در مطالب پیشین مجله فرادرس در خصوص کاسهنمد و همچنین کاسهنمد گیربکس اطلاعاتی ارائه کردیم. در این مطلب قصد داریم تا در رابطه با کاسه نمد گیربکس 206 صحبت کنیم و نحوه عملکرد آن و تعویض کاسه نمد گیربکس 206 را به هنگام باز و بست گیربکس توضیح دهیم.
کاسه نمد چیست؟
کاسه نمد به قطعهای میگویند که بین قطعات دوار و ثابت یک موتور یا سیستم متحرک قرار میگیرد. این قطعه از نشتی روغن و سیالات به هنگام چرخش شفت جلوگیری و مانع از ورود گرد و غبار و آلودگیهای مختلف به محفظه سیستم میشود. بخش بیرونی کاسه نمد میتواند شامل جدارهای فلزی باشد. برای آببندی مناسب، بخش داخلی دارای لبهای از جنس الاستومری و پلیمری است که شفت را آببندی میکند.
گیربکس 206
خودروهای پژو 206 در تیپهای مختلفی تولید و عرضه شدهاند که به غیر از تیپهای ۴ و ۶، همگی از گیربکس دستی موسوم به $$MA5$$ بهره میگیرند. این جعبهدنده از نوع جعبهدنده دستی ۵ سرعته یا پنجدنده است که شفت ورودی آن با سیستم کلاچ درگیر است و شفت خروجی نیز با دیفرانسیل ارتباط برقرار میکند. توجه داشته باشید که در گیربکس 206 تمامی چرخدندههای شفت ورودی با سرعت یکسان شفت گردش میکنند و به عبارت دیگر، شفت آن از نوع یکپارچه است.
شفت خروجی گیربکس 206 اما از چند جزء تشکیل شده است و چرخدندههای آن امکان چرخش با سرعت متفاوت از سرعت شفت را دارند. گیربکس 206 از نوع گیربکس سنکرونیزه و شامل سه ماهک و دو میل ماهک است.
از آنجایی که طراحی محصولاتی همچون کاسه نمد گیربکس 206 به دانش مهندسی و کار با نرمافزارهای مربوطه نیاز دارد، «فرادرس» اقدام به انتشار فیلم آموزش مقدماتی نرم افزار Siemens NX برای طراحی، مهندسی و ساخت محصول کرده که لینک آن در ادامه آورده شده است.
- برای دیدن فیلم آموزش مقدماتی نرم افزار Siemens NX برای طراحی، مهندسی و ساخت محصول + اینجا کلیک کنید.
کاسه نمد گیربکس 206
بعد از اینکه با گیربکس 206 و نحوه عملکرد آن آشنا شدیم به مشکل اصلی بیشتر جعبهدندهها یعنی مشکل روغنریزی میپردازیم. کاسه نمد گیربکس 206 از روغنریزی آن جلوگیری میکند اما این قطعه بعد از مدتی به علت مجاورت در حرارت بالا و همچنین وجود آلودگیهای مختلف، خاصیت آببندی خود را از دست میدهد. از اینرو باید نسبت به تعویض آن اقدام شود.
نحوه تعویض کاسه نمد گیربکس 206 به چه صورت است؟
برای تعویض کاسه نمد گیربکس 206 باید پنج مرحله شامل باز کردن سیستم مکش، خارج کردن سنسور، باز کردن چرخها، باز کردن سیبک فرمان و خارج کردن پلوس سمت راننده را انجام دهیم.
مرحله اول
برای دسترسی به گیربکس و تعویض کاسه نمد 206 در ابتدا بهتر است تا برای راحتی کار، برخی قطعات را باز کنیم. سیستم مکش و فیلتر هوا را به طور کامل باز میکنیم و در ادامه، باتری و کفی باتری را هم باز میکنیم. برای دسترسی بهتر از پایین نیز، سینی زیر موتور را هم باز میکنیم. به این ترتیب، همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید و همچنین بعد از باز کردن کابل اتصال بدنه متصل به گیربکس، دسترسی بهتری به گیربکس 206 خواهیم داشت.
مرحله دوم
در این مرحله، باید سنسور دور موتور را خارج کنیم که با باز کردن پیچ سنسور، این عمل امکانپذیر است و در ادامه نیز، میل ماهکها را نیز از گیربکس خارج میکنیم. البته توجه داشته باشید که این مراحل در باز کردن کامل گیربکس بکار میرود و جهت تعویض کاسه نمد گیربکس 206 نیازی به باز کردن کامل آن نیست.
مرحله سوم
در این مرحله، بعد از باز کردن چرخهای جلو، خار و نگهدارنده پیچ سرپلوس را به همراه پیچ سرپلوس باز میکنیم.
مرحله چهارم
در مرحله چهارم برای تعویض کاسه نمد گیربکس 206 باید سیبک فرمان را باز کنیم تا از این طریق، پلوس آزاد شود.
مرحله پنجم
در این مرحله میتوانیم پلوس سمت راننده را از محل خود خارج کنیم.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید، بعد از طی این مراحل، به کاسه نمد گیربکس 206 میرسیم که میتوانیم با استفاده از ابزار مخصوص، کاسه نمد گیربکس 206 را خارج کنیم و کاسه نمد جدید را به کمک جا زن کاسه نمد، در محل خود قرار دهیم. البته در برخی موارد با توجه به اینکه این قطعه با پوسته گیربکس نیز تماس دارد به عنوان کاسه نمد پلوس هم شناخته میشود.
توجه داشته باشید که برای تعویض کاسه نمد گیربکس 206 حتما آنرا گریسکاری کنید.
تعویض کاسه نمد قیفی گیربکس 206 به چه صورت است؟
قیفی گیربکس 206 که در مواردی به آن کاسه نمد قیفی گیربکس نیز میگویند بهتر است بعد از باز کردن گیربکس، تعویض شود. برای این کار باید با باز کردن اجزای داخلی گیربکس آشنا باشیم که در ادامه به طور خلاصه به آن خواهیم پرداخت که مربوط به گیربکس دستی BE پژو 206 است.
در ابتدا، پیچهای تصویر را باز میکنیم تا به کمک آن، پوسته دنده ۵ جدا شود.
دنده ۵ را درگیر میکنیم و پین نگهدارنده دنده ۵ را به کمک سمبه خارج میکنیم و ماهک را در حالت خلاصی قرار میدهیم. برای قفل شدن شفت نیز دنده دیگری را با حرکت ماهک درگیر میکنیم. در ادامه، خار حلقوی را جدا خواهیم کرد و مهرههای مربوطه را نیز باز میکنیم.
سپس با ابزار مناسب، توپی دنده را به سمت بالا میکشیم. باید موقعیت توپی دنده ۵ را نسبت به کشویی علامتگذاری کنیم و بعد از آن، مجموعه توپی و کشویی را به همراه ماهک، بیرون بیاوریم.
در انتها نیز، دنده محرک دنده ۵ و بعد از آن، بوش دنده ۵ و واشر فاصلهانداز را خارج میکنیم.
در پوسته اصلی گیربکس (تصویر زیر)، پیچهای نگهدارنده بلبرینگ محور خروجی و همچنین، صفحه متوقف کننده محور خروجی را به همراه سایر پیچها باز میکنیم.
خار حلقوی را به کمک خاربازکن خارج میکنیم و پوسته اصلی را بیرون میآوریم. در اینجا برای بیرون آوردن راحتتر پوسته میتوانیم از چکش پلاستیکی استفاده کنیم.
در ادامه، لوله پرکن روغن باید جدا شود.
دنده و شفت هرزگرد دنده عقب را خارج کنید. با چرخاندن محور ماهک دنده و بالا کشیدن محور ماهک اصلی، آنها را خارج میکنیم.
حال میتوانیم با چرخش ماهک، آنرا به سمت بالا بکشیم.
در انتها میتوان مجموعه محور ورودی و خروجی را خارج کنیم و با باز کردن سه پیچ قیفی پشت دوشانه کلاچ، قیفی گیربکس 206 را خارج و آنرا تعویض کنیم.
اگر این مطلب برای شما مفید بوده است، آموزشها و مطالب زیر نیز به شما پیشنهاد میشوند:
- مجموعه آموزشهای مهندسی مکانیک (Mechanics)
- مجموعه آموزشهای طراحی مکانیکی (Mechanical Design)
- آموزش اتوکد سهبعدی (AutoCAD 3D)
- کاتالیزور خودرو — به زبان ساده
- ضد یخ چیست؟ — از صفر تا صد