آموزش SQL Server Management Studio | کامل، رایگان و گام به گام
SQL Server Management Studio که به اختصار SSMS خطاب میشود، یک نرمافزار تحت ویندوز است که به عنوان واسط میان کاربر و SQL Server عمل میکند. تمرکز اصلی در این نوشتار بر آموزش SQL Server Management Studio به طور کامل، رایگان و گام به گام است. با مطالعه این مطلب میتوان به اکثر سوالات رایج پیرامون آموزش SQL Server Management Studio دست یافت. در این نوشتار ابتدا به شرح مباحث مقدماتی پرداخته، به چیستی SQL Server Management Studio پاسخ داده و سپس آموزش SQL Server Management Studio ارائه شده است. در آموزش SSMS ، ابتدا به آشنایی با محیط رابط کاربری پرداخته شده و سپس نحوه استفاده از دستورات SQL و تعامل با SQL Server به صورت پروژه محور و با ارائه مثالهای مختلف به صورت پایه آموزش داده شده است.
SQL Server Management Studio یک رابط گرافیکی کاربر (GUI) برای ارتباط با سرویس مدیریت پایگاه داده SQL Server است. اگرچه، طبق مستندات رسمی شرکت مایکروسافت، SQL Server Management Studio محیطی یکپارچه برای مدیریت هر نوع زیرساخت مبتنی بر SQL به شمار میرود. از جمله این زیرساختها به پایگاه داده Azure SQL اشاره شده است. SQL Server Management Studio که با سرنام SSMS نیز شناخته میشود، برای استقرار، نظارت و بهروزرسانی اجزا لایه داده به کار رفته در برنامههای کاربردی و همچنین ایجاد کوئری و اسکریپت مورد استفاده قرار میگیرد. برای درک بهتر چیستی SSMS و به عنوان مقدمهای بر آموزش SQL Server Management Studio ابتدا به شرح برخی مفاهیم پایه مرتبط با SSMS پرداخته شده است. بهتر است ابتدا به این سوال پاسخ داده شود که SQL چیست؟
SQL چیست؟
به بیان ساده، SQL زبانی است که برای ارتباط با بانکهای اطلاعاتی (پایگاه داده) مورد استفاده قرار میگیرد. SQL سرنامی برای «Structured Query Language» به معنای «زبان پرس و جوی ساختاریافته» است. SQL به صورت اسکیواِل یا سیکوئل (Sequel) تلفظ میشود. SQL برای واکشی، ویرایش و افزودن اطلاعات در پایگاه داده استفاده میشود. اما SQL چطور عمل میکند؟ در ادامه به این سوال پاسخ داده شده است.
پیش از ادامه این مبحث لازم است یادآور شویم که میتوانید اس کیو ال سرور را با استفاده از مجموعه آموزش اس کیو ال سرور، مقدماتی تا پیشرفته فرادرس یاد بگیرید.
نحوه عملکرد SQL چگونه است؟
به بیان ساده، فرض میشود که پایگاه داده یک انبار باشد؛ در این صورت میتوان جدولهای پایگاه داده را مشابه قفسههای بایگانی و دادهها را نیز مشابه فایلها (پرونده) در نظر گرفت. همچنین فرض میشود که پایگاه داده یا آن انبار به وسیله زبانهای برنامهنویسی مانند C++ ،C یا جاوا ساخته شدهاند. حالا اگر فردی در خارج از این انبار نیاز به دادههای آن داشته باشد، چگونه میتوان دادههای مورد نیاز را در اختیار وی قرار داد؟ یک انتخاب میتواند به این صورت باشد که پیشخوانی در مقابل انبار ساخته شود تا به عنوان محلی برای مراجعه افراد جهت درخواست دادهها استفاده شود. مشتریان با مراجعه به این پیشخوان میتوانند عملیات مورد نظر خود را از قبیل بازیابی، ویرایش، حذف و سایر موارد انجام دهند. اما ساخت چنین پیشخوانی میتواند بسیار پر هزینه باشد.
در دنیای واقعی این کار معادل توسعه یک برنامه کاربردی کامل، تنها برای دسترسی به فایلهای پایگاه داده است. کاربرد SQL در اینجا مشخص میشود. روش دیگر که همان استفاده از SQL است، به این صورت انجام میشود که گویی یک مترجم مخصوص تحویل محصول استخدام شده است. این مترجم به زبان ارتباط با پایگاه داده مسلط است و همچنین میداند چطور به زبان SQL ارتباط برقرار کند. بنابراین، اگر مشتری هم بتواند از زبان SQL استفاده کند، این امکان را خواهد داشت تا از مترجم بخواهد فایلهای مورد نیاز را در اختیارش قرار دهد. در بخشهای پایانی آموزش SQL Server Management Studio به نحوه استفاده از دستورات SQL در SSMS به صورت پایهای و مقدماتی پرداخته شده است. در ادامه لازم است سه نکته مهم پیرامون SQL بیان شود.
سه نکته مهم درباره SQL
در این بخش از مقدمات آموزش SQL Server Management Studio، به سه نکته مهم پیرامون SQL پرداخته شده است. این سه نکته در ادامه فهرست شدهاند:
- SQL زبانی است که یادگیری آن بسیار اهمیت دارد، چرا که در اکثر کسب و کارها از جمله بازاریابی دیجیتال و فروش آنلاین از آن استفاده میشود. SQL حتی در حوزههایی که ممکن است دور از انتظار به نظر برسد نیز کاربرد دارد. دلیلش این است که امروزه اکثر کسب و کارها در فضای آنلاین حضور فعال دارند و در حال ثبت دادهها روی بانکهای اطلاعاتی هستند. بنابراین، هر چه فرد دانش بیشتری در خصوص ارتباط با پایگاه داده داشته باشد، میتواند در شغل خود موفقتر ظاهر شود.
- SQL دارای سیستمهای مدیریت مختلفی است. از جمله این گونهها میتوان به MySQL ،SQL Server و PostgreSQL اشاره کرد. انواع SQL اغلب در سینتکس (نحو) با هم متفاوت هستند. به بیان ساده با رجوع به مثالی که پیشتر شرح داده شد، میتوان گفت تفاوت در سینتکس مثل این است که مترجمینی با لهجههای مختلف با مشتریان صحبت کنند.
- SQL تنها برای ارتباط با نوع خاصی از پایگاههای داده کاربرد دارد. این نوع خاص، «پایگاه داده رابطهای» (Relational Database) نامیده میشود. پایگاه داده رابطهای اساساً نوعی از پایگاههای داده است که طرحواره یا الگوی جدولگونه دارند. پایگاههای داده رابطهای درست شبیه به جداول داده دارای سطر و ستون هستند. در جدول پایگاه داده به هر ستون یک فیلد (Field) گفته میشود.
اکنون با شرح چیستی SQL و ارائه نکات مهم پیرامون آن، در ادامه راجع به چیستی SQL Server توضیحاتی ارائه شده است.
SQL Server چیست ؟
Microsoft SQL Server یک سیستم مدیریت پایگاه داده رابطهای (Relational Database Management System | RDBMS) به شمار میرود که توسط شرکت مایکروسافت عرضه شده است. به بیان ساده، میتوان سیستم مدیریت پایگاه داده مانند SQL Server را یک نرمافزار در نظر گرفت و پایگاه دادههای موجود در آن را فایلهای این نرمافزار دانست.
در SQL Server، عملیاتی به نام کوئری (پرس و جو | Query) انجام میشود. یک کوئری، شامل عملیاتی مثل درج، انتخاب، بهروزرسانی یا حذف دادهها در یک فایل است. همچنین، در SQL Server از کوئری برای پشتیبانگیری هم استفاده میشود.
همچون سایر نرمافزارهای مدیریت پایگاه داده، SQL Server نیز بر اساس SQL ساخته شده است. همانطور که بیان شد، SQL یک زبان استاندارد برای تعامل با پایگاههای داده رابطهای محسوب میشود. SQL Server به مدت بیست سال منحصراً برای ویندوز ارائه میشد. در سال 1395، مایکروسافت آن را برای لینوکس نیز در دسترس قرار داد. اما نحوه عملکرد SQL Server چگونه است و ارتباط آن با SSMS چیست؟ در ادامه، پیرامون این مسئله شفافسازی شده است.
SQL Server چگونه عمل میکند؟
دستورات SQL در نرمافزار SQL Server انجام میشوند. این نرمافزار با فایلهای پایگاه داده تعامل برقرار میکند و نتایج مورد نظر را به کاربر ارائه میدهد. در واقع، SQL Server به عنوان یک سرویس ویندوز عمل میکند.
همانطور که در تصویر زیر مشخص شده است، سرویس SQL Server به بانکهای اطلاعاتی (پایگاه داده) متصل است. هر سرویس میتواند به تعداد زیادی از بانکهای اطلاعاتی متصل شود. این بانکهای اطلاعاتی رابطهای (Relational) هستند؛ زیرا دادهها در آنها به صورت جدول ذخیره میشوند.
در هر بانک اطلاعاتی چند جدول وجود دارد. کاری که کاربر قصد دارد در بانکهای اطلاعاتی انجام دهد، اجرای عملیات مختلفی مثل درج (INSERT)، انتخاب (SELECT)، بهروزرسانی (UPDATE) و حذف (DELETE) سطرهای جداول بانکهای اطلاعاتی است.
برای انجام این عملیات، باید ارتباط لازم با سرویس SQL Server برقرار شود. یکی از راههای برقراری ارتباط، استفاده از رابط SQL Server Management Studio است که به اختصار SSMS خطاب میشود. به این ترتیب، دید کلی نسبت به SQL Server ،SQL و SSMS به دست آمد، اکنون فرصت مناسبی برای بررسی عمیقتر چیستی SQL Server Management Studio و ارائه توضیحات بیشتری پیرامون آن پدید آمده است.
SQL Server Management Studio چیست ؟
به بیان ساده، SQL Server Management Studio یا SSMS در واقع یک رابط (Interface) است که میتواند به سرویس SQL Server متصل شود. SSMS میتواند گزارههای زبان SQL را تفسیر و درک کند. بنابراین، دستورات زبان SQL از طریق رابط SSMS (پنجره کوئری) نوشته و سپس این دستورات به موتور پایگاه داده SQL Server ارسال میشوند.
سرویس SQL Server بسته به نوع دستور، یا دادهها را از فایلهای پایگاه داده بازیابی میکند و یا تغییراتی را روی سطرهای جداول پایگاه داده انجام میدهد و در صورت لزوم، نتایج را به SQL Server Management Studio باز میگرداند. SQL Server Management Studio یا SSMS، یک برنامه نرمافزاری است که اولین بار به همراه Microsoft SQL Server 2005 عرضه شد. SSMS برای تنظیم و مدیریت تمام اجزا SQL Server به کار گرفته میشود.
SQL Server Management Studio ، جایگزینی برای Enterprise Manager در SQL 2000 و پیش از آن به حساب میآید. ابزار SSMS برای کار با اشیا و قابلیتهای سرور، هم دارای ویرایشگر اسکریپت و هم ابزار گرافیکی است. یک ویژگی محوری SSMS مرورگر شی است که امکان کاوش، انتخاب و کار با هر شیئی در سرور را برای کاربر امکانپذیر میکند. شرکت مایکروسافت قابلیت سازگاری با نسخههای پیشین را برای SSMS فراهم کرده تا نسخههای قدیمی SQL Server با نسخههای جدید SSMS سازگاری داشته باشند.
از اواسط سال ۱۳۹۴ مایکروسافت اعلام کرد که قصد دارد نسخههای بعدی SSMS را مستقل از انتشارهای موتور پایگاه داده SQL Server ارائه دهد. اکنون با ارائه توضیحات لازم پیرامون چیستی SSMS، میتوان به سراغ آموزش نصب آن در ویندوز رفت. پیش از شروع آموزش نصب SQL Server Management Studio، ذکر یک نکته مهم ضروری به نظر میرسد:
نکته مهم: بهتر است جهت یادگیری بهتر موارد آموزش داده شده، کلیه مراحل در حین مطالعه این مطلب به طور همزمان و به صورت عملی انجام شوند.
آموزش نصب SQL Server Management Studio
در این بخش از آموزش SQL Server Management Studio به شرح نحوه نصب SSMS اختصاص دارد. برای نصب SQL Server Management Studio ابتدا باید آن را دانلود کرد. در ادامه نحوه دانلود SSMS شرح داده شده است.
دانلود SQL Server Management Studio
برای دانلود SQL Server Management Studio در اصل باید دو نرمافزار را دانلود کرد:
- دانلود SSMS
- دانلود SQL Server
در ادامه نحوه دانلود هر یک از موارد فوق آموزش داده شده است.
دانلود SQL Server management Studio
برای دانلود SSMS ابتدا باید به صفحه مستندات SQL Server Management Studio در سایت مایکروسافت [+] مراجعه کرد. ابتدای بخش Download SSMS در این صفحه، یک لینک با نام «Download SQL Server Management Studio (SSMS)» وجود دارد که میتوان SSMS را از آنجا دانلود کرد.
همچنین، در صورت باز نشدن لینک دانلود از این طریق، میتوان با جستجوی عبارت «دانلود SQL Server Management Studio» در گوگل، این نرمافزار را از سایتهای داخلی دانلود کرد. ادامه مطلب آموزش SQL Server Management Studio به شرح نحوه دانلود SQL Server اختصاص داده شده است.
SALAM
kheily aaly tozih dadin kheily be karam omad sepasgozaram
با سلام و احترام؛
صمیمانه از همراهی شما با مجله فرادرس و ارائه بازخورد سپاسگزاریم.
از اینکه این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته است بسیار خرسند و مفتخریم.
برای شما آرزوی سلامتی و موفقیت داریم.