آزمون والد (Wald Test) — مفهوم و کاربردها

۲۶۰۶ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۷ خرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه: ۳ دقیقه
دانلود PDF مقاله
آزمون والد (Wald Test) — مفهوم و کاربردهاآزمون والد (Wald Test) — مفهوم و کاربردها

در آمار و تحلیل‌های آماری، انجام آزمون فرض و انتخاب آماره آزمون مناسب، یکی از مهم‌ترین بخش‌های نظری و تئوری آمار محسوب می‌شود. آماره والد (Wald Statistics) و آزمون والد (Wald Test) یکی از این گونه مباحث است. در این نوشتار ابتدا موضوع آزمون والد را مطرح کرده و شرایط اجرای آن را بازگو می‌کنیم. سپس آماره آزمون، نحوه محاسبه و کاربردهای آن را در دیگر بخش‌های تحلیل آماری بررسی خواهیم کرد.

997696

برای آشنایی با شیوه انجام آزمون فرض و اصطلاحات آن مطلب آزمون های فرض و استنباط آماری — مفاهیم و اصطلاحات را مطالعه کنید. همچنین برای آگاهی از نحوه انجام آزمون مقایسه میانگین نوشتار آزمون فرض میانگین جامعه در آمار — به زبان ساده را بخوانید. همچنین مطالعه تابع درستنمایی (Likelihood Function) و کاربردهای آن — به زبان ساده نیز خالی از لطف نیست.

آزمون والد و آماره والد (Wald Test)

«آزمون والد» (Wald Test) به عنوان یک آزمون‌های پارامتری در نظر گرفته می‌شود زیرا به توزیع داده‌ها نیاز دارد. این آزمون به افتخار دانشمند آمار و ریاضی‌دان مجارستانی «آبراهام والد» انتخاب شده است.

او این روش را برای آزمون کردن برابری پارامتر جامعه (θ\theta) با یک مقدار ثابت (θ0\theta_0) ایجاد کرد.

Abraham_Wald

فرض کنید که برآورد حداکثر درستنمایی یا (MLE (Maximum Likelihood Estimator پارامتر θ\theta به صورت θ^\widehat{\theta} باشد. همچنین اگر θ0\theta_0 برآوردگر حدسی باشد، با فرض نرمال بودن اختلاف بین این دو، می‌توان توزیع کسر زیر را کای-۲ در نظر گرفت.

W=(θ^θ0)2Var(θ)^\large W=\dfrac{(\widehat{\theta}-\theta_0)^2}{Var(\hat{\theta)}}

به این ترتیب اگر مقدار WW بیشتر از مقدار چندک α\alphaام توزیع کای-۲ با یک درجه آزادی باشد، فرض صفر که به صورت زیر نوشته می‌شود، در سطح خطای α\alpha رد خواهد شد.

{ H0:θ=θ0H1:θ θ0 \large \begin{cases} H_0: \theta =\theta_0 \\ \large H_1: \theta \neq  \theta_0\\ \end{cases}

همانطور که دیده می‌شود، این آماره و آزمون در حالت یک بعدی به کار می‌روند. در ادامه به حالت چند بعدی این آزمون خواهیم پرداخت.

آزمون همزمان والد روی چندین پارامتر (Wald Test on Multiple Parameters)

از آزمون والد می‌توان برای انجام آزمون تکی بر روی چندین پارامتر یا آزمون‌های همزمان ترکیب یک یا چند پارامتر استفاده کرد. فرض کنید که بردار θ^\widehat{\theta}‌ برآوردگرهای p پارامتر باشند. به این ترتیب θ^\widehat{\theta} یک بردار p×1p\times 1 بوده که برآوردگر درستنمایی برای بردار پارامترهای θ\theta است.

فرض می‌شود که این بردار برآوردگرها، دارای توزیع نرمال چند متغیره با بردار میانگین θ\theta و ماتریس کوواریانس VV است. در نتیجه رابطه زیر را خواهیم داشت.

n(θ^nθ)DN(0,V)\large \sqrt {n}({\hat {\theta }}_{n}-\theta ){\xrightarrow {\mathcal {D}}}N(0,V)

این رابطه به این معنی است که طرف راست در توزیع به نرمال چند متغیره با بردار میانگین صفر و ماتریس کوواریانس VV میل می‌کند. حال فرض کنید که Q تعداد آزمونی‌هایی باشد که روی P پارامتر صورت خواهد گرفت. این آزمون ها را به کمک یک ماتریس به نام R که دارای Q سطر و P ستون است معرفی می‌کنیم. به این ترتیب فرضیات آزمون به صورت زیر نوشته خواهند شد.

{ H0:Rθ=θ0H1:Rθ θ0 \large \begin{cases} H_0: R\theta =\theta_0 \\ \large H_1: R\theta \neq  \theta_0\\ \end{cases}

برای مثال فرض کنید که برای یک بردار با ۳ سطر از پارامترها می‌خواهید آزمون والد را اجرا کنید. در این صورت ماتریس R، بردار θ0\theta_0 و بردار θ\theta به شکل زیر نوشته خواهند شد. با در نظر گرفتن این ماتریس و بردارها، مقایسه سه پارامتر با مقدار ثابت انجام خواهد گرفت.

بردار پارامترهاθ\thetaبردار مقادیر حدسی θ0\theta_0ماتریس R
θ=[θ1θ2θ3]\large \theta=\begin{bmatrix}\theta_1\\ \theta_2\\ \theta_3\\ \end{bmatrix}

θ0=[ θ01 θ02 θ03 ] \large \theta_0=\begin{bmatrix} \theta_{0_1}\\ \theta_{0_2}\\ \theta_{0_3}\\ \end{bmatrix} 

R=[ 100 010 001 ]\large R=\begin{bmatrix} 1&0&0\\ 0&1&0\\ 0&0&1\\ \end{bmatrix}

در این حالت آماره آزمون به صورت زیر نوشته خواهد شد. مشخص است که این آماره دارای توزیع کای ۲ با Q درجه آزادی است.

(Rθ^nr)T[R(V^n/n)R]1(Rθ^nr)DχQ2 \large (R{\hat {\theta }}_{n}-r)^{T}[R({\hat {V}}_{n}/n)R^{'}]^{-1}(R{\hat {\theta }}_{n}-r)\quad {\xrightarrow {\mathcal {D}}}\quad \chi _{Q}^{2}

مشخص است که در این جا Vn^\hat{V_n} برآوردگر ماتریس کوواریانس برای θ^\hat{\theta} است.

کاربردها

هنگام استفاده از آزمون فرض مربوط به میانگین جامعه، به جای آزمون و آماره T می‌توان از آماره والد استفاده کرد. همچنین در بعضی از روش‌های رگرسیونی، زمانی که احتیاج به انجام آزمون روی ضرایب رگرسیونی لازم است، آزمون والد مفید به نظر می‌رسد. بخصوص اگر برآوردگر پارامتر براساس حداکثر تابع درستنمایی حاصل شده باشد. برای مثال در رگرسیون لجستیک از آنجایی که برآورد پارامترهای مدل رگرسیون، توسط برآوردگرهای حداکثر درستنمایی بدست می‌آیند، انجام آزمون برای ضرایب مدل رگرسیونی توسط آزمون والد صورت می‌گیرد.  بنابراین در بیشتر نرم‌افزار محاسبات آماری در خروجی رگرسیون لجستیک، آماره والد به همراه Sig یا همان p-value مربوط به آزمون، ظاهر می‌شود و کاربر می‌تواند نسبت به رد فرض صفر که نشانه بی‌اثر بودن آن متغیر در مدل رگرسیون لجستیک است، تصمیم بگیرد.

اگر مطلب بالا برای شما مفید بوده است و به یادگیری مباحث مشابه آن علاقه‌مند هستید، آموزش‌های زیر نیز به شما پیشنهاد می‌شوند:

^^

بر اساس رای ۱۱ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *