رشته مهندسی صنایع | معرفی گرایش ها، حقوق و درآمد و بازار کار
در این مطلب از مجموعه مطالب معرفی رشتههای دانشگاهی مجله فرادرس، به رشته مهندسی صنایع پرداختهایم و سعی کردهایم تناسب آن با روحیات افراد، دروسی که برای موفقیت در این رشته مهندسی باید در آنها پایهای قوی داشته باشید، گرایشهای آن، بازار کار و سایر موارد مرتبط را مورد بررسی قرار دهیم.
رشته مهندسی صنایع مناسب چه کسانی است؟
رشته مهندسی صنایع، طیف گستردهای از دانشها و مهارتها است که لازمه طراحی و بهبود فرآیندها در صنعت، مدیریت افراد و سایر امور مربوط به صنایع گوناگون هستند. عدم وجود مهندسین صنایع در هر صنعتی، میتواند باعث افت راندمان کاری و تحمیل شدن هزینههای زیادی به آن شود.
اگر رشتههای گوناگون مهندسی همچون مهندسی برق، مکانیک، کامپیوتر، عمران، مواد، شیمی و غیره را همچون مصالح ساختمانی در نظر بگیریم که ساختمان صنعت کشور را میسازند، رشته مهندسی صنایع همچون مادهای چسبناک است که این مصالح را به یکدیگر چسبانده و باعث میشود تا ساختمان صنعت بتواند با استحکام زیاد سرپا بایستد. در اصل مهندسی صنایع بین رشتههای مختلف مهندسی ارتباط ایجاد میکند و درک و فهم متقابل آنها از یکدیگر را میسر میسازد.
این رشته برای افرادی مناسب است که به مباحثی همچون مدیریت، مالی و اقتصادی، کنترل تولید و موجودیها، کنترل پروژههای بزرگ، برنامهریزی و مدیریت واحدهای صنعتی (بزرگ و کوچک) علاقهمند هستند و در مجموع تمایل دارند در طراحیها و بهینهسازیهای ممکن در صنایع گوناگون دخیل باشند. اینگونه بهینهسازیها توسط مهندسین صنایع در حوزههای گوناگونی مانند منابع انسانی، فرآیندهای کاری، کاهش ضایعات تولید، بهبود کیفیت تولید، بهبود زمانبندیها، طراحی سیستمها و بهبود کارکرد و اثربخشی آنها صورت میگیرد.
کدام دروس دوره دبیرستان در رشته مهندسی صنایع بیشتر کاربرد دارند؟
مباحث درس حساب دیفرانسیل و انتگرال (حسابان) در رشته مهندسی صنایع به صورت بسیار پیشرفتهتر با دروسی همچون ریاضی 1، ریاضی 2، محاسبات عددی و غیره دوباره وجود خواهند داشت. همچنین این مباحث، پایه دروس بسیار مهمی در رشته مهندسی صنایع هستند که ازجمله آنها میتوان به آمار و احتمالات مهندسی، تحقیق در عملیات 1 و 2 و اکثر دروس تخصصی این رشته اشاره داشت که لازمه آن آشنایی با مباحثی نظیر توابع، حد و پیوستگی، مشتق، انتگرال، انتگرال دوگانه و سهگانه و غیره است.
درس جبر خطی نیز به صورت بسیار پیشرفتهتر در رشته مهندسی صنایع وجود دارد و پایه دروس بسیار مهم آن، مانند تحقیق در عملیات 1 و 2 است. ناگفته نماند که مباحث ریاضیات گسسته و احتمال هم در دروس آمار و احتمالات مهندسی، مبانی برنامهنویسی و... دوباره تکرار میشوند.
اکثر مباحث فیزیک دبیرستان همچون الکتریسیته، مغناطیس، مکانیک، ترمودینامیک و... به شکل بسیار پیشرفتهتر و در قالب دروسی همچون فیزیک 1، فیزیک 2، استاتیک، مقاومت مصالح، مبانی مهندسی برق و... وجود دارند. ضمناً، تقریبا تمامی مباحث شیمی دبیرستان باید در قالب دروسی همچون شیمی 1، علم مواد و امثال آن به شکلی بسیار کاملتر مورد مطالعه قرار گیرند.
در پایان لازم است یادآور شویم که دروس عمومی مانند فارسی، زبان انگلیسی و دروس گروه معارف اسلامی نیز در رشته مهندسی صنایع وجود دارند و دانشجویان بایستی حدود 24 واحد از آنها را همانند دیگر رشتههای مهندسی بگذرانند.
گرایشهای رشته مهندسی صنایع برای ادامه تحصیل چه هستند؟
در ادامه به گرایشهای گوناگون رشته مهندسی صنایع پرداختهایم و هر یک از آنها را به صورت مختصر و مفید معرفی کردهایم. شما میتوانید دروس کارشناسی ارشد رشته مهندسی صنایع را در مجموعه آموزش کارشناسی ارشد صنایع فرادرس نیز مشاهده کنید و به یادگیری آنها بپردازید.
- گرایش بهینهسازی سیستمها: طراحی سیستمها و ایجاد بهینهسازی در فرآیندهای آنها.
- گرایش سیستمهای سلامت: طراحی سیستمهای مربوط به سلامت مانند سیستمهای بیمارستانی، درمانگاهی و غیره.
- گرایش مدیریت نوآوری و فناوری: مدیریت در عرصههای نوآوری، فناوری، اختراعات، پارکهای علم و فناوری و غیره.
- گرایش مدلسازی سیستمهای کلان: مدلسازی سیستمها به صورت کلان و سیاستگذاریهای عمومی در زمینههای اقتصادی، اجتماعی و غیره و کشف ارتباط بین اجزای مختلف یک سیستم و همچنین کشف ارتباط بین سیستمهای گوناگون.
- گرایش آیندهپژوهی: آیندهپژوهی در مورد موارد اقتصادی، اجتماعی، صنعت و...
- گرایش سیستمهای مالی: تخصص در زمینه سیستمهای مالی و اقتصادی، مهندسی مالی و مدیرت مالی و اقتصادی.
- گرایش لجستیک و زنجیره تأمین: بهبود فرآیندهای لجستیک و زنجیره تامین محصولات فیزیکی یا غیرفیزیکی، فسادپذیر و غیر فسادپذیر و کاهش ضایعات محصولات حین عبور از مراحل زنجیره تامین و کاهش دیرکرد و هزینههای لجستیک.
- گرایش مدیریت پروژه: دانش مدیریت پروژههای بزرگ و کوچک بهینهسازی پروژهها از نظر زمان، هزینه و کیفیت.
- گرایش مدیریت مهندسی: مدیریت مهندسیهای گوناگون شاغل در صنعت.
- گرایش مدیریت سیستم و بهرهوری: مدیریت سیستمهای گوناگون جهت افزایش بهرهوری و کارایی افراد و فرآیندهای موجود در سیستمها با تعریف ورودی، فرآیند و خروجی برای هر سیستم.
مهمترین دروس دانشگاهی رشته مهندسی صنایع چه هستند؟
مهمترین دروس دانشگاهی رشته مهندسی صنایع عبارت هستند از:
- (+) تئوری احتمال مهندسی
- (+) آمار مهندسی
- (+) تحقیق در عملیات 1
- تحقیق در عملیات 2
- (+) مدیریت و کنترل پروژه
- (+) طرح ریزی واحدهای صنعتی
- (+) برنامهریزی و کنترل تولید و موجودیها
- (+) برنامهریزی تولید
- (+) کنترل کیفیت آماری
- اقتصاد مهندسی
- (+) اقتصاد خرد
- (+) اقتصاد کلان
- (+) اصول حسابداری و مدیریت مالی
- (+) اصول مدیریت
- (+) ارزیابی کار و زمان
- تحلیل سیستمها
- (+) تجزیه و تحلیل تصمیم گیری
- مهندسی فاکتورهای انسانی و HSE
- (+) اصول بازاریابی
- اصول شبیهسازی
فارغ التحصیل رشته مهندسی صنایع در چه کارها و صنایعی میتواند شاغل شود؟
عمدهترین مشاغل و صنایعی که یک فارغالتحصیل رشته مهندسی صنایع میتواند در آنها مشغول به کار شود، به صورت زیر تعریف شده است:
- مدیریت واحدهای صنعتی بزرگ و کوچک از جمله کارخانجات، کارگاهها، شرکتها و...
- مدیریت و کنترل پروژه
- مدیریت و برنامهریزی و کنترل موجودیها
- مدیریت و کنترل کیفیت
- کارآفرینی و موارد بازاریابی، استراتژی، منابع انسانی، مالی و... استارتاپها
- تحلیل مالی و اقتصادی قبل از پروژه، حین پروژه، تولید و...
- طرحریزی و مدیریت زمانبندیهای واحدهای صنعتی
- تحلیل و مدلسازی سیستمها و فرآیندها و بهبود آنها
- تحلیلگری اقتصاد خرد و کلان
- مدیریت سازمانها و نهادهای دولتی و خصوصی
- صنعت لجستیک و زنجیره تأمین
- آینده پژوهی اقتصادی، اجتماعی و...
- مهندسی فاکتورهای انسانی و HSE
- مدیریت، برنامهریزی و کنترل تولید
- بهطور کلی هر شغلی که نیازمند مهارتها و دانش یک مهندس صنایع است.
بازار کار رشته مهندسی صنایع به چه صورت است؟
رشته مهندسی صنایع از جمله رشتههای تحصیلی است که بازار کار متنوع و گستردهای دارد و به موارد جزئیتر پیرامون این موضوع در پاسخ سؤال قبل اشاره شد. همچنین بازار کار در هر شرایطی به تعداد قابل قبولی مهندس صنایع نیاز دارد، زیرا اموری همچون ارزیابی اقتصادی، مدیریت پروژهها، طراحی و بهینهسازی فرایندها و سیستمها و مواردی دیگر از این دست، از جمله اموری محسوب میشوند که در هر شرایطی مورد نیاز صنایع گوناگون هستند.
گفتنی است، حقوق و مزایای ماهانه دریافتی فارغالتحصیلان این رشته در سال 1398، بسته به میزان مسئولیت کاری، میزان مهارت، سابقه کار، صنعت، محل کار و... از 15 میلیون ریال تا حتی بیش از 500 میلیون ریال است.
برای ورود به بازار کار، علاوه بر آشنایی با مهارتهای تخصصی رشته مورد نظر باید با سایر مهارتهای فردی هم آشنایی داشته باشید. در حقیقت، این مهارتهای فردی هستند که یک شخص را از میان رقبا متمایز میکنند و سبب موفقیت او در زمینهها و موقعیتهای شغلی میشوند. چنین مهارتهایی سبب تعامل بهتر فرد در سازمان و محیطهای کاری خواهد شد و به طور معمول با نام «مهارتهای نرم» از آن نام میبرند. به همین دلیل، برای یادگیری مهارتهای فردی، مشاهده مجموعه فیلمهای آموزش توسعه مهارت فردی فرادرس پیشنهاد میشود که لینک آن در زیر آورده شده است.
- برای مشاهده مجموعه فیلمهای آموزش توسعه مهارت فردی + اینجا کلیک کنید.
امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی صنایع در داخل ایران چگونه است؟
رشته مهندسی صنایع در ایران در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری قابل ادامه دادن است که گرایشهای کارشناسی ارشد و دکتری آن کمی قبلتر در پرسشی جداگانه شرح داده شدند. بهترین دانشگاههای ایران برای تحصیل در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری رشته مهندسی صنایع، دانشگاههای صنعتی شریف، علم و صنعت ایران، دانشگاه تهران، صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک)، تربیت مدرس، صنعتی اصفهان و صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی هستند.
امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی صنایع در خارج از کشور به چه صورت است؟
با توجه به اینکه رشته مهندسی صنایع بیشتر در دانشگاههای کشورهای ایالات متحده آمریکا و کانادا وجود دارد و بهترین دانشگاههای جهان در این رابطه در این دو کشور قرار دارند، اکثر افرادی که به ادامه تحصیل در رشته مهندسی صنایع در خارج از ایران علاقهمند هستند، به این دو کشور مهاجرت میکنند.
عدهای هم به کشورهای اروپایی مانند فرانسه، بلژیک، انگلستان و یا کشورهای خاور دور همچون سنگاپور، چین، ژاپن، کره جنوبی و سایر کشورها مانند هندوستان، افریقای جنوبی و برزیل جهت ادامه تحصیل در رشته مهندسی صنایع مهاجرت میکنند. در این کشورها، دانشگاههایی دارای رشته مهندسی صنایع و یا رشتههای مشابه مهندسی صنایع، جهت ادامه تحصیل در دورههای کارشناسیارشد و یا دکتری هستند که دانشجویان میتوانند از مزایای آنها در زمینه ادامه تحصیل و پیدا کردن بازار کارهای بهتر بهرهمند شوند.
توجه داشته باشید که در بیشتر موارد، برای ادامه تحصیل در خارج از کشور، باید با زبان خارجی کشور مورد نظر و همچنین زبان انگلیسی آشنایی خوبی داشته باشید. علاوه بر این، برای اثبات آشنایی با زبان انگلیسی نیز به شرکت در آزمونهای بینالمللی و معتبر زبان خارجی مانند تافل، آیلتس و دولینگو نیاز دارید. برای شروع این مسیر میتوانید از مجموعه فیلمهای آموزش زبان انگلیسی فرادرس کمک بگیرید.
- برای مشاهده مجموعه فیلمهای آموزش زبان خارجی + اینجا کلیک کنید.
دروس دانشگاهی رشته مهندسی صنایع تا چه میزان نیازهای بازار کار را مرتفع میکنند؟
دروس دانشگاهی رشته مهندسی صنایع، نه تنها دروس کاربردی و مفیدی برای استفاده در صنعت هستند، بلکه در زندگی شخصی هم به کار فارغ التحصیلان این رشته میآیند. این دروس به مهندسان صنایع کمک میکنند تا امور مالی و اقتصادی خود را بهتر مدیریت کنند و بتوانند به راحتی در مورد خرید و یا عدم خرید یک محصول، سرمایهگذاری روی امور مختلف کاری و... تصمیمگیری کنند، زیرا مهندسین صنایع با مفاهیم مالی و اقتصادی به خوبی آشنایی دارند و دائماً به دنبال بهینهسازی در زندگی شخصی خود هستند.
چیزی که این قشر از آن با نام «دید صنایعی» یاد میکنند و معتقدند این دید در تصمیمگیریهای خرد و کلان زندگی شخصی و کاری، چند وجهیتر، همه جانبه گرایانهتر و بهینهتر از دیدگاه سایر افراد است.
برای آشنایی بیشتر و بهتر با سایر رشتههای دانشگاهی روی این لینک کلیک کنید.
همچنین مهندسان صنایع میتوانند زمانبندی بهتری در کارهای روزمره داشته باشند، پروژههای کوچک و بزرگ زندگی شخصی خود را به خوبی مدیریت کنند و مفاهیم و اصولی که در دروس مختلف آموختهاند را به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم در امور گوناگون زندگی خود به کار بندند.
جهت حضور بهتر در بازار کار و یادگیری مهارتهای عملیتر از آنچه در دانشگاه تدریس میشود، نیاز است تا دانشجویان این رشته در حدود 6 ماه تا یک سال به صورت کارآموزی در صنایع، کارخانجات و شرکتهای کشور، مشغول به کار شوند تا مهارتهای عملی بازار کار را بهتر بیاموزند و اتصالی بین دانشهای عمدتاً نظری (تئوریک) آنها در دانشگاه و مهارتهای عملی مورد نیاز در بازار کار ایجاد شود.
ادامه…
ببینید مهندسی صنایع خیلی رشته های کلاسیه . بازار کار خیلیه. رشته حتی یه جاهاییش مرتبط با کسب و کار الکترونیک و تحلیل دیتا و هوش مصنوعی میشه و یه جاهش صنعت یه جاهاش ساخت و ساز و کنترل پروژه. اصلا نگران قبول شدن تو دانشگاه دولتی نباشید . حتی اگه آزاد هم شدید برید . چون به دانشگاه آزاد هم کار هست. ارشد به راحتی مدیریت صنعتی بخونید دولتی . من میخوام دومین ازشدمو مهندسی صنایع آینده پژوهی بگیرم .
سلام خسته نباشید
من دوازدهم ریاضیم.و خیلی درمورد مهندسی ها خوندم و هنوزهم انتخاب نکردم.بنظرتون مهندسی شیمی بهترع یا صنایع
منم الان تو وضعیت شمام بین مهندسی شیمی و مهندسی صنایع گیر کردم
الان شما وارد کدوم رشته شدین؟
0سلام من کارشناسی مهندسی شیمی خوندم حالا چطور میتونم ارسد صنایع بخونم
سلام به نظرتون مهندسی صنایع خوبه یا مهندسی صنایع مواد غذایی ?
باتشکر از آقای بهنام محمدیان هم از بابت توصیف رشته مهندسی صنایع وهم از جهت تدریس بسیلر شیوای مطالب ریاضی وآمار رر مجله فرادرس که من در زمینه ریاضیات وآمار مطالب زیادی از تدریس ایشان یاد گرفتم. بل آرزوی موفقیت برای ایشان.
سلام ببخشید من فارغ تحصیل رشته صنایع هستم در مقطع لیسانس. برای ادامه تحصیل میتونم برم یه شهر دیگه ؟
میشه درمورد این رشته بیشتر توضیح بدین به عنوان یه دانشجو؟
چیزای مثل معایت و مزایاش
سلام خسته نباشید من الان دوازدهم ریاضی هستم و مهندسی صنایع رو انتخاب کردم میخواستم بدونم باید چند سال بخونم که بتونم شاغل شم؟
سلام وقت بخیر ببینید شما در کنار 4 سال درس خوندن در دانشگاه اگر بتوانید علاقه خودتون رو در حوزه های مختلف مهندسی صنایع در قالب کاراموزی پیدا کنین به راحتی میتونین شاغل بشین، من خودم به کمک سایت کالج صنایعشو تونستم با کوچینگ ها و مشاوره هایی که بهم دادن به راحتی شاغل شوم.
سلام من دانشجوی ترم سوم مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی اصفهان هستم. علاقم رشته مکانیک بوده. بنظرتون تغییر رشته بدم؟ اگه کسی از شرابط تغییر رشته اطلاع داره لصفا بگه
سلام همون رشته شما عالیه الان
سلام یه سوال داشتم رشته صنایع باید چند سال بخونیم که بتونیم شاغل بشیم؟
سلام. واقعا خسته نباشید میگم به نویسنده این متن. به نظرم همه چیز را کامل و شفاف توضیح داده بودید. موفق باشید
ببخشید با دیپلم چه رشته ای میتوان رفت مهندسی صنایع
متشکرم
خیلی ممنونم از توضیحات کامل و بی نقص شما
باسلام، درکل سایت فرادرس بسیار کمک میکند به افزایش آگاهی و بینش افراد در زمینه های مختلف که خودم بارها تجربه کرده ام…بسیار سپاسگزارم
سلام
میشه لطفا بگید برای مهندسی صنایع دانشگاه تهران بهتره یا امیرکبیر
سلام بر خلاف نظر نویسنده در بین کشورهای اروپایی ، ایتالیا در رشته مهندسی صنایع و گرایش های مختلف آن از بالاترین رتبه برخوردار است . بعنوان مثال دانشگاه بوکونی در میلان در بین دانشگاههای اروپا در این رشته سرآمد است . فرانسه و انگلیس در رتبه های بعدی قرار دارند.
میدونم دیره ولی امیر کبیر …تهران اصلا به فنی ها اهمیت نمی دن
با سلام و احترام
سوال) بين دو رشته (اقتصاد) و (مهندسي صنايع) دكتري كدام رشته بهتر است؟…
دكتري اقتصاد شركت نمايم يا دكتري مهندسي صنايع؟؟؟…
ووو منم دقیقا بین همین دو رشته گیر کردم
ولی این دو رشته که کاملا از هم متفاوت اند .چطور بینشون گیر کردید؟