ستاره نوترونی J0030 – تصویر نجومی روز
ستارگان نوترونی چه شکلی هستند؟ پیشتر، این ستارگان که اکنون در اندازه یک شهر هستند، بسیار کوچک و دور بودند. اما اخیرا اولین نقشهها از موقعیت و اندازه نقاط داغ موجود در سطح ستارگان نوترونی ساخته شده است. این نقشه، با مدلسازی اینکه چرخش سریع موجب میشود روشنایی اشعه ایکس ستاره افت و خیز کند، ایجاد شده است.
بر اساس یک مدل پیشرو، یک نقشه مصور از نقاط داغ J0030+0451 به دست آمده است که در آن، کل سطح ستاره با رنگ آبی لکهدار پوشیده شده است. J0030 هر 0.0049 ثانیه یکبار میچرخد و در حدود ۱۰۰۰ سال نوری از زمین دور است. نقشه محاسبه شده از روی دادهها، توسط تلسکوپ اشعه ایکس «کاوشگر ترکیبات درونی ستاره نوترونی ناسا» (NASA's Neutron star Interior Composition ExploreR | NICER) گرفته شده که به «ایستگاه فضایی بینالمللی» (International Space Station) متصل است.
موقعیت محاسبه شده برای این نقاط داغ شگفتانگیز است و به خوبی قابل درک نیست. به دلیل آنکه، «اثر همگرایی گرانشی» (Gravitational Lensing Effect) ستارگان نوترونی بسیار قوی است، J0300 بیش از نیمی از سطح خود را به سوی زمین نشان میدهد. مطالعه ظاهر «تپاختر» (Pulsar) کمک میکند تا تخمین دقیقی از جرم، شعاع و فیزیک داخلی ستاره نوترونی حاصل شود که ستاره را از منفجر شدن درون یک سیاهچاله، نجات میدهد.
اگر نوشته بالا برای شما مفید بوده است، آموزشهای زیر نیز به شما پیشنهاد میشوند: