موتور جت چگونه کار میکند؟ — از صفر تا صد
موتور جت سیستمی است که بر مبنای قانون سوم نیوتن، نیروی مورد نیاز جهت حرکت اجسام را ایجاد میکند. بیشترین استفاده این نوع از موتورها، در اجسامی است که به سرعت بالا نیاز دارند. بنابراین در اکثر وسایل پرنده همچون هواپیما و موشک از آنها استفاده میشود. توجه داشته باشید که موتور جت نیز همچون موتور استرلینگ، موتور دیزل و موتور مبتنی بر سیکل اتو، دستگاهی درونسوز محسوب میشود. توجه داشته باشید که در تحلیل موتورهای جت از فرض گاز ایدهآل استفاده میشود.
هدف اصلی سیستم پیشرانش هواپیماها، ایجاد نیرویی رو به جلو است که منجر به حرکت اینگونه از وسایل شود. به نیروی ایجاد شده، «تراست» (Thrust) گفته میشود. مبنای کاری هواپیماهای مبتنی بر جت و مدلهای پرهای، همین مفهوم است. نیروی تراست در چنین وسایلی با شتاب دادن به هوا ایجاد میشود. این نیرو به طور مستقیم با اختلاف سرعت هوای ورودی به موتور و خروجی از آن ارتباط دارد.
هواپیماهای پرهای حجم زیادی از هوا را به اندازه کمی سرعت میدهند. این در حالی است که در جتها حجم اندکی از هوا به میزان زیادی شتاب میگیرد. نیروی وارد شده به سیستم، که ناشی از این تغییر سرعت است را میتوان با استفاده از قانون دوم نیوتن توضیح داد.
بنابراین موتورهای جت به نحوی طراحی میشوند که به ازای نرخ مشخصی از جریان هوا بیشترین شتاب ممکن را ایجاد کنند. از نظر نیروی ایجاد شده، موتورهای مبتنی بر توربین گاز نسبت به نوع پیستونی، بسیار قویتر هستند.
یک موتور جت مبتنی بر توربین گاز به سیستمی گفته میشود که در آن، از هوا به عنوان سیال کاری بهره میگیرند. به منظور دستیابی به نیروی تراست مدنظر، هوای ورودی به موتور باید شتاب گرفته و یا به بیانی دیگر انرژی جنبشی آن بایستی افزایش یابد.
مراحل کاری موتور جت مبتنی بر توربین گاز به ترتیب زیر هستند:
- کمپرسور فشار هوای ورودی را افزایش میدهد.
- سوخت توسط محفظه احتراق به درون هوای ورودی پاشیده شده و با استفاده از احتراق، هوا را داغ میکند. در مدت زمان فرآیند احتراق، فشار تقریباً ثابت خواهد ماند؛ بنابراین با زیاد شدن دمای هوا، این سیال حجم بیشتری را اشغال خواهد کرد.
- توربین، انرژی ذخیره شده در هوای داغ را به کار مکانیکی تبدیل خواهد کرد. این انرژی، نیروی مورد نیاز به منظور چرخش محور کمپرسور را فراهم میکند.
- نازل، هوای ورودی را شتاب و سرعت آن را افزایش میدهد.
در ادامه هر یک از مراحل معرفی شده در بالا بررسی خواهد شد.
کمپرسور
در موتورهای توربینی، هوا در کمپرسور و به دو صورت عمده فشرده میشود.
این فرآیند در بعضی از کمپرسورها به شکل محوری و در بعضی دیگر به صورت گریز از مرکز رخ میدهد. در هر دو نوع کمپرسور مورد اشاره انرژی چرخشی لازم، از طریق توربین تامین میشود. شایان ذکر است که معمولا در این سیستمها کمپرسور و توربین روی یک محور قرار گرفتهاند.
کمپرسورهای گریز از مرکز معمولا از پره به عنوان شتابدهنده هوا و همچنین از دیفیوزر به منظور بالا بردن فشار آن استفاده میکنند. در این نوع از کمپرسورها، هوا به صورت شعاعی (در زاویه 90 درجه نسبت به جهت پرواز) از کمپرسور خارج میشود.
در کمپرسورهای محوری از مجموعهای پره روی یک محور به منظور شتاب دادن هوا استفاده میشود. در این کمپرسورها با استفاده از ورقههای ثابتی (استاتور) فشار هوای ورودی افزایش مییابد.
توجه داشته باشید که میزان فشردگی حاصل شده در یک کمپرسور گریز از مرکز، بسیار بیشتر از نوع محوری آن است. این بیان به این معنا است که به منظور افزایش فشار به یک میزان مشخص، به کمپرسوری چند مرحلهای از نوع محوری نیازمند هستیم و این در حالی است که احتمال دارد همان میزان افزایش فشار تنها در یک مرحله در یک کمپرسور گریز از مرکز انجام شود.
طراحی موتوری که مبتنی بر کمپرسور گریز از مرکز باشد، به نسبت موتوری که در آن از کمپرسور محوری استفاده شده باشد، به سطح ورودی بیشتری نیازمند است. این اختلاف سطح مقطع ورودی به این دلیل است که در کمپرسور محوری، جریان پس از فشرده شدن بایستی دوباره به سمت محفظه احتراق هدایت شود؛ همچنین خود کمپرسور محوری نیز از حجم بیشتری برخوردار است. بنابراین موتوری که در آن از کمپرسور گریز از مرکز استفاده شده به نسبت کمپرسورهای محوری از نظر ظاهر، چاقتر و همچنین کوتاه تر به نظر میرسد.
محفظه احتراق
وظیفه محفظه احتراق در یک موتور، سوزاندن مقدار زیادی سوخت است.
این سوخت به همراه هوایی میسوزد که از کمپرسور خارج شده. سوخت مد نظر نیز توسط نازلهایی که در محفظه قرار گرفتهاند، درون هوای فشرده شده اسپری میشود. این عمل در حالت ایدهآل با کمترین افت فشار ممکن و بیشترین انتقال حرارت انجام میشود.
میزان سوخت اضافه شده به هوای فشرده شده، به دمایی وابسته است که میخواهیم به آن دست یابیم. با این حال با توجه به محدودیت ساخت، بیشترین دمایی که میتوان به آن رسید بین 850 تا 1700 درجه سانتیگراد است. توجه داشته باشید که قبل از ورود هوا به محفظه احتراق دمای هوا به میزان 650 تا 1150 درجه افزایش یافته است.
دمای گاز پس از احتراق به عددی معادل 1800 تا 2000 درجه سانتیگراد خواهد رسید. قریب به 60 درصد از حجم هوای ورودی، در احتراق شرکت نخواهد کرد و مستقیم به سمت مشعل حرکت خواهد کرد. مابقی هوایی که در احتراق شرکت نکرده کار خنک کردن دیواره نازل را انجام میدهد.
در حالت کلی سه نوع اصلی محفظه احتراق وجود دارد.
- محفظه احتراق چند بخشی
- حلقوی شکل (Annular)
- حلقوی شکل با اتاقک جدا (Can Annular)
محفظه احتراق چند بخشی
این نوع از محفظه احتراق در کمپرسورهای گریز از مرکز و مدلهای اولیه کمپرسورهای محوری استفاده میشود. احتراق چندبخشی، الهام گرفته از محفظه احتراق Whittle است. اتاقکها مطابق شکل به صورت شعاعی و دور تا دور موتور قرار گرفتهاند، همچنین هوایی که از سمت کمپرسور میآید مستقیما به درون آنها هدایت میشود. هر اتاقک شامل یک مشعل است که هوای ورودی از کمپرسور، اطراف آن قرار میگیرد. تمامی این مشعلها نیز با هم ارتباط دارند. این ویژگی به اتاقکها کمک میکند تا در یک فشار کاری یکسان، فعالیت کنند و همچنین امکان پخش مشعل اطراف موتور وجود داشته باشد.
محفظه حلقوی شکل با اتاقک جدا
این نوع از محفظه احتراق در واقع پلی میان نوع چندبخشی و حلقوی است. در این مدل تعدادی مشعل احتراق، به صورت حلقوی و در معرض هوا قرار داده میشوند. همچنین جریان هوا همانند مدلی است که در بخش قبل به آن اشاره شد. این ترتیب قرارگیری مشعلها، به نگهداری و تعمیرات و همچنین کمحجمتر کردن موتور مذکور کمک میکند.
محفظه حلقوی
این نوع از محفظه احتراق شامل فقط یک مشعل است که به صورت حلقوی (همانند مدل قبلی) در معرض جریان هوای ورودی قرار میگیرد. مهمترین مزیت در این مدل از محفظه احتراق این است که با فرض یک توان خروجی ثابت، فقط 75 درصد از قطر مدل قبلی نیاز و درنتیجه این مدل از وزن و قیمت کمتری برخوردار است.
توربین
وظیفه توربین در یک موتور جت، تولید نیرو به منظور به حرکت در آوردن کمپرسور و دیگر اجزای آن است. این کار با گرفتن انرژی از گاز داغ انجام میشود، به نحوی که نهایتا دما و فشار آن افت خواهد کرد. دمای گازی که در معرض توربین قرار میگیرد، بین 850 تا 1700 درجه است، که از دمای ذوب موادی که با تکنولوژی کنونی ساخته میشوند، فاصله دارد.
به منظور ایجاد گشتاور مورد نیاز کمپرسور و دیگر اجزا موتور، چندین مرحله افت فشار و دما در توربین اتفاق میافتد. تعداد این مراحل به توان مد نظر، سرعت دورانی توربین و قطر آن وابسته است.
از نظر تئوری، هرچه دمای ورودی به توربین بیشتر باشد، راندمان موتور افزایش مییابد. اما در عمل به دلیل محدودیت در مواد استفاده شده در ساخت توربین، این مهم امکانپذیر نیست و یک حد بالایی از دمای ورودی به توربین قابل تعریف است. در حقیقت دمای توربین تا مقداری افزایش خواهد یافت که قطعات آن به شدت داغ و سرخ خواهند شد. در این حالت مواد انتخاب شده بایستی این قدرت را داشته باشند تا بتوانند گشتاور و نیروی مد نظر را بدون ذوب شدن، انتقال دهند.
سوراخهای کوچکی در پرههای توربین تعبیه شده که با جریان یافتن هوا میان آنها سبب خنک شدنش میشوند.
نازل خروجی
موتورهای مبتنی بر توربین گاز که در هواپیماها استفاده میشوند، از سیستمی تحت عنوان «اگزاست» (Exhaust) بهره میبرند که وظیفه آن تخلیه گاز داغ به درون اتمسفر است. با بهرهگیری از این سیستم، گاز خروجی سرعت خواهد گرفت، بنابراین امکان دستیابی به تراست مد نظر وجود خواهد داشت. طراحی اگزاست میتواند تاثیر بهسزایی در کارکرد توربین گاز داشته باشد. عملکرد این سیستم به دمای گاز ورودی، نرخ جرمی جریان، فشار و دمای گاز خروجی مد نظر طراحی وابسته است.
وظیفه اصلی اگزاست، جلوگیری از هدایت حرارتی به بقیه اجزاء موتور و همچنین تنظیم سطح مقطع مناسب برای گاز خروجی است. اضافه کردن برخی ویژگیها همچون «معکوسکننده تراست» (به منظور کاهش سرعت هواپیما هنگام فرود آمدن)، دمپر صدا و یا سطح مقطع متغیر، طراحی این سیستم را پیچیدهتر خواهد کرد.
پسسوز
علاوه بر اجزا استفاده شده در توربین گاز، از جزء دیگری نیز به منظور افزایش تراست خروجی استفاده میشود. پسسوز (بازگرمایش)، سیستمی است که به منظور افزایش نیروی تراست در مواقع معینی استفاده میشود، از جمله این مواقع میتوان به هنگامی که هواپیما در حال بلند شدن و یا مشغول مانورهای جنگی است اشاره کرد.
از نظر مهندسی، تعبیه سیستم پسسوز در یک موتور، منجر به مصرف سوخت بسیار بیشتری نسبت به حالت عادی خواهد شد؛ بنابراین از این سیستم فقط در زمانی استفاده میشود که مسئله سوخت در موتورها اهمیت کمتری داشته باشد.
اگر مطالب ارائه شده برایتان مفید بوده است، احتمالا آموزشهای زیر نیز برایتان کاربردی خواهند بود:
- موتور دیزل چگونه کار میکند؟ -- به زبان ساده
- موتور استرلینگ (Stirling Engine) چیست؟ — به زبان ساده
- آموزش مکانیک سیالات (مرور و حل تست کنکور ارشد)
- ترمودینامیک — از صفر تا صد
^^
مطالب خیلی مفید و در سطح عموم کمیاب هستند. خیلی ممنون از مطالب خوبتان
سلام من واسم یک سوال پیش اومد شفت فشار پاین وبالا چیست؟
بسیار شیوا بیان کردید ممنونم
سلام. خواستم بدونم مگه توربین و کمپرسور(روتور) روی یک شفت مشترک قرار نگرفتند پس چرا کمپرسور هم مثل توربین در اثر برخورد سیال به پره هاش نمیچرخه؟
ببخشید جناب مهندس سوال من اینه که آیا چطور در زمان بارندگی شدید و تگرگ احیانا در مناطق طوفانی و ارتفاعات بالا موتور جت بی نقص عمل میکنه و حجم آب ورودی مزاحمتی برای احتراق ایجاد نمیکنه. چه نوع سیستم اصلاحی وجود دارد.یا شاید هم تاثیری ندارد.راهنمایی کنید ممنون میشم
با سلام و تشکر بابت مطلب مفیدتون
میخواستم بپرسم اون چیزی که موتور رو به حرکت در میاره دقیقا چیه؟ موتور الکتریکی یا بنزینی (۴ زمانه) هستش یا چیزه دیگه، اگه کسی میدونه ممنون میشم با نحوه عمل کرد بهم جواب بده
سلام : دلیل اینکه ساخت موتور جت در انحصار آمریکا و محدودی انگلیس هست چیست؟! آیا بعلت فرمول آلیاژ فلزات هست یا کلا مقرون بصرفه نیست یا تکنولوژی وسیعی باید داشت که علوم آن را فقط آمریکا داره. در ضمن با تشکر در توضیحات جدید مسائل را کمی ساده تر بیان و تعداد عکسها یا فیلم بیشتر باشد.مثلا هواپیما در اثر تخریب موتور آیا بصرفه یا قابل ساخت هست؟! چون ما تعداد۵۰ فروند هواپیمای مسافربر در آشیانه ها داریم. ممنون
با سلام؛ معمولا موتورها از واحد APU یا توان کمکی برای شروع بهکار استفاده میکنند. این واحد در گذشته با استفاده از توان الکتریکی تغذیه میشد؛ اما امروزه از موتورهای تولید کننده جریان فشار بالای هوا برای استارت موتور جت استفاده میشود.
واقعا حیرت انگیز بود.مرسی
مطالب برای من که یک مهندس مکانیک هستم ولی هیچیک از این مطالب را در دانشگاه دسترسی نداشتم بعنوان یک مبتدی خوب بودولی شما خود میدانید که این تکنولوژی بسیار پیچیده و سطح بالای تکنولوژی است بنابراین بنده میخواستم بگم چنانچه مطالب پیشرفته تری میتونید بگذارید خیلی بهتره و آموزنده تر البته میدونم که شاید این علم یجورایی سکرت هست و فقط چند کشور توانایی ساخت همچین تربوجت ها رو در دنیا دارند.درصورت گذاشتن اطلاعات وسیعتر و یا معرفی منابع فارسی خیلی خوشحال میشم سپاسگذارم
درود
میخواستم بدونم برای ساخت یک موتور جت به چند مهندس نیازه؟
یعنی کسی که میخواد بره گرایش پیشرانش باید یکی از بخش های موتور جت یعنی کمپرسور یا توربین و …انتخاب کنه و در اون حوزه فعالیت کنه یا روی همش میتونه کار کنه؟
با سلام و ممنون از توجه شما.
بله اشخاصی هستند که به تنهایی موتورهای میکروجت را طراحی کرده و حتی فرآیند ساخت را نیز خودشان انجام دادهاند. اما در مقیاس صنعتی تولید یک موتور جت نیازمند افرادی با تخصصهای مکانیک، برق و حتی صنایع است.
سلام دوستان مطالب خیلی عالی بود فقط سوالی برام پیش اومده که هر کجا که میرم راجع به اون هیچ حرفی زده نمیشه و اونم اینه که نیرویی که توربین رو به چرخش درمیاره و باعث ورود هوا ، فشرده سازی،احتراق و … میشه از کجا تامین میشه ؟ در کل چجوری تمام پروانه ها میچرخن تا این پروسه اجرا بشه؟یعنی موتوری دیگر اون رو به گردش درمیاره؟
سلام اینم جواب اون دوستانی که میخوان بدونن نیروی اولیه توربین و کمپرسور موتور از کجا میاد باید بگم که وقتی هواپیما داخل فرودگاه توقف دارد هنگام استارت اولیه کمپرسور های بزرگی هستند روی زمین که فشار باد زیادی به توربین هواپیما میرسانند و استارد اولیه اینجوریه
سلام
نه نیرویی که باعث حرکت میشه از یه محفظه هوا استفاده میکنه که به اصطلاح موتور استارت زده میشه و دقیقا همین کار رو اون مجدادا تکرار میکنه البته از کار کامل خبر ندارم
مطالبتون خیلی مفید بود ممنونم ، این سوال برام بوجود اومده که تمام مراحلی که ذکر کردین مربوط به سوختن و شتاب هستش اما توی هیچ سایتی نگفته که اون ابتدای کار نیروی اولیه ی جت از کجا تامین می شود منظورم استارت اولیه است؟ آیا پس از چرخ اولیه ی پره ها و اولین احتراق باز هم نیازی به ادامه ی چرخش پره ها توسط دستگاهی جدا وجود دارد یا اینکه اولین احتراق که صورت گرفت دیگر ادامه کار را خود جت انجام می دهد؟ نمیدونم منظورم رو تونستم درست بگم یا خیر مثلادر موتور اتومبیل یه دستگاه استارت اولیه رو میزنه و در ادامه کار دیگر دخالتی در عملکرد موتور نداره آیا در موتور جت هم به همین گونه است؟
با سلام و ممنون از توجه شما.
دقت داشته باشید که برای شروع به کار یک موتور جت، سرعت کمپرسور باید به حدی برسد که بتواند هوای لازم جهت ادامه کار را به سیستم تزریق کند. از طرفی احتراق نیز با استفاده از یک تحریک اولیه هماهنگ میشود. بنابراین در حالت کلی میتوان گفت دو سیستم در موتور جت وجود دارد که با استفاده از تحریک اولیه شروع به کار میکند.
این تحریکات به روشهای مختلفی از جمله کاتریج، هیدرولیکی یا الکتریکی صورت میگیرد.
با سلام و خسته نباشید
میخواستم ببینم منابع این متن چیا هستند؟؟(نام کتابها و یا وبسایت هاشون رو میخوام اگه میشه)
با تشکر
سلام و تشکر بابت ارائه بازخورد نسبت به مطالب؛
در انتهای هر مطلب در بخش منابع، منبع یا منابعی که مطلب از آن تهیه شدهاند ذکر شده است.
متن و تصاویر فوق العاده…..
با سلام و احترام، با مطالعه مطالب شما اطلاعات بسیار ارزشمندی کسب کردم. یک سوال که همیشه در ذهنم وجود دارد این است:
ما در توربینهای گازی نیروگاههای تولید برق، نیروی حاصله از احتراق سبب چرخش شفت توربین شده و نهایتا” منجر به چرخش روتور ژنراتور و تولید برق میشود.
در توربین هواپیما گاز حاصل از سوخت در اتاق احتراق به نیروی رانشی منجر میشود. حالا سوال این است چرا خروج گاز از اگزوست توربین نیروگاهها باعث ایجاد نیروی رانشی، ناخواسته و مخرب نمیشود؟ به عبارتی
آیا در صورتیکه توربین گازی نیروگاه بر روی فونداسیون فیکس نگردد همانند هواپیما شروع به حرکت میکند؟!
در صورت مثبت بودن جواب، آیا میتوان گفت که انرژی بسیار زیادی تلف میشود و در صورت منفی بودن جواب، نیروی رانشی خروجی چگونه مستهلک شده است؟
در توربین نیروگاه عبور هوا یا آب باعث چرخش توربین و به وسیله مولد الکتریکی به برق آیدین میشه
اما در موتور جت این بحث کاملا متفاوته
میزان هوای خروجی نسبت به هوای ورودی به دلیل احتراق قبل از توربین به دلیل انبساط بسیار بیشتره و باعث افزایش نیرو در موتور جت میشه
(همانطور که در سایت نوشته شده)
با عرض سلام و تشکر از شما.
بله ساختار توربین گاز و موتور جت بسیار مشابه یکدیگر است. در موتور جت هدف شتاب دادن به سیال ورودی و در نتیجه ایجاد نیروی تراست است. در توربین گاز نیز سیال ورودی شتاب میگیرد اما با توجه به ثابت قرار گرفتن توربین روی فونداسیون، نیروی تراست ایجاد شده به کار مفید و در موتور جت به انرژی جنبشی تبدیل میشود.
من دنبال این بودم که بدونم فشار هوا در دیفیوزر چند برابر فشار هوای ورودیه و در استانه توربین و بعد از ان در اگزوژخروجی چند یرابر میشه که عددی نداشتید. البته بدیهیه که در موتور های مختلف متفاوته. ولی خوب به هر حال یک حداقلی داره
فشار هوای در دیفیوزر با هوای ورودی تقریبا برابره
نیروی پیشرانه موتور جت اسمش thrust نه trust 🙁
ممنون از بابت تذکر شما و پوزش بابت اشکال پیش آمده. واژه مورد اشاره اصلاح شد.
عکس آخری یه اف 14 است که مجهز به غلاف هدفگیری لانتیرن هست. عشق بود این جنگنده. تاریخ پرافتخار و بزرگی داشت… http://www.military.ir/forums/topic/21949-d8b3db8cd8b3d8aad985-d8bad984d8a7d981-lantirn/
جذاب بود.فقط یه سوال اگه بخوام تویه این زمینه کار کنم چه مسیری رو باید طی کنم
با سلام.
مباحث مرتبط با این موضوع در رشتههایی همچون هوافضا و مهندسی مکانیک در دانشگاه مطرح میشود. برای این منظور قبل از فرآیند ورود به دانشگاه بایستی رشته هنرستانی مکانیک یا ریاضی و فیزیک را انتخاب کنید.