مدار معادل ترانسفورماتور – به زبان ساده (+ دانلود فیلم آموزش رایگان)


همه ترانسفورماتورها، ویژگیها و پارامترهایی از قبیل مقاومت سیمپیچ، هسته با نفوذپذیری محدود، شار نشتی و تلفات هیسترزیس و جریان فوکو دارند. این موارد را میتوان در قالب مدار معادل ترانسفورماتور بیان کرد که تحلیل آن را ساده میکند. قبلاً درباره اصول عملکرد ترانسفورماتور ایدهآل و روابط حاکم بر آن بحث کردیم. در این آموزش، ترانسفورماتور غیرایدهآل یا عملی را بررسی کرده و مدار معادل آن را به دست میآوریم.
مشخصههای ترانسفورماتور غیرایدهآل
شکل 1، ترانسفورماتور غیرایدهآلی را نشان میدهد که میتوان مشخصات زیر را برای آن نام برد:
- ترانسفورماتور، نشتی شار دارد و بدین معنی است که همه شار تولیدی یک سیمپیچ، از سیمپیچ دیگر نمیگذرد.
- سیمپیچهای اولیه و ثانویه مقاومت دارند و اگر ولتاژ (منبع ولتاژ) اعمال شود، ولتاژ القایی با آن برابر نیست (). به صورت مشابه، .
- هسته مغناطیسی، کاملاً نفوذپذیر نیست و برای مغناطیس شوندگی به یک mmf محدود نیاز دارد.
- از آنجایی که شار هسته متناوب است، تلفات هیسترزیس و جریان فوکو وجود خواهد داشت که مجموع آنها تلفات هسته یا آهن نامیده میشود.
مدار معادل ترانسفورماتور
در تشکیل مدار معادل ترانسفورماتور دو سیمپیچه شکل 1، باید مشخصات یک ترانسفورماتور واقعی را مدل کنیم.
مدار اولیه ترانس را در نظر بگیرید. معادله ولتاژ حلقه به صورت زیر است:
که در آن، مقاومت سیمپیچ اولیه و تعداد دورهای آن است.
شار سیمپیچ اولیه برابر با مجموع شار متقابل و شار نشتی است.

بنابراین، میتوان معادله (۱) را به صورت زیر نوشت:
از آنجایی که شار نشتی، تابعی خطی از جریان اولیه است، جمله دوم سمت راست معادله (۳) را میتوان برحسب اندوکتانس سیمپیچ اولیه نوشت. بنابراین،
معادله ولتاژ ثانویه نیز به شرح زیر است:
با توجه به جهت شار، شار ثانویه را میتوان به عنوان اختلاف بین شار متقابل و شار نشتی ثانویه بیان کرد:
با جایگذاری معادله (6) در معادله (5)، داریم:
مشابه سیمپیچ اولیه، شار نشتی تابعی خطی از جریان ثانویه است. بنابراین، معادله (۷) را میتوان با استفاده از اندوکتانس سیمپیچ ثانویه بازنویسی کرد:
جملات آخر معادلات (4) و (8)، ولتاژ القایی سیمپیچهای اولیه و ثانویه را نشان میدهند:
با تقسیم رابطه (9) بر رابطه (10)، نسبت ولتاژ به دست میآید:
شکل 2، مدار معادل ترانسفورماتور را نشان میدهد. اجزای مدار برای مدلسازی مغناطیسشوندگی و تلفات هسته به کار میروند که به سمت اولیه و ثانویه افزوده خواهند شد. در شکل 2، سلف ، مغناطیسشوندگی هسته و تلفات هسته (تلفات هیسترزیس و جریان فوکو) را نشان میدهد که به صورت موازی در سمت اولیه ترانسفورماتور متصل میشوند. اجزای مربوط به هسته ( و )، معمولاً در ولتاژ نامی ارجاع داده شده به سمت اولیه محاسبه میشوند. اساساً فرض میکنیم این عناصر در شرایط نامی یا نزدیک به آن، ثابت میمانند.
مدار معادل فازوری ترانسفورماتور
مدار معادل فازوری ترانسفوراتور، در شکل ۳ نشان داده شده است. راکتانسها را میتوان با ضرب اندوکتانسها در فرکانس زاویهای به دست آورد که فرکانس است. نسبت دور تقریباً برابر نسبت ولتاژ است که و ولتاژ نامی اولیه و ثانویه هستند و سازنده آنها را ارائه میکند.


نمودار فازوری برای یک بار سلفی پسفاز متصل به ثانویه ترانس شکل ۳، در شکل ۴ نشان داده شده است.
نمادهای مدار، بیانگر پارامترهای زیر هستند:
- = ولتاژ القایی اولیه
- = ولتاژ القایی ثانویه
- = ولتاژ ترمینال اولیه
- = ولتاژ ترمینال اولیه
- = جریان اولیه
- = جریان ثانویه
- = جریان تحریک
- = جریان و راکتانس مغناطیس شوندگی
- = جریان و مقاومت مربوط به تلفات هسته
- = مقاومت سیمپیچ اولیه
- = مقاومت سیمپیچ ثانویه
- = راکتانس نشتی اولیه
- = راکتانس نشتی ثانویه

مدار معادل ارجاع داده شده به سمت اولیه و ثانویه
در مدار معادل ترانسفورماتور شکل ۳، ترانسفورماتور ایدهآل را میتوان با ارجاع همه کمیتها به اولیه یا ثانویه به ترتیب، به سمت راست یا چپ مدار معادل جابهجا کرد.
شکل 5 این موضوع را نشان میدهد. معمولاً این جابهجایی را انجام میدهیم، زیرا تحلیل ترانس را آسان خواهد کرد.

مدار معادل تقریبی ترانسفورماتور ارجاع داده شده به سمت اولیه و ثانویه
استخراج مدار معادل تقریبی از شکل 5 شروع میشود. همه کمیتها به یک سمت ترانس ارجاع داده میشوند و میتوان ترانسفورماتور ایدهآل در مدار را حذف کرد.
1. اولین گام در فرایند سادهسازی، جابهجایی شاخه مغناطیسشوندگی شنت از وسط مدار T به ترمینال اولیه یا ثانویه است. شکل 6 (الف) و (ب)، این موضوع را نشان میدهد. در این مرحله، از افت ولتاژ سیمپیچهای اولیه و ثانویه ناشی از جریان تحریک، چشمپوشی میشود. البته، افت ولتاژ ناشی از بار را در نظر میگیریم.

2. مقاومتهای سیمپیچ اولیه و ثانویه، برای مقاومت ارجاع داده شده به اولیه () در نظر گرفته میشوند. مقاومت معادل ارجاع داده شده به ثانویه نیز برابر است.
3. به طریق مشابه، راکتانسهای سیمپیچ اولیه و ثانویه را میتوان با هم ترکیب کرد و راکتانس معادل ارجاع داده شده به سمت اولیه را نوشت: . راکتانس ارجاع داده شده به ثانویه نیز برابر با است.
4. مرحله بعدی استخراج مدار معادل تقریبی، حذف کامل شاخه مغناطیسشوندگی موازی است. بنابراین، مدار معادل، به یک مدار ساده از امپدانسهای سری تبدیل میشود که به اولیه یا ثانویه ارجاع داده شدهاند. شکل ۷ (الف) و (ب)، مدار معادل تقریبی را نشان میدهد.

اگر این مطلب برای شما مفید بوده و میخواهید درباره مباحث مربوط به آن، بیشتر فرا بگیرید، آموزشهای زیر را به شما پیشنهاد میکنیم:
- آموزش حفاظت و رله
- آموزش شبیه سازی عملکرد انواع ماشین های الکتریکی در سیمولینک متلب
- اتوترانسفورماتور — به زبان ساده
- القای الکترومغناطیسی (Electromagnetic Induction) — از صفر تا صد
^^
وقتی برق ترانس قطع است ولی هنوز دو طرف ترانس برقدار هستند علت آن بخاطر پسماند مغناطیسی هسته نیست. کلا رابطه ولتاژ دو سر سیم پیچها با شار عبوری از هسته رابطه دیفرانسیلی دارد بعبارت دیگر فقط وقتی در دو سر سیم پیچهای ترانس ولتاژ تولید میشود که شار در هسته تغییر کند در غیر اینصورت اگر شار داخل هسته ثابت بماند (مثلا همان پسماند مغناطیسی ایی که شما بدرستی اشاره کردید و فرمودید پس ازقطع برق در هسته باقی میماند) نمیتواند در سیم پیچهای ترانس چه اولیه و چه ثانویه ولتاژ تولید کند. چون شار پسماند شار ثابتی است و در هسته تغییر نمیکند.
اون ولتاژی که پس از قطع برق ترانس در سیمپیچها باقی میماند ناشی از خاصیت خازنی و عایق قوی سیمپیچها است که حتی پس از قطع برق سیم پیچها، ولتاژ لحظه قبل از قطع در آنها ذخیره میماند. البته توجه شود که این ولتاژ معمولا در سیمپیچهایی که ولتاژ بالا دارند و عایق قوی و خاصیت خازنی بالایی دارند باقی میماند وگرنه در سر فشار ضعیف ترانسها معمولا بدلیل عایق ضعیفتر و کم بودن خاصیت خازنی این ولتاژ سریعا پس از قطع برق تخلیه میشود. ضمنا در ترانسهایی که به شبکه وصل هستند و به آنها ادوات اندازه گیری مانند PT با سر زمین شده وصل شده حتی در طرف ولتاژ فشار قوی ترانس نیز این ولتاژ شارژ شده سریعا از طریق این ادوات تخلیه میشود و ما پس از قطع برق شاهد این ولتاژ و برق گرفتگی نخواهیم بود. البته توجه شود که در سیستمهای قدرت کلا هنگام کار بر روی ترانس دو طرف آنرا زمین میکنند چون ممکن است کابلهایی که به ترانس وصل شده اند در اثر مجاورت با کابلهای برقدار دیگر و اثر القا، در آنها ولتاژ تولید شود و در نتیجه سیم پیچهای آن طرف ترانس نیز برقدار شود (بخاطر این ولتاژ القایی کابلهای متصل شده به آن) و حتی ممکن است این ولتاژ با نسبت تبدیل ترانس، به سیم پیچهای طرف دیگر ترانس القا شده و ولتاژ زیادتری را در آن طرف ترانس القا کند که بسیار خطرناک است. لذا هنگام تعمیر ترانس در شبکه حتما باید دو سر آنرا زمین کرد (معمولا با بستن ارت سوئچهای دو طرف ترانس در پست برق این کار انجام میشه). با تشکر
سلام وقت بخیر
ببخشید سوال من اینه که اگر تو ترانس جوش نقطه ای تعداد دور اولیه رو کم یا زیاد کنیم چه تاثیری در جریان ثانویه میزاره
ممنون
ببخشید میخواستم بپرسم که در عمل زمانی که ترانس سه فاز قطع است چرا هم سمت اولیه و هم سمت ثانویه برقدار هستند و این برق ناشی از چه چیزی هست?
سلام
زمانیکه ترانسفورماتور را قطع میکنید باید ابتدا تخلیه الکتریکی را انجام بدهید بعد بر روی آن کار کنید، زیرا پس از قطع تجهیزات قدرت همیشه مقداری پسماند (residue) الکتریکی در تجهیز باقی خواهند ماند.
موفق باشید
سلام
شاخه موازی رو چطور حذف کردید
سلام.
با توجه به اینکه جریان گذرنده از شاخه موازی بسیار کمتر از جریان شاخه اصلی ترانسفورماتور است، در مدار معادل تقریبی از آن چشمپوشی میکنیم.
از همراهی شما سپاسگزاریم.