اندیکاتور فراکتال چیست؟ – توضیح و آموزش به زبان ساده

۱۷۴ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۷ آبان ۱۴۰۳
زمان مطالعه: ۲۰ دقیقه
دانلود PDF مقاله
اندیکاتور فراکتال چیست؟ – توضیح و آموزش به زبان سادهاندیکاتور فراکتال چیست؟ – توضیح و آموزش به زبان ساده

اندیکاتور فراکتال یکی از ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال است که به تریدرها در تحلیل قیمت بازار مورد نظر و انتخاب موقعیت مناسب برای ورود به معامله کمک می‌کند. استفاده از الگوهای فراکتال برای ترید یکی از شاخه‌های تحلیل پرایس اکشن است که در آن بر روی نحوه قرارگیری و ترکیب کندل‌های قیمتی تمرکز می‌شود. با توجه به اینکه استفاده از این اندیکاتور در کنار اندیکاتورهای دیگر در تحلیل تکنیکال موجب دریافت سیگنال‌های معاملاتی بهینه‌تری برای ترید می‌شود بنابراین در این مطلب از مجله فرادرس به این موضوع می‌پردازیم که اندیکاتور فراکتال چیست و تعابیر مربوط به این الگو و نحوه استفاده از آن را شرح می‌دهیم. سپس مثال‌هایی از این ابزار بیان می‌کنیم و نحوه ترید با آن را توضیح می‌دهیم. در پایان نیز ترید در بازار فارکس را با این اندیکاتور بیان می‌کنیم.

فهرست مطالب این نوشته
997696

الگوی فراکتال چیست؟

فراکتال‌ها الگوهایی تکرارشونده هستند. الگوی فراکتال شامل پنج کندل است که همواره کندل سوم در فراکتال‌های روبه‌بالا بیشینه بیشتر و در فراکتال‌های رو به‌ پایین کمینه کمتری را نسبت به دو کندل قبل و بعد از خود دارد. تصاویر زیر کندل فراکتال را با شماره سه نشان می‌دهند.

کندل فراکتال در انواع الگوهای فراکتالی (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.)

با توجه به تئوری ترید فراکتال، الگوی فراکتال اولی که الگویی رو به بالا است، فراکتال نزولی نامیده می‌شود و بیان‌گر احتمال تغییر روند قیمت به سمت سطوح پایین‌تر است. دومین الگوی فراکتال که شبیه حرف V انگلیسی است، الگویی صعودی محسوب می‌شود و بیان‌گر تغییر روند به سمت سطوح بالاتر قیمتی است.

با توجه به اینکه الگوی فراکتال به راحتی در نمودار قیمت قابل شناسایی است، این الگو یکی از الگوهای کاربردی در تحلیل تکنیکال محسوب می‌شود. از اندیکاتور فراکتال در بازارهای خنثی که جهش‌های قیمتی شدید وجود ندارد یا اخبار فاندامنتال بر آن‌ها اثر نکرده است، می‌توان اطلاعات مفیدی از نحوه رفتار قیمت در نمودار به‌دست آورد.

از سویی دیگر زمانی که قیمت بخواهد محدوده‌ای را به سمت بالا یا پایین بشکند و از آن عبور کند، بیشینه یا کمینه‌هایی ایجاد می‌شود. در این حالت با توجه به جهت حرکت قیمت و الگوی فراکتالی تشکیل شده، تریدرها می‌توانند روند آتی قیمت را با احتمال بهتری پیش‌بینی کنند و سطوح مناسب‌تری را برای حد ضرر و تارگت معاملاتی انتخاب کنند.

شکل‌گیری فراکتال

شکل‌گیری فراکتال در نمودار زمانی شروع می‌شود که سه کندل متوالی صعودی یا نزولی در نمودار بازار موردنظر ظاهر شوند و کندل سومی در میان آن‌ها از کندل‌های قبلی بلندتر یا کوتاه‌تر باشد. در ادامه لازم است تا کندل چهارمی از کندل سومی کوتاه‌تر یا بلندتر باشد.

در این حالت در صورتی که کندل چهارمی بتواند بالاتر یا پایین‌تر از کندل سومی بسته شود، الگوی فراکتال شکل می‌‌گیرد. در ادامه در صورتی که دو کندل بعدی نیز بتوانند بالاتر یا پایین‌تر از کندل فراکتال تشکیل شوند، الگوی فارکتال به‌طور کامل تشکیل می‌شود.

در ادامه به این موضوع می‌پردازیم که اندیکاتور فراکتال چیست و موضوعات بیشتری را درباره الگوهای فراکتال بررسی می‌کنیم.

اندیکاتور فراکتال چیست؟

اندیکاتور فراکتال یکی از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال است که با استفاده از آن می‌توان الگوهای فراکتال را در نمودار قیمت شناسایی کرد. الگوهای فراکتال در نمودار قیمت معمولا الگوهایی پنج کندلی هستند که کندل سومی در این الگو نسبت به دو کندل قبلی و بعدی خود بلندتر است یا کندل وسطی از دو کندل قبلی و بعدی آن کوتاه‌تر است.

برای شناسایی راحت الگوهای فراکتال در نمودار قیمت، اندیکاتور فراکتال توسط بیل ویلیامز معرفی شد. اندیکاتور فراکتال در بسیاری از پلتفرم‌های معاملاتی در اختیار تریدرها قرار دارد.

الگوی فراکتالی کامل در نمودار قیمت به‌ندرت تشکیل می‌شود. بنابراین در بسیاری موارد کندل میانی در الگوی فراکتال با کندل‌هایی با اندازه‌های متفاوت احاطه می‌شود. بنابراین شناسایی الگوهای فراکتالی در نمودار قیمت بسیار دشوار هستند.

مشخص کردن خودکار الگوی فراکتال

اندیکاتور فراکتال به‌طور خودکار الگوی فراکتال را در نمودار ردیابی و مشخص می‌کند. در نمودار شمعی اندیکاتور فراکتال الگوهای شناسایی شده را با پیکان‌های رو به بالا و رو به پایین مشخص می‌کند. برای اینکه تریدرها بتوانند پوزیشن‌های معاملاتی لانگ باز کنند نیاز دارند تا به دنبال فراکتال‌های صعودی باشند و برای باز کردن پوزیشن‌های معاملاتی شورت نیز نیاز است تا فراکتال‌های نزولی را در نمودار قیمت پیدا کنند.

در ادامه به این موضوع می‌پردازیم که انجام معامله با اندیکاتور فراکتال چیست و درباره آن توضیحاتی ارائه می‌کنیم.

انجام معامله با اندیکاتور فراکتال

با توجه به اینکه الگوی فراکتال از پنج کندل تشکیل شده است بنابراین برای اینکه بتوانیم با استفاده از اندیکاتور فراکتال ترید کنیم لازم است تا منتظر بمانیم تا کندل پنج نیز بسته شود. برای این منظور فلش مربوطه برای اطلاع‌رسانی تریدرها در این اندیکاتور زودتر ظاهر می‌شود. لازم به ذکر است فلش نشان داده شده در صورتی که کندل پنج بالا یا پایین کندل وسطی و برخلاف الگوی فراکتال بسته شود، از نمودار حذف می‌شود.

استفاده از اندیکاتور فراکتال برای شناسایی الگوهای فراکتالی در نمودار قیمت (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.)

همان‌طور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید در تایم‌فریم پنج دقیقه انتخابی، کندل پنجمی در فاصله زمانی ۱۸:۰۰ الی ۱۸:۰۵ کامل می‌شود. زمان کنونی که در تصویر بالا نشان داده شده است مربوط به زمان ۱۸:۰۱ است. در این زمان کندل پنجم هنوز تشکیل نشده است.

اما همان‌طور که در تصویر با پیکان قرمز مشخص شده است، فلش مربوط به اندیکاتور فراکتال زودتر در نمودار قیمت ظاهر شده است. لازم است به این موضوع توجه کنید که اندیکاتور فراکتال یکی از انواع اندیکاتورهای پس‌رو در تحلیل تکنیکال است. بنابراین زمانی که از این اندیکاتور استفاده می‌کنیم نیازی به عجله کردن نیست.

یکی از مزایای استفاده از اندیکاتور فراکتال در تحلیل تکنیکال این است که قبل از اینکه الگوی فراکتال در نمودار قیمت کامل شود، فلش مربوط به کندل فراکتال در نمودار ظاهر می‌شود. ظاهر شدن فلش مربوط به این اندیکاتور در نمودار قیمت به‌گونه‌ای به تریدرها قبل از کامل شدن الگوی فراکتال هشدار می‌دهد. از سویی دیگر ظاهر شدن فلش‌های مربوط به اندیکاتور فراکتال در فواصل ثابت در نمودار قیمت به تریدرها در شناسایی نواحی حمایت و مقاومت نیز کمک می‌کند.

یکی از معایب اندیکاتور فراکتال این است که تنها با تشخیص بالا یا پایین بودن کندل وسطی فلش را در نمودار مربوطه رسم می‌کند. بنابراین در رسم فلش مربوط به کندل میانی، این اندیکاتور به بالا یا پایین قرار گرفتن کندل فراکتال در نمودار قیمت به‌طور تصادفی توجهی ندارد و قبل از تکمیل شدن الگوی فراکتال فلش مربوطه را در نمودار ظاهر می‌کند. این موضوع باعث می‌شود تا تریدرها سیگنال‌های به‌دست آمده از این اندیکاتور را مورد بازبینی قرار دهند و فیلتر مناسبی برای آن‌ها قرار دهند.

 یادگیری اندیکاتورها با فرادرس

یادگیری اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال به تریدها کمک می‌کند تا بتوانند سیگنال‌های مناسبی را برای انجام معاملات خود در نمودار قیمت پیدا کنند. دریافت سیگنال از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال برای تریدرها به عنوان تاییدی بر باز کردن پوزیشن معاملاتی در جهت سیگنال مربوطه محسوب می‌شود.

برای این منظور تریدرها سعی می‌کنند تا با ترکیب اندیکاتورهای پیشرو و پسرو در نمودار قیمت سیگنال‌های معتبرتری را دریافت کنند. بنابراین لازم است تا تریدرها در ابتدا با استفاده از انواع الگوهای قیمتی و تحلیل پرایس اکشن موقعیت‌های مناسبی را برای باز کردن پوزیشن‌های لانگ یا شورت پیدا کنند. در ادامه می‌توانند با ابزارهایی همانند اندیکاتور فراکتال تاییدهای مربوط به این موقعیت‌های معاملاتی را دریافت کنند.

صفحه نخست مجموعه فیلم‌های آموزشی بورس و تحلیل تکنیکال فرادرس
صفحه نخست مجموعه فیلم‌های آموزشی بورس و تحلیل تکنیکال فرادرس

با توجه به اهمیت یادگیری تحلیل تکنیکال برای استفاده بهینه از اندیکاتورها فیلم‌های آموزشی متنوعی در فرادرس تهیه شده است که لینک برخی از آن‌ها را در فهرست زیر مشاهده می‌کنید.

برای دسترسی به فیلم‌های آموزشی بیشتر در حوزه تحلیل تکنیکال می‌توانید از لینک زیر استفاده کنید.

شناسایی الگوی فراکتال

در ادامه برخی نکات مربوط به شناسایی الگوی فراکتال را شرح می‌دهیم.

تعداد کندل‌ها در الگوی فراکتال

توجه به این موضوع مهم است که همیشه ۵ کندل در این الگو وجود ندارد. بلکه ممکن است این الگو را با سه یا هفت کندل داشته باشیم. البته سه کندل در مقابل تشکیل الگوی پنج کندلی الگویی ضعیف محسوب می‌شود. از سویی دیگر الگوی فراکتالی هفت کندلی نیز با توجه به اینکه سیگنال‌هایی با تاخیر تولید می‌کند، دارای نواقصی است. بنابراین تعداد کندل‌‌های بهینه برای الگوهای فراکتالی صعودی و نزولی الگویی پنج کندلی است.

در ادامه به این موضوع می‌پردازیم که نقش تایم‌فریم در سیگنال اندیکاتور فراکتال چیست و توضیحاتی را درباره آن ارائه می‌کنیم.

نقش تایم فریم در سیگنال اندیکاتور فراکتال

اندیکاتور فراکتال در تایم‌فریم‌های بالاتر سیگنال‌های معتبرتری می‌دهد. برای مثال در تایم‌فریم‌‌های یک‌ساعته به بالا سیگنال‌های بهتری را از الگوی فراکتال دریافت می‌کنیم. در تایم‌فریم‌های کوتاه‌تر سیگنال‌های اشتباه بیشتری تولید می‌شود. در تایم‌فریم‌های کوتاه‌تر نوسانات تصادفی در نمودار قیمت به سمت بالا و پایین که از احساس ترس در تریدرها ناشی می‌شود باعث می‌‌شود تا استفاده از اندیکاتور فراکتال در تایم‌فریم‌های پایین‌تر با سیگنال‌های اشتباه بیشتری همراه باشد.

هم جهت بودن کندل فراکتال با کندل‌های قبلی

در شناسایی و کاربرد الگوی فراکتال در تحلیل تکنیکال بهتر است که کندل فراکتال همراستا با دو کندل قبلی باشد. برای مثال در صورتی که دو کندل قبلی صعودی هستند، بهتر است که کندل فراکتال نیز صعودی باشد.

فراکتال‌های مورد تایید در نمودار

زمانی فراکتال رو به بالا در نمودار تایید می‌شود که کمینه کندل انتهای الگوی فراکتال از کمینه اولین کندل در این الگو بالاتر باشد. از سویی دیگر فراکتال رو به پایین زمانی در نمودار قیمت مورد تایید است که بیشینه آخرین کندل این الگو پایین‌تر از بیشینه اولین کندل در این الگو باشد.

فراکتال رو به بالای معتبر (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.)

تصویر بالا نمونه‌ای از فراکتال رو به بالای معتبر را نشان می‌دهد و در تصویر زیر نمونه‌ای از فراکتال معتبر رو به پایین را مشاهده می‌کنید.

فراکتال معتبر رو به پایین (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.)

همواره به این موضوع توجه کنید که الگوهای فراکتال در تحلیل تکنیکال بر اساس بیشینه‌ها و کمینه‌ها ایجاد می‌شوند و قیمت باز شدن و بسته شدن کندل در شکل‌گیری این الگوها مورد توجه قرار نمی‌گیرد. علاوه بر این نمونه بدون نقص از تشکیل الگوی فراکتال در نمودار قیمت بسیار نادر است.

الگوهای درست و نادرست فراکتالی (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.)

در تصویر بالا دو نمونه از الگوی فراکتال را مشاهده می‌کنید که الگوی فراکتال اولی با کمی تفاوت از الگوی ایده‌ آل فراکتال در نمودار مربوطه قابل قبول است. کمینه مربوط به کندل وسطی در این الگو از کمینه‌های مربوطه به کندل‌های کناری آن بسیار پایین‌تر است.

در این الگو کندل فراکتال صعودی است. در حالیکه دو کندل قبلی آن هر دو نزولی هستند. در این مثال تشکیل الگوی فراکتال رو به پایین با کندل فراکتال صعودی احتمال برگشت روند به سمت سطوح بالاتر قیمتی را افزایش می‌دهد.

در الگوی دومی در تصویر بالا کندل‌های مربوط به الگوی فراکتال به نحو درستی تشکیل نشده‌اند. همان‌طور که در تصویر مشاهده می‌کنید دو کندل اولی در الگوی فراکتال دومی هم‌راستا نیستند. علاوه بر این دو کندل بعد از کندل فراکتال نیز در جهت‌های مخالفی هستند.

علاوه بر این سایه بالایی کندل فراکتال در مثال دوم تنها کمی بالاتر از سایه‌های بالایی مربوط به دو کندل کناری آن است. بنابراین الگوی دوم برای الگوی فراکتال قابل قبول نیست و ترکیب کندل‌های مربوطه را نمی‌توان به عنوان الگوی فراکتال در نظر گرفت.

علاوه بر این ممکن است برخی از الگوهای غیراستاندارد فرکتالی نیز در نمودار قیمت ایجاد شوند که شرایط قید شده برای این الگو را ندارند و نمی‌توان آن‌ها را الگوی فراکتالی محسوب کرد.

تعبیر و استفاده از الگوی فراکتال

لازم به ذکر است که الگوهای فراکتال در بازارهای خنثی و رونددار به‌طور متفاوتی تعبیر می‌شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه تعبیر الگوهای قیمتی و یادگیری تحلیل تکنیکال می‌‌توانید فیلم آموزش تحلیل تکنیکال در سرمایه‌گذاری بازارهای مالی فرادرس را مشاهده کنید.

الگوی فراکتال در بازار بدون روند

در بازارهای بدون روند، استفاده از اندیکاتور فراکتال این امکان را به تریدرها می‌دهد تا بتوانند روند آتی قیمت را در خروج از محدوده قیمتی مربوطه پیش‌بینی کنند. نحوه تشکیل الگوی فراکتال در بازار بدون روند به شرح زیر است.

  • خریداران با قرار دادن سفارشات خرید باعث بالا رفتن قیمت در بازار مربوطه می‌شوند. بنابراین سه کندل صعودی متوالی در نمودار مربوطه تشکیل می‌شود. در این حالت هر کندل از کندل قبلی بالاتر است و کندل سومی کندل فراکتال محسوب می‌شود.
  • با توجه به اینکه در ادامه خریداران از ادامه روند صعودی در بازار مربوطه مطمئن نیستند بنابراین تمایل به تیک پروفیت و خروج از بازار دارند. بنابراین کندل‌های چهارمی و پنجمی در این الگو نزولی هستند.
  • در ادامه فروشندگان بازار را به دست می‌گیرند. در این حالت فراکتال رو به پایین تشکیل می‌شود. از سویی دیگر فروشندگان مطمئن نیستند که روند نزولی بازار ادامه‌دار است. بنابراین پوزیشن‌های معاملاتی خود را می‌بندند.

تعدادی از فراکتال‌های رو به بالا مقاومت را در نمودار تشکیل می‌دهند و فراکتال‌های رو به پایین نیز باعث ایجاد حمایت در نمودار موردنظر می‌شوند. زمانی که قیمت دارایی مربوطه در بازاری خنثی نوسان می‌کند، شکست محدوده‌های قیمتی از هر سمت بیان‌گر شروع روند در بازار مربوطه است.

الگوی فراکتال در بازار بدون روند (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.)

زمانی که از اندیکاتور فراکتال در نمودار قیمت استفاده می‌کنیم، تعداد زیادی پیکان رو به بالا و پایین در نمودار مربوطه ظاهر می‌شوند که بیشتر آن‌ها فراکتال نیستند. فلش‌هایی که در تصویر بالا درون مربع‌های قرمز قرار گرفته‌اند، دارای الگوی فراکتالی درستی هستند.

بر اساس فراکتال‌های صعودی و نزولی در نمودار بالا که مربوط به یکی از جفت ارزهای معاملاتی در بازار فارکس است، خطوط حمایت و مقاومتی در نمودار مربوطه ترسیم شده‌اند. در این تصویر با شکست معتبر حمایت به این موضوع پی می‌بریم که روند جدیدی شروع شده است.

بازار رونددار

در بازارهای رونددار الگوهای فراکتال به تریدرها کمک می‌کنند تا بتوانند حرکات ادامه‌دار و برگشتی قیمت را در نمودار مربوطه شناسایی کنند. زمانی که در بازار رونددار الگوهای فراکتال درستی تشکیل می‌شوند، به این معنی است که روند مربوطه دارای اصلاحاتی موقتی است و روند موردنظر بعد از این اصلاحات به حرکت قبلی خود ادامه می‌دهد.

از سویی دیگر ممکن است در نواحی مهمی از نمودار قیمت شاهد تشکیل فراکتال‌های اشتباهی باشیم که در برخی موارد می‌توانند به معنی احتمال برگشت روند قبلی در نمودار مربوطه باشند.

در این حالت زمانی روند جدید معتبر است که الگوی فراکتال تشکیل شده در ادامه از فراکتال‌های قبلی در روند صعودی بالاتر و در روندهای نزولی پایین‌تر باشد. در تصویر زیر نمونه‌ای ساده از استراتژی استفاده از فراکتال را مشاهده می‌کنید.

استراتژی استفاده از فراکتال در نمودار قیمت (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.)

در تصویر بالا هر الگوی فراکتال تشکیل شده از الگوی فراکتال قبلی پایین‌تر است. همان‌طور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید، فراکتال هفتم از فراکتال ششم در نمودار مربوطه بالاتر است. این موضوع نشان‌دهنده پایان روند نزولی در بازار مربوطه است. در این حالت می‌توانیم به دنبال سیگنالی برای باز کردن پوزیشن‌های معاملاتی لانگ در نمودار موردنظر باشیم.

در تصویر زیر مثالی را از سیستم معاملاتی پیچیده تشکیل شده از الگوهای فراکتالی درست و نادرست مشاهده می‌کنید.

الگوهای فراکتالی درست و نادرست در نمودار قیمت (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.)

در روند نزولی الگوی فراکتالی رو به پایین تشکیل شده است. الگوی اولی که الگوی فراکتالی رو به بالا است نمونه‌ای از الگوی فراکتالی درست محسوب می‌شود. در این الگو مشاهده می‌کنیم که دو کندل سبز پایین‌تر از دو کندل اولی در این الگو تشکیل شده‌اند.

از سویی دیگر نمونه‌ای دیگر از الگوی فراکتالی که رو به بالا است در روند اصلاحی در نمودار مربوطه تشکیل شده است. اما در این الگو قیمت بسته شدن آخرین کندل با سطح قیمتی مربوط به باز شدن اولین کندل تقریبا یکسان است. بنابراین بهتر است این الگو را نمونه‌ای نادرست از الگوی فراکتال در نظر بگیریم. در این مثال الگوی فراکتال رو به پایین معتبر ادامه روند نزولی را نشان می‌دهد و الگوی فراکتالی رو به بالای نادرست، سیگنال فراکتال قبلی را تایید می‌کند.

برای اینکه زمان خود را صرف تشخیص الگوهای فراکتالی درست و نادرست در نمودار قیمت نکنید، روش دیگری برای تحلیل قیمت و ورود به معامله در بازارهای رونددار وجود دارد.

ورود به معامله با استفاده از الگوی فراکتال (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.)

بنابراین با توجه به مثال قبلی می‌توانیم تصویر بالا را از نمودار مربوطه در نظر بگیریم. در این تصویر همان‌طور که با پیکان اولی مشخص شده است، الگوی فراکتال رو به پایین تشکیل شده است. در ادامه روند، قیمت به سمت بالا اصلاح می‌کند و دوباره به سمت پایین حرکت کرده است. در این مثال با ترسیم خطی افقی از کمینه مربوط به الگوی فراکتال اول می‌توانیم در زمان شکست این خط وارد پوزیشن معاملاتی شورت در نمودار مربوطه شویم.

تعیین جهت بازار با اندیکاتور فراکتال

اندیکاتورهای فراکتال در شرایط مختلف بازار و در تایم‌فریم‌های متفاوت می‌توانند به تریدرها در پیدا کردن الگوهای فراکتال در نمودار موردنظر کمک کنند. در پلتفرم‌های معاملاتی فراکتال‌ها با استفاده از فلش‌های رو به بالا و رو به پایین مشخص می‌شوند. تفاوتی که اندیکاتورهای فراکتال در پلتفرم‌های معاملاتی دارند به دلیل استفاده از الگوریتم‌های شناختی متفاوت در آن‌ها است.

مثال برای اندیکاتور فراکتال

اندیکاتورهای فراکتال با توجه به تنظیمات و فیلترهای استفاده شده در آن‌ها می‌توانند با یکدیگر متفاوت باشند. در ادامه مثال‌هایی را ذکر می‌کنیم.

اندیکاتور فراکتال بیل ویلیامز

این اندیکاتور با استفاده از الگوریتم ساده‌ای طراحی شده است. در این اندیکاتور زمانی که کندلی از دو کندل متوالی قبلی خود در حالت بیشینه یا کمینه باشد و کندل بعد از این کندل نیز از آن بالاتر یا پایین‌تر نرود، در این حالت اندیکاتور فراکتال قبل از کامل شدن الگوی فراکتال مربوطه با استفاده از فلش‌های رو به بالا یا رو به پایین کندل فراکتال را مشخص می‌کند.

در ادامه به این موضوع می‌پردازیم که ترکیب اندیکاتور زیگ زاگ با فراکتال چیست و توضیحاتی را درباره آن ارائه می‌کنیم.

اندیکاتور فراکتال بیل ویلیامز
اندیکاتور فراکتال بیل ویلیامز

ترکیب اندیکاتور زیگ زاگ با فراکتال

اندیکاتور زیگ‌زاگ با خط روندی بیشینه‌ها و کمینه‌های مهم در نمودار قیمت را به هم وصل می‌کند. بیشینه‌ها و کمینه‌های قیمتی در این حالت همان کندل‌های فراکتال هستند. اندیکاتور زیگ‌زاگ فراکتال سیگنال‌های کمیاب ولی درست‌تری را نسبت به اندیکاتور فراکتال کلاسیک به تریدرها می‌دهد.

ترکیب اندیکاتور زیگ زاگ با فراکتال (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.)

اندیکاتور خطوط فراکتال

در این اندیکاتور علاوه بر مشخص کردن کندل‌های فراکتال در نمودار مربوطه، خطوط افقی حمایت و مقاومتی نیز با توجه به مهم‌ترین کندل‌های فراکتال در نمودار قیمت رسم می‌شود.

در ادامه به این موضوع می‌پردازیم که اندیکاتور فراکتال مولتی تایم‌فریم چیست و آن را شرح می‌دهیم.

اندیکاتور خطوط فراکتال (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.)

اندیکاتور فراکتال مولتی تایم فریم

این نوع اندیکاتور به‌طور هم‌زمان در تایم‌فریم‌های مختلف به‌دنبال الگوی فراکتال می‌گردد. در این حالت در صورتی که در چند تایم‌فریم بتواند الگوی فراکتال را شناسایی کند، اطلاعات مربوط به الگوی فراکتال را در تایم‌فریم کوتاه‌تر نشان می‌دهد. برای مثال زمانی که در تایم‌فریم‌های چهارساعته و یک‌روزه فراکتال وجود داشته باشد، در این حالت فراکتال موجود در تایم‌فریم یک‌ساعته را نشان می‌دهد.

در این قسمت آموختیم که اندیکاتور فراکتال مولتی تایم‌فریم چیست. در ادامه به این موضوع می‌پردازیم که ترید با اندیکاتور فراکتال چیست و درباره آن توضیحاتی را ارائه می‌کنیم.

اندیکاتور فراکتال مولتی تایم فریم (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.)

ترید با اندیکاتور فراکتال چیست؟

برای ترید با استفاده از اندیکاتور فراکتال دو استراتژی وجود دارد. یکی استراتژی ترید با اندیکاتور فراکتال در یک تایم فریم و دیگری استراتژی ترید با اندیکاتور فراکتال در مولتی تایم‌فریم. برای ترید با استفاده از اندیکاتور فراکتال در یک تایم فریم نیز دو روش وجود دارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه ترید و مدیریت آن در بازارهای مالی می‌توانید فیلم آموزش مدیریت حرفه‌ای ترید در بازار سرمایه فرادرس را مشاهده کنید.

باز کردن پوزیشن معاملاتی زمانی که قیمت از محدوده رنج خارج می‌شود و سوئینگ تریدینگ که در این حالت تریدرها با استفاده از روند تشکیل شده از فراکتال قبلی و در زمان شکست محدوده رنج وارد پوزیشن معاملاتی می‌شوند. استراتژی مولتی تایم‌فریم در ترید با استفاده از اندیکاتور فراکتال نیز شامل پیدا کردن الگوهای فراکتال در تایم‌فریم‌های بالاتر و پیدا کردن سیگنال معاملاتی در تایم‌فریم پایین‌تر است.

الگوهای برگشتی فراکتال

ایده اصلی در این استراتژی معاملاتی بر اساس فیلتر کردن سیگنال‌های معاملاتی دریافتی از اندیکاتور فراکتال با استفاده از اندیکاتور زیگ‌زاگ است. اندیکاتور زیگ‌زاگ اندیکاتوری است که بیشینه‌ها و کمینه‌های مهم را با خطوط مستقیم به هم وصل می‌کند که در این حالت خطوط شکسته‌ای را تولید می‌کند.

بنابراین با استفاده از این استراتژی نوسانات کوچک نشان داده شده توسط اندیکاتور فراکتال فیلتر می‌شود. با استفاده از این استراتژی بیشینه‌ها و کمینه‌هایی که توسط هر دو اندیکاتور زیگ‌زاگ و فراکتال به‌‌طور مشترک مشخص می‌شوند، به عنوان سیگنال معاملاتی در نظر گرفته می‌شود.

الگوهای برگشتی فراکتال (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.)

نمودار بالا نشان می‌دهد که اندیکاتور زیگ‌زاگ بیش از ۵۰٪ از سیگنال‌های اندیکاتور فراکتال را فیلتر کرده است. این سیگنال‌های فیلتر شده باعث می‌شدند تا تریدرها در تصمیم‌گیری دچار ابهام و اشتباه شوند. در استفاده از این استراتژی لازم است تا تنها الگوهای فراکتالی بررسی شوند که با سیگنال‌های دریافتی از اندیکاتور زیگ‌زاگ انطباق داشته باشند.

ترکیب اندیکاتورها برای استفاده از سیگنال مشترک تنها نوعی تایید برای سیگنال‌های مربوطه است. این استراتژی معاملاتی در تایم‌فریم‌های کوتاه‌مدت و روزانه در سوئینگ تریدینگ می‌تواند به تریدرها کمک کند. در این حالت تریدرها می‌توانند با استفاده از نوسانات کوتاه‌مدت قیمت در بازار مربوطه در هر دو جهت کسب سود کنند.

انتخاب سطوح قیمتی مناسب برای تیک پروفیت نیز علاوه بر شرایط نمودار مربوطه به استراتژی انتخابی برای مدیریت ریسک در معاملات نیز بستگی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مدیریت ریسک در معاملات می‌توانید مطلب مدیریت ریسک چیست از مجله فرادرس را مطالعه کنید.

ترید مولتی تایم فریم فراکتال

اندیکاتور فراکتال کلاسیکی که توسط بیل ویلیامز معرفی شد نواقص بسیاری دارد. این اندیکاتور بسیاری از کندل‌هایی که شرایط تشکیل الگوی فراکتال را دارند، در نمودار مربوطه مشخص می‌کند. در نتیجه با استفاده از این اندیکاتور نمودار مربوطه مملو از الگوهای شمعی می‌شود که با الگوی فراکتالی کلاسیک تفاوت‌های زیادی دارند. یکی از اقداماتی که برای فیلتر کردن سیگنال‌‌های اشتباه می‌توان انجام داد، تحلیل بازار مربوطه در تایم‌فریم‌های بلند‌مدت‌تر است.

نحوه تحلیل مولتی تایم فریم

برای استفاده از تحلیل مولتی تایم‌فریم در استفاده از اندیکاتور فراکتال می‌توانیم مطابق با روش زیر عمل کنیم.

  • شناسایی روندها در تایم‌فریم‌های بالاتر: برای این منظور به دنبال الگوهای فراکتال در تایم‌فریم‌هایی مانند تایم‌فریم روزانه می‌گردیم. در این حالت پیدا کردن الگوهای فراکتال در این تایم‌فریم‌ها امکان نتیجه‌گیری بهتری درباره پیش‌بینی روند قیمت به تریدرها می‌دهد.
  • پیدا کردن موقعیت ورود در تایم‌فریم‌های پایین‌تر: برای مثال پس از پیدا کردن الگوی فراکتال در تایم‌فریم روزانه در گام قبلی می‌توانیم در تایم‌فریم چهارساعته به دنبال الگو فراکتال باشیم. در این حالت در صورتی که سیگنال‌های دریافتی از هر دو الگو در تایم‌فریم‌های مختلف در یک جهت باشد، می‌توانیم به دنبال پیدا کردن موقعیت مناسبی برای ورود به معامله باشیم.

تریدرها می‌توانند به‌طور خودکار از استراتژی مولتی تایم‌فریم در پیدا کردن الگوهای فراکتال در نمودار قیمت استفاده کنند. برای این منظور می‌توانند با استفاده از اندیکاتور I-MTF Fractals الگوهای فراکتال را در مولتی تایم‌فریم بررسی کنند. در این حالت در تایم‌فریم کنونی فراکتال‌هایی به اضافه سطوحی افقی در نمودار مشخص می‌شوند که نمونه آن را در تصویر زیر مشاهده می‌کنید.

استراتژی مولتی تایم‌فریم در پیدا کردن الگوهای فراکتال در نمودار قیمت (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.)

همان‌طور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید نقاط فراکتال با توجه به قوانین و شرایط مربوط به شناسایی الگوی فراکتال بیل ویلیامز انتخاب شده‌اند. از سویی دیگر خطوط افقی رسم شده مطابق با نواحی حمایت و مقاومتی در تایم‌فریم مربوطه و تایم‌فریم بالاتر هستند. تراکم ایجاد شده توسط خطوط افقی نواحی مربوط به عرضه و تقاضا را مشخص می‌کند که می‌تواند در استراتژی معاملاتی شکست قیمت از این نواحی استفاده شوند.

نحوه ترید با اندیکاتور فراکتال

در ادامه نحوه ترید با اندیکاتور فراکتال را با توضیح برخی موارد مربوط به ترید با این اندیکاتور شرح می‌دهیم.

فیلتر کردن سیگنال‌های اندیکاتور فراکتال

برای فیلتر کردن سیگنال‌های اندیکاتور فراکتال لازم است تا الگوهای فراکتال درست را از نادرست تشخیص دهیم. علاوه بر این بررسی الگوهای فراکتال در تایم‌فریم‌های بلندمدت‌تر و استفاده از تاییدهای مربوط به اندیکاتورهای روند و اسیلاتورهای تحلیل تکنیکال نیز لازم است در نظر گرفته شود. برای مثال بیل ویلیامز استفاده از اندیکاتور فراکتال را برای تایید سیگنال‌های تولید شده در اندیکاتور تمساح در استراتژی‌های مربوط به روند توصیه می‌کند.

ترید فراکتال صعودی و نزولی

در صورتی که در نمودار مورد نظر فراکتال صعودی با کندل رو به پایین درستی تشکیل شود، احتمال ادامه‌دار بودن روند نزولی قیمت را نشان می‌دهد. اما در صورتی که این فراکتال اشتباه باشد، بیان‌گر تغییر جهت قیمت به سمت بالا است. برای فراکتال‌های نزولی نیز شرایط برعکس این حالت است. لازم به ذکر است که پارادوکس مربوط به الگوی فراکتال صعودی اشتباه که شروع روندی افزایشی را نشان می‌دهد، زمانی ایجاد شد که الگوی فراکتال بیل ویلیامز نسبت به شرایط اولیه مورد بازبینی قرار گرفت و ارتقا پیدا کرد.

در ادامه به این موضوع می‌پردازیم که ترید در بازار خنثی با اندیکاتور فراکتال چیست و درباره آن توضیحاتی ارائه می‌کنیم.

ترید در بازار خنثی

برای استفاده از اندیکاتور فراکتال در بازار خنثی لازم است تا با استفاده از الگوهای فراکتال نواحی حمایت و مقاومتی را در نمودار مربوطه مشخص کنیم و در نهایت با پیدا کردن موقعیت‌های خروج قیمت از این نواحی سیگنال‌های مناسب برای ورود به معامله را پیدا کنیم.

در این قسمت به ترید در بازار خنثی با اندیکاتور فراکتال اشاره کردیم. در ادامه به این موضوع می‌پردازیم که ترید در بازار رونددار با استفاده از اندیکاتور فراکتال چیست و درباره آن توضیحاتی ارائه می‌کنیم.

ترید در بازار روند دار

در بازارهای رونددار نیز لازم است تا سطوحی که الگوهای فراکتال در نمودار مربوطه تشکیل می‌شوند را در نظر بگیریم. در این حالت در روندهای صعودی می‌بایست الگوهای فراکتال صعودی و در روندهای نزولی نیز الگوهای فراکتال نزولی را دنبال کنیم.

برای این منظور در صورتی که فراکتال تشکیل شده در روند صعودی از فراکتال قبلی خود پایین‌تر باشد، احتمال برگشت روند صعودی به نزولی بیشتر می‌شود. در روندهای نزولی نیز در صورتی که فراکتال مربوطه از فراکتال قبلی خود بالاتر باشد این موضوع را نشان می‌دهد که احتمال برگشت روند نزولی به روند صعودی بیشتر است.

ترید با ترکیب اندیکاتورها

تریدرها می‌توانند اندیکاتور فراکتال را با دیگر اندیکاتورهای موجود در تحلیل تکنیکال ترکیب کنند. برای مثال استفاده همزمان اندیکاتور فراکتال با اسیلاتورها در زمانی که اشباع خرید یا اشباع فروش را در بازار مربوطه نشان می‌دهند، احتمال برگشت روند را در نمودار مربوطه نشان می‌دهد. از سویی دیگر اندیکاتور فراکتالی که با سیگنال مربوط به اندیکاتور روند انطباق دارد، این موضوع را نشان می‌دهد که در بازار مربوطه احتمال اصلاح موقتی قیمت وجود دارد و در ادامه قیمت مسیر قبلی خود را دنبال می‌کند.

مزایا و معایب اندیکاتور فراکتال

در ادامه مزایا و معایب اندیکاتور فراکتال را به‌طور جداگانه شرح می‌دهیم. برای این منظور در ابتدا با مزایای این اندیکاتور شروع می‌کنیم.

مزایای اندیکاتور فراکتال چیست؟

مزایای اندیکاتور فراکتال به شرح زیر است.

  • مشخص کردن حمایت و مقاومت: با استفاده از اندیکاتور فراکتال می‌توانیم نواحی حمایت و مقاومت را در نمودار به‌راحتی مشخص کنیم.
  • تولید سیگنال ورود زود هنگام: الگوهای فراکتال سیگنال‌های ورود به معامله به‌موقعی را به تریدرها می‌دهند. در این هنگام زمانی که محدوده‌ای که فراکتال‌ها در آن متراکم شده‌اند توسط قیمت شکسته شود، تریدرها می‌توانند به معامله ورود کنند.
  • قرار دادن حد ضرر: اندیکاتورهای فراکتال این امکان را برای تریدرها فراهم می‌کنند تا بتوانند با استفاده از این اندیکاتورها سطوح حد ضرر را برای معامله مربوطه تعیین کنند.
  • شناسایی نقاط پیوت: اندیکاتورهای فراکتال به تریدرها در شناسایی و پیدا کردن نقاط پیوت کمک می‌کنند.

معایب اندیکاتور فراکتال چیست؟

در ادامه برخی معایب مربوط به اندیکاتور فراکتال را شرح می‌دهیم.

  • تولید سیگنال اشتباه: با توجه به اینکه اندیکاتورهای فراکتال سیگنال‌های اشتباه زیادی تولید می‌کنند، بنابراین نمی‌توانند به عنوان ابزار اصلی برای تحلیل قیمت در نظر گرفته شوند. بسیاری از تریدرها بر این باورند که با توجه به خطاها و سیگنال‌های اشتباه زیادی که اندیکاتورهای فراکتال تولید می‌کنند، بهتر است تا تریدرها به‌طور چشمی این الگوها را در نمودار قیمت پیدا کنند.
  • عدم کارآیی در تایم‌فریم‌های کوتاه‌: با توجه به افزایش میزان سیگنال‌های اشتباه در تایم‌فریم‌های پایین‌تر این اندیکاتورها در تایم‌فریم‌های کوتاه‌تر کارایی چندانی ندارند.
  • تولید سیگنال تاخیری: با وجود اینکه در زمان شکست قیمت و خروج از محدوده تراکم فراکتال‌ها، این اندیکاتور سیگنال‌های ورود به موقعی را به تریدرها می‌دهند ولی با توجه به اینکه تنها در زمانی که کندل پنجم بسته شود، این الگو کامل می‌شود، بنابراین سیگنال‌های مربوطه با تاخیر همراه هستند.
  • تشخیص درستی یا نادرستی الگوی فراکتال: هر اندازه نحوه تشکیل این الگو نسبت به الگوی فراکتال استاندارد متفاوت باشد، احتمال تشکیل نادرست این الگوها نیز افزایش پیدا می‌کند.

ترید فارکس با اندیکاتور فراکتال

برای اینکه تریدرها بتوانند با استفاده از اندیکاتور فراکتال در بازار فارکس ترید کنند، نیاز دارند تا با مفاهیم پایه‌ای در تحلیل تکنیکال همانند خطوط روند و نواحی مهم حمایت و مقاومتی در نمودار مربوطه آشنا باشند. آشنایی با این مفاهیم به تریدرها کمک می‌کند تا بتوانند روندهای احتمالی آتی قیمت را در نمودار مربوطه پیش‌بینی کنند.

علاوه بر این لازم است تا با اندیکاتورها و اسیلاتورهای موجود در تحلیل تکنیکال و نحوه استفاده و تعبیر آن‌ها نیز آشنایی پیدا کنند. یکی از مواردی که در بازار فارکس باعث موفقیت تریدرها می‌شود انتخاب استراتژی معاملاتی بهینه است که معمولا از ترکیب تست شده‌ای از اندیکاتورهای مختلف در تحلیل تکنیکال و پرایس اکشن حاصل می‌شود.

توضیح تصویری باز کردن حساب در کارگزاری فارکس
برای مشاهده مجموعه فیلم‌های آموزش بورس و تحلیل تکنیکال فرادرس، روی تصویر کلیک کنید.

علاوه بر این تریدرها لازم است تا تاثیرات اخبار اقتصادی و عوامل بنیادی را نیز در نوسانات قیمتی در این بازار در نظر داشته باشند تا بتوانند در نهایت ترید موفقی در این بازار انجام دهند. برای این منظور فیلم‌های آموزشی متنوعی در فرادرس تهیه شده است که لینک برخی از آن‌ها را در فهرست زیر مشاهده می‌کنید.

برای مشاهده فیلم‌های آموزشی بیشتر در حوزه بورس و تحلیل تکنیکال می‌توانید از لینک زیر استفاده کنید.

جمع‌بندی

در ابتدای این مطلب از مجله فرادرس یاد گرفتیم که اندیکاتور فراکتال چیست و توضیحاتی درباره الگوی فراکتال در تحلیل تکنیکال بیان کردیم. برای این منظور درباره شکل‌گیری فراکتال و شناسایی این الگو در نمودار توضیحاتی را ارائه کردیم. در ادامه به تعبیر و استفاده از این الگو پرداختیم.

بنابراین الگوی فراکتال در بازارهای بدون روند و رونددار را شرح دادیم. در ادامه تعیین جهت بازار با اندیکاتور فراکتال را توضیح دادیم. سپس مثال‌هایی از اندیکاتور فراکتال بیان کردیم. برای این منظور اندیکاتور فراکتال بیل ویلیامز، ترکیب اندیکاتور زیگ‌زاگ با فراکتال، اندیکاتور خطوط فراکتال و اندیکاتور فراکتال مولتی تایم‌فریم را شرح دادیم.

در ادامه یاد گرفتیم که ترید با اندیکاتور فراکتال چیست و ترید الگوهای برگشتی فراکتال و ترید مولتی تایم‌فریم فراکتال را بیان کردیم. سپس نحوه ترید با اندیکاتور فراکتال را شرح دادیم. سپس مزایا و معایب اندیکاتور فراکتال را توضیح دادیم و در پایان نیز ترید فارکس با اندیکاتور فراکتال را شرح دادیم.

بر اساس رای ۰ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
منابع:
Lite Finance
دانلود PDF مقاله
نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *