شفق قطبی بر فراز آسمان — تصویر نجومی روز
در تصویری که مشاهده میکنید، گویی قلمویی جادویی، طیفهای گوناگون نور سبز را بر صفحه پاشیده است. اما در حقیقت، وقوع «شفق قطبی» (Aurora) بر فراز آسمان است که چنین صحنه زیبایی را خلق کرده است. این تصویر، ۴ تیر ۱۳۹۶ توسط «ایستگاه بینالمللی فضایی» (International Space Station) ثبت شده است.
برای مشاهده تصویر در اندازه کامل، کلیک کنید.
ایستگاه فضایی بینالمللی که در مداری در نزدیکی زمین و در فاصله حدودا ۴۰۰ کیلومتری از سطح زمین قرار دارد، خود در قلمرو شفق قطبی حضور پیدا کرده است. رنگ این شفق، حاکی از وجود مولکولها و اتمهای برانگیخته در چگالیهای پایین یافت شده در ارتفاعات زیاد است. تشعشعات ناشی از «اکسیژن اتمی» (Atomic Oxygen)، این چشمانداز را در بر گرفته است.
درخشش خیره کننده و به رنگ سبز در ارتفاعات پایینتر است، اما نوارهای قرمز نادرتری نیز در بر فراز افق ایستگاه فضایی قرار دارد. این صحنه زیبا در هنگام عبور از نقطه جنوبی و شرقی استرالیا ثبت شده است و در سمت راست آن میتوان ستارگان «صورت فلکی سگ بزرگ» (Constellation Canis Major | کلب اکبر) را مشاهده کرد.
«شباهنگ» (Sirius | شِعرای یمانی) که به آن «آلفا سگ بزرگ» (Alpha Canis Majoris) نیز گفته میشود، روشنترین ستاره در نزدیکی افق زمین است. به دلیل قرار داشتن ستاره شباهنگ در صورت فلکی سگ بزرگ، به آن «ستاره سگ» (Dog Star) نیز گفته میشود.
اگر نوشته بالا برای شما مفید بوده است، آموزشهای زیر نیز به شما پیشنهاد میشوند: