آموزش افتر افکت رایگان – گام به گام از نصب تا ساخت انیمیشن
نرمافزار افتر افکت (Adobe After Effects) اپلیکیشنی برای ساخت موشن گرافیک و جلوههای ویژه است که در ویدئوها، محتوای آنلاین و ارائهها مورد استفاده قرار میگیرند. افتر افکت روی هر دو سیستم رایانههای مک و ویندوز قابل دسترس است و به طور گستردهای در مرحله پست پروداکشن تهیه فیلم و سریال، خلق جلوههای ویژه و انیمیشن مورد استفاده قرار میگیرد. افتر افکت بخشی از Adobe Creative Cloud محسوب میشود. در این مطلب قصد داریم به آموزش افتر افکت بپردازیم و جزئیات مختلف و مقدماتی از این نرمافزار را مرور کنیم.
در ادامه این مقاله ابتدا به معرفی مختصر افتر افکت و کاربردهای آن میپردازیم. سپس با شیوه نصب و منوها این برنامه آشنا میشویم. در ادامه روش کار با فایلها، ساخت کامپوزیشنها و ذخیره و اکسپورت ویدئوها را توضیح میدهیم. در نهایت یک انیمیشن ساده را با کمک هم در افتر افکت میسازیم تا به صورت عملی با طرز کار این نرمافزار آشنا شویم.
کاربرد افتر افکت چیست؟
کارهای زیادی هستند که میتوان با افتر افکت انجام داد. افتر افکت یک برنامه خلاقانه و فنی است که با استفاده از آن میتوانید صحنههای 2 بعدی را در فضای سهبعدی ترکیب کرده و بصریسازی نمایید. در واقع کاربردهای این برنامه بسته به نیازهای کاربر میتواند بسیار متنوع باشد. با استفاده از آن میتوان عناوینی برای ویدئوها طراحی کرد، کاراکترهای کارتونی 2 بعدی ساخت و کارهای بسیار زیاد دیگری انجام داد. با این که امکان هر نوع ویرایش روی ویدئو وجود دارد، اما کاربرد اصلی افتر افکت اعمال جلوههای مختلف روی ویدئوها پس از ادیت شدن است.
چه کسانی از افتر افکت استفاده میکنند؟
افتر افکت یک برنامه تخصصی است و به طور عمده از سوی ادیتورهای ویدئو، هنرمندان طراحان گرافیک، طراحان رسانههای اجتماعی و رسانههای دیجیتال، تولیدکنندگان ویدئو، طراحان موشن گرافیک و انیماتورها مورد استفاده قرار میگیرد. کسب مهارت کامل در این برنامه نیازمند تمرین زیاد و کاربرد مستمر آن است. البته شما میتوانید با مجموعه فیلمهای آموزش افترافکت فرادرس، راحتتر از همیشه کار با این نرمافزار پرطرفدار را یاد بگیرید.
تاریخچه افتر افکت
نرمافزار Adobe After Effects نخستین بار در سال 1993 از سوی شرکت Science and Art عرضه شد. این شرکت نسخههای 1.0 و 1.1 این نرمافزار را منتشر کرد که در آن زمان صرفاً برای رایانههای مبتنی بر مک ارائه میشد و قابلیتهای محدودی شامل ترکیببندی لایهبندی شده با ماسک، افکتها، تبدیلها و کیفریمها داشت.
نسخه بعدی افتر افکت یعنی نسخه 2.0 در سال 1994 از سوی شرکت Aldus Corporation عرضه شد که امکاناتی مانند motion blur، رندرینگ چند سیستمی و پنجره Time Layout را عرضه کرده بود. شرکت Adobe در سال 1993 این شرکت را خریداری کرد و نخستین نسخه با نام این شرکت یعنی نسخه 3.0 در سال 1995 عرضه شد. جدیدترین نسخه این نرمافزار در سال جاری با عنوان After Effects CC 2020 با شماره 17.0 عرضه شده است.
نصب افتر افکت
برای دانلود و نصب افتر افکت یا میتوانید از روش ایجاد حساب Adobe Creative Cloud استفاده کنید و یا این که نسخه فایل نصبی برنامه را مستقیماً روی سیستم خود دانلود کرده و نصب کنید.
در صورتی که از روش دوم استفاده میکنید پس از استخراج محتوای فایل فشرده با ساختار پوشه زیر مواجه میشوید:
با دابل-کلیک روی فایل Set-up.exe فرایند نصب آغاز میشود. در صفحه نخست نیاز به تغییر دادن مورد خاصی وجود ندارد با کلیک روی دکمه Continue فرایند نصب آغاز میشود.
بسته به تنظیمات سیستم، فرایند نصب ممکن است از چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد.
آشنایی با محیط افتر افکت
پس از آن که فرایند نصب افتر افکت پایان یافت. به صفحه اصلی این برنامه میرویم.
پیش از آن که بتوانیم با فایلهای پروژه در نرمافزار افتر افکت کار کنیم، ابتدا باید با ابزارهایی که در پیش رویمان قرار دارند آشنا شویم و کارکرد هر کدام از آنها را بشناسیم.
منوی فوقانی افتر افکت
در این بخش از آموزش افتر افکت به سراغ منوی فوقانی میرویم. زمانی که نرمافزار افتر افکت را باز میکنیم، منویی را در بخش فوقانی صفحه مشاهده میکنیم. در تصویر زیر آیتمهای این منو را میبینید و در ادامه هر یک توضیح داده شدهاند.
- File - با استفاده از این منو میتوانیم فایلها را باز کرده، ذخیره کنیم و یا آنها را ایمپورت و اکسپورت کنیم.
- Edit – این منو شامل گزینههای برش، چسباندن، کپی کردن، سابقه دستورها و همچنین اجرای مجدد دستورها است.
- Composition – با استفاده از این منو میتوانیم کامپوزیشنها را ایجاد کنیم، تنظیمات را تغییر دهیم و ماژول خروجی رندر را تعیین نماییم.
- Layer – این منو شامل کارکردهای ایجاد لایه، تنظیمات، استایل و گزینههای پریکامپ است.
- Effect – این منو فهرستی از جلوههای موجود را برای لایههای کامپوزیشن ارائه میکند.
- Animation – این منو شامل کارکردهایی برای پریستهای انیمیشن، کیفریمها و اکسپرشنها است.
- Animation – در این منو میتوانیم وضوح تصویر، بزرگنمایی، تنظیمات سهبعدی و خطوط راهنماها را تغییر دهیم.
- Window- این منو فهرستی از همه پنلها و فریمهایی که میتوان باز کرد را ارائه میکند.
- Help – این منو امکان دریافت اطلاعاتی بر مبنای جستجو یا راهنمایی مستقیم را فراهم میسازد.
نوار ابزار اصلی افتر افکت
در این بخش از آموزش افتر افکت نوار ابزار اصلی این نرمافزار را بررسی میکنیم. در زیر نوار فوقانی و در همان بخش بالای صفحه نرمافزار افتر افکت یک منوی دیگر به نام نوار ابزار اصلی وجود دارد. این نوار ابزار شامل همه ابزارهایی است که برای ایجاد و کار با فایلها و لایهها در افتر افکت نیاز دارید.
با کلیک کردن روی آیکونهایی که یک مثلث کوچکتر در گوشه راست-پایین خود دارند، میتوانید یک منوی بازشدنی را مشاهده کنید که گزینههای بیشتری در مورد آن ابزار خاص ارائه میکند. زمانی که هر کدام از این آیتمها را انتخاب کنید، برخی ابزارهای مرتبط مانند تصویر زیر در اختیار ما قرار میگیرند.
پنلها و فریمهای افتر افکت
زمانی که نخستین بار افتر افکت را باز میکنید، فضای کاری شما در حالت استاندارد قرار دارد. فضای کاری استاندارد افتر افکت شامل چندین پنل است که در تصویر زیر مشاهده میشود. هر پنل یک عنوان و کارکردهایی برای خود دارد. در نسخه CC افتر افکت یک پنل به نام Essentials نیز داریم که همه پنلهای ابتدایی مورد نیاز را به شکل زیر هم نمایش میدهد و به این ترتیب میتوانیم با سرعت بالایی به پنلهای مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنیم. همچنین میتوانید فضای کاری خاص خود را با رفتن به زبانه Window در منوی اصلی ایجاد کرده و پنلها و فریمهایی که نیاز دارید را فعال کنید. سپس درون همین منوی بازشدنی میتوانید فضای کاری را ذخیره کنید.
اینکه به طور اجمالی با محیط افتر افکت آشنا شدید، در بخش بعدی از آموزش افتر افکت به بررسی روش کار با فایلها در افتر افکت میپردازیم.
روند کار در افتر افکت
دانستن روش ایمپورت و سازماندهی فوتیجها و همچنین آشنایی با شیوه ایجاد و مدیریت کامپوزیشنها حائز اهمیت بالایی است. مهمترین بخش هر فایل، فوتیجهای داخل آن است. این فوتیج میتواند تقریباً هر چیزی از یک ویدئوی ادیت نشده، فوتیجهای آماده، تصویر، صدا، قالبهای افتر افکت و فایلهای برنامههای دیگر گروه Adobe باشد. در ادامه آموزش افتر افکت با شیوه واردکردن فوتیجها در پنل پروژه آشنا خواهیم شد.
ایمپورت فایل
برای ایمپورت کردن فوتیج در پروژه سه روش وجود دارد. اما ابتدا باید یک پروژه جدید ایجاد کنیم. به این منظور به منوی File > New > New Project بروید و سپس با مراجعه به منوی File > Save As پروژه را ذخیره کنید. اکنون که پروژه را ذخیره کردید، آماده ایمپورت کردن فوتیجها هستید. روشهای مختلف انجام این کار به شرح زیر است:
- به منوی File > Import > File بروید.
- روی پنجره پنل پروژه دابل-کلیک کنید.
- کلیدهای ترکیبی Ctrl+i را بزنید.
همه این روشها موجب باز شدن پنجره ایمپورت میشوند. در این پنجره میتوانید یک تصویر منفرد و یا تصاویر متعدد را انتخاب کنید. زمانی که فوتیج مورد نظر خود را انتخاب کردید، روی دکمه Open کلیک کنید تا همه فایلها در پنجره پروژه ظاهر شوند.