال است.
ماشین حساب سود مرکب چیست ؟
ماشین حساب سود مرکب برنامهای است که این امکان را به سرمایهگذار میدهد تا بتواند مقدار سود مرکب را در بازه زمانی سرمایهگذاری بهدست آورد. این برنامه به سرمایهگذار کمک میکند تا میزان افزایش سرمایه اولیه خود را طول بازه زمانی موردنظر محاسبه کند.
برای محاسبه سود مرکب با استفاده از ماشن حساب مربوطه نیاز دارید تا مقادیر سرمایه اولیه، نرخ بهره، تعداد دفعات محاسبه سود مرکب و مدت زمان سرمایهگذاری را در اختیار ماشین حساب سود مرکب قرار دهید. زمانی که این اطلاعات را در اختیار ماشین حساب سود مرکب قرار دادید، این ماشین حساب میزان سرمایه را در پایان دوره مربوطه محاسبه میکند. ماشین حساب سود مرکب را میتوانید در برخی از وبسایتهای مالی، پلتفرمهای سرمایهگذاری یا بهصورت جداگانه بهعنوان اپلیکیشنی برای موبایل پیدا کنید.
استفاده از Compound Interest در بازارهای مالی
استفاده از سود مرکب در بازارهای مالی به این معنی است که میزان سود حاصل از سرمایهگذاری در بازارهای مالی را دوباره در بازارهای مالی سرمایهگذاری کنید. به این ترتیب در صورت مدیریت درست ریسک و سرمایه میتوانید پس از مدتی افزایش قابل توجهی در میزان سرمایه اولیه داشته باشید. بازارهای مختلفی همانند بورس، فارکس و ارزهای دیجیتال فرصتهای سرمایهگذاری مطلوبی را در اختیار سرمایهگذارها قرار میدهند که در صورت مدیریت ریسک در آنها میتوان سودهای مرکب از آنها دریافت کرد. در ادامه این مطلب از مجله فرادرس با نحوه استفاده از سود مرکب در برخی از این بازارها آشنا میشوید.
سود مرکب در بورس چیست؟
هنگامی که سود حاصل از سهام دوباره برای سرمایهگذاری و کسب سود استفاده شود، به آن سود مرکب میگویند. هنگامی که فردی در سهام شرکتهای بورسی سرمایهگذاری میکند، علاوه بر برخورداری از سود ناشی از افزایش قیمت سهام موردنظر، از سود سهام نیز برخوردار میشود. حال اگر سود سهام دوباره سرمایهگذاری شود در این حالت میتوان از مزیت سود مرکب در بورس که به سود سهام تعلق میگیرد برای افزایش هر چه بیشتر مقدار سود دریافتی استفاده کرد.
نحوه استفاده از Compound Interest در بورس
برای استفاده از مزایای سود مرکب در بورس میتوان با سود سهام دوباره در بورس سرمایهگذاری کرد. نحوه کار به این صورت است که برخی از شرکتها ممکن است بخشی از سود حاصل از شرکت را بین سهامداران خود تقسیم کنند. در این صورت سهامدار میتواند بهجای برداشت نقدی سود سهام مربوطه، با این سود دوباره سهام شرکت مربوطه را خریداری کند. در این صورت تعداد سهام سرمایهگذار افزایش مییابد که این باعث افزایش سود سهام مربوطه در دوره بعدی میشود.
استفاده از سود نوسانگیری در بورس
راهکار دیگری که میتوان از آن برای دریافت سود از سود حاصل از معاملات سهام استفاده کرد، نوسانگیری در بورس و سرمایهگذاری سود حاصل از آن در سهام همان شرکت است. با توجه به اینکه بازاراهای مالی دارای نوسان هستند بنابراین در برخی اوقات بازار صعودی یا در اصطلاح گاوی است و در زمانی دیگر نیز نزولی یا خرسی است.
تریدرهایی که تجربه بالایی در خرید و فروش سهام شرکتها دارند میتوانند در صورت پیشبینی درست روند قیمت سهام شرکتها از سود حاصل برای سرمایهگذاری و خرید دوباره سهام شرکت مربوطه برای دریافت سود مرکب استفاده کنند.