جاوا اسکریپت اندروید – معرفی برنامه های کدنویسی در گوشی
زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت ستون فقرات وب و یکی از بهترین زبانهای برنامه نویسی به حساب میآید، از این رو افراد بسیار زیادی در دنیا به دنبال یادگیری و کد نویسی با آن در دستگاههای مختلف هستند، به ویژه گوشی موبایل که این روزها بیش از هر دستگاهی در دسترس کاربران است. برنامه نویسی جاوا اسکریپت در اندروید را میتوان با استفاده از ابزارها و اپلیکیشنهای مختلفی انجام داد که در این مطلب از «مجله فرادرس» قرار است بهترین اپلیکیشن های جاوا اسکریپت اندروید معرفی شوند و در کنار آن نحوه استفاده از آنها نیز آموزش داده شود.
برنامه نویسی جاوا اسکریپت اندروید
در این مطب از مجله فرادرس، منظور از برنامه نویسی جاوا اسکریپت اندروید، نوشتن کدهای جاوا اسکریپت، کامپایل و اجرای آنها در برنامههای اندرویدی است. به عبارت دیگر هدف ما از نوشتن این مطلب، بررسی کاربرد جاوا اسکریپت در برنامه نویسی اندروید و امکان ساخت برنامههای اندرویدی با جاوا اسکریپت نیست، بلکه قرار است چند اپلیکیشن محبوب و معروف اندروید معرفی شوند که با آنها میتوان کد نویسی جاوا اسکریپت انجام داد و چند مثال ساده را نیز با آن پیادهسازی خواهیم کرد. هرچند به منظور برنامه نویسی اندروید با جاوا اسکریپت نیز میتوان از دوره آموزشی زیر استفاده کرد.
برنامه نویسی جاوا اسکریپت در اندروید را میتوان با برنامههای مختلفی انجام داد که یکی از معروفترینِ آنها، اپلیکیشنی به نام «JavaScript For Android» است. این اپلیکیشن در فروشگاه گوگلپلی [+] به صورت رایگان در دسترس است و کاربران علاقهمند میتوانند از آن برای کد نویسی جاوا اسکریپت استفاده کنند. در ادامه این مطلب، اپلیکیشن JavaScript For Android برای برنامه نویسی جاوا اسکریپت اندروید معرفی شده است.
برنامه JavaScript For Android چیست؟
اپلیکیشن JavaScript For Android یکی از بهترین برنامهها برای کدنویسی جاوا اسکریپت در اندروید و در واقع نوعی «کامپایلر» (Compiler) جاوا اسکریپت اندرویدی به حساب میآید. این برنامه به کاربران اجازه میدهد تا کدهای جاوا اسکریپت را در دستگاههای اندرویدی بنویسند و آنها را فوراً اجرا کنند.
این اپلیکیشن در فروشگاه اپلیکیشن گوگلپلی امتیاز مطلوب ٣/٤ را از کاربران دریافت کرده است و میتوان آن را به عنوان یکی از بهترین برنامهها برای برنامه نویسی جاوا اسکریپت در اندروید نام برد. برای کدنویسی جاوا اسکریپت با اپ اندروید JavaScript For Android کافی است اپلیکیشن را دانلود و شروع به استفاده از آن کرد. حجم این برنامه تنها ٣ مگابایت است و حافظه بسیار ناچیزی را از گوشی تلفن همراه اشغال میکند.
ما قبلاً این اپلیکیشن را روی شبیهساز اندروید خود نصب کردهایم. نحوه اجرا و خروجی گرفتن این برنامه با شبیهساز و با خودِ گوشی اندرویدی فرقی نمیکند. در اینجا با چند مثال ساده ویژگیها و امکانات این اپلیکیشن بررسی خواهند شد. ابتدا با مثالی ساده شروع میکنیم. برای مثال اگر در این اپلیکیشن کد یا دستور زیر را نوشته و کد اجرا کنیم، کامپایل کد با موفقیت انجام میشود و خروجی میدهد.
1console.log('سلام. به این آموزش از مجله فرادرس خوش آمدید');
نحوه نوشتن کد و اجرای آن به صورت تصویر زیر خواهد بود:
همچنین بعد از زدن دکمه اجرا، خروجی در تبی جدید برای کاربران قابل مشاهده خواهد بود که برای قطعه کد کوچک بالا به صورت تصویر زیر است.
مثال کدنویسی جاوا اسکریپت در اندروید با JavaScript For Android
به عنوان مثالی کمی پیچیدتر، اسکریپت جاوا اسکریپت دیگری را در این بخش نوشتهایم که از کاربر ۵ عدد را به عنوان ورودی دریافت میکند و در پایان، بزرگترین آنها را بازمیگرداند. قطعه کد جاوا اسکریپت مربوط به این مثال در ادامه آمده است.
1let numbers = [];
2
3// حلقه برای گرفتن ٥ عدد دلخواه از کاربر
4for (let i = 1; i <= 5; i++) {
5 let input = prompt(`عدد را وارد کنید ${i}:`);
6 numbers.push(parseFloat(input));
7}
8
9// یافتن بزرگترین عدد
10let max = numbers[0];
11for (let i = 1; i < numbers.length; i++) {
12 if (numbers[i] > max) {
13 max = numbers[i];
14 }
15}
16
17// نمایش بزرگترین عدد
18alert(`بزرگترین عدد در این مجموعه: ${max}`);
حال نحوه اجرای برنامه برای دریافت هر ورودی به صورت زیر است.
خروجی که تولید خواهد شد نیز به صورت تصویر زیر خواهد بود.
آیا میتوان از برنامه JavaScript For Android برای ذخیره و باز کردن برنامه های جاوا اسکریپت استفاده کرد؟
متأسفانه خیر. برنامه فوق بسیار ساده است و تنها توانایی اجرای کدهای جاوا اسکریپت را دارد. با این برنامه هیچ فایلی را نمیتوان باز یا ذخیره کرد. این برنامه فقط توسعه یافته است تا کاربران با آن تمرینهای جاوا اسکریپت ساده و متوسط انجام بدهند و برای کارهای بزرگتری که مثلاً نیاز به ادغام با کدهای «HTML» ،«CSS» و غیره دارد، کاربردی نخواهد داشت.
برای این هدف، بهتر است از کد ادیتورهای مخصوص جاوا اسکریپت دیگری استفاده شود که در ادامه برخی از آنها معرفی شدهاند.
سایر اپلیکیشن های جاوا اسکریپت اندروید کدامند؟
علاوه بر اپلیکیشنی که در بالا معرفی شد، چندین اپلیکیشن دیگر جاوا اسکریپت اندروید نیز وجود دارند که میتوان با استفاده از آنها کدنویسی جاوا اسکریپت در اندروید را تجربه کرد.
در این بخش از مطلب به معرفی این اپلیکیشنها پرداخته خواهد شد و نحوه استفاده از آنها را نیز شرح خواهیم داد.
اپلیکیشن WebMaster's HTML Editor Lite
برنامه بسیار جالب بعدی را که در این مطلب مورد بررسی قرار دادهایم، «WebMaster's HTML Editor Lite» است که نوعی ویرایشگر کدِ منبع محسوب میشود و از فایلهای جاوا اسکریپت، CSS ،PHP و HTML پشتیبانی میکند.
همچنین میتوان با آن فایلهای متنی ساده را با کدهای مختلف ویرایش کرد. برخلاف برنامه بالا، این اپلیکیشن امکانات بسیار بیشتری دارد و قابلیت کدنویسی با آن فراهم است، اما اپلیکیشن نام برده به عنوان کامپایلر جاوا اسکریپت عمل نخواهد کرد و برای اجرای کدها به مرورگر گوشی نیاز خواهد بود.
اگرچه این برنامه ویژگیهای اضافی زیادی را ارائه نمیدهد، اما برای رفع نیازهای اولیه کدنویسی جاوا اسکریپت اندروید به نظر کافی میآید. در این برنامه ویژگیهایی مانند برجسته کردن «سینتکس» (Syntax)، شماره گذاری خطوط، دکمههای کدگذاری تخصصی روی صفحه و نوعی کاوشگر داخلی فایل وجود دارند.
همچنین این اپلیکیشن از سرور FTP پشتیبانی میکند. برنامه نام برده دو نسخه رایگان و پولی دارد. نسخه رایگان دارای محدودیتهایی از جمله پشتیبانی محدود از ویژگیهای تکمیل خودکار کُد و عدم وجود حالت پیشنمایش است. برنامه WebMaster's HTML Editor Lite قابلیت ذخیره و بازکردن فایل خارجی را دارد و این ویژگی، آن را به کد ادیتوری مناسب برای جاوا اسکریپت اندروید تبدیل خواهد کرد.
- نکته: برنامه WebMaster's HTML Editor Lite نوعی کامپایلر جاوا اسکریپت نیست که به صورت مستقیم خروجی تولید کند. در یان برنامه فقط میتوان کد نوشت و برای اجرا نیاز به مرورگری با قابلیت پشتیبانی از جاوا اسکریپت خواهد بود. در زیر مثالی از نحوه کار این اپلیکیشن بررسی خواهد شد.
در این مثال با استفاده از کد ادیتور نام برده، نوعی صفحه وب ساده ساخته شده است که در آن متنی متحرک در صفحه حرکت میکند. قطعه کد و خروجی این صفحه وب ساده در ادامه آمده است.