نصب کلید کولر آبی – آموزش تصویری و گام به گام
در آموزشهای قبلی مجله فرادرس، با انواع کولر آبی و همچنین، نقشه برق کولر آبی آشنا شدیم. در این آموزش، میخواهیم با نحوه نصب کلید کولر آبی آشنا شویم.
اجزای الکتریکی کولر آبی
یک کولر آبی دو تجهیز الکتریکی اصلی دارد که با آنها عمل خنککنندگی را انجام میدهد: موتور دمنده و پمپ آب. پمپ آب همان چیزی است که آب را تا پوشالها یا پدهای خنککننده سلولزی پمپاژ میکند.
ولتاژ پمپ ۲۲۰ ولت AC است و مانند هر دستگاه ۲۲۰ ولتی برای کار باید به برق متصل شود. موتور دمنده نیز هوا را به داخل ساختمان وارد میکند و ولتاژ آن ۲۲۰ ولت AC است و همچنین اتصالات آن به گونهای است که در دو سرعت کم و زیاد کار میکند. شکل زیر یک موتور و یک پمپ کولر آبی را نشان میدهد.
هنگامی که کولر سیمکشی شده و به برق متصل شود، مانند هر دستگاه ۲۲۰ ولتی دیگری کار خواهد کرد. در مطالب «دینام کولر آبی چیست و چگونه کار می کند؟ — راهنمای تعویض به زبان ساده»، «تعمیر پمپ آب کولر و تعویض آن — آموزش تصویری و گام به گام» و «علت روشن نشدن پمپ کولر آبی — هر آنچه لازم است بدانید» به طور مفصل درباره پمپ و موتور کولر آبی بحث کردهایم.
اتصالات الکتریکی موتور کولر
در مطالب قبلی با موتور کولر آشنا شدیم و دیدیم که کولرهای معمولی در دو سرعت کار میکنند و هر موتور تکفاز کولر دارای سه سر است. تصویر زیر یک موتور دمنده کولر آبی با سرهای دور پایین (Low)، دور بالا (High) و نول (Common) را با نمادهای H ،L و C نشان میدهد.
هنگامی که ولتاژ به L موتور اعمال میشود، موتور را کند میکند و اگر ولتاژ به H وارد شود، سیمپیچهای موتور آن را سریعتر میچرخانند.
اتصالات الکتریکی پمپ کولر
پمپ کولر نیز با برق AC تکفاز کار میکند و همانطور که در تصویر زیر میبینیم، دو سیم خروجی دارد که به فاز و نول متصل میشوند. با بسته شدن مدار، پمپ شروع به کار کرده و آب را پمپاژ میکند.
نقشه برق کولر
نقشه سیمکشی برق کولر مربوط به یکی از سازندگان داخلی در شکل زیر نشان داده شده است.
همانطور که میبینیم، نقشه کلید کولر در سمت چپ تصویر نشان داده شده است. سیم فاز و نول از پریز برق میآیند و در مسیر آنها یک کلید RCCB قرار میگیرد. این کلید برای حافظت مدار در نظر گرفته میشود.
اصلیترین و بهترین راهنما برای نصب کلید کولر آبی نقشه برق کولر است که توسط سازنده آن ارائه میشود. بنابراین، قبل از هر کاری، ابتدا نقشه کولر خود را بررسی کنید.
انواع کلید کولر آبی
قبل از بیان نحوه نصب کلید کولر آبی، بهتر است با آن آشنا شویم. همانطور که میدانیم، از کلید کولر برای راهاندازی پمپ و دور کند و تند موتور آن استفاده میشود. کلیدهای کولر آبی در سه دسته سلکتوری، معمولی و هوشمند تقسیم میشوند.
به طور معمول، کلید سلکتوری در کولرهای پرتابل به کار میرود. در کولرهای پرتابل معمولاً هم موتور هم پمپ آب و هم دمنده همزمان به حرکت درمیآیند. با چرخاندن کلید سلکتوری، دور کولر زیاد شده و آبدهی آن نیز افزایش خواهد یافت.
اما نوع دیگر، کلیدهای معمولی هستند که آنها را بسیار دیدهاید. در واقع، کلیدهای معمولی همانهایی است که معمولاً سه کلید دارند؛ یکی برای پمپ، یکی برای دور کند موتور و یکی برای دور تند موتور. شکل زیر دو نمونه از این کلیدها را نشان میدهد.
برای بهتر شدن کارکرد كولر آبی، اخیراً از کلید هوشمند به جای كلیدهای معمولی استفاده میشود. با توجه به مجهز بودن كلیدهای هوشمند به كنترل دمای اتاق یا ترموستات، قطع و وصل کلید کولر به صورت هوشمند و با رسیدن به دمای از پیش تنظیم شده انجام میشود. علاوه بر این، قابلیت راهاندازی خودکار در زمانهای از قبل تعیین شده و یا خاموش شدن زمانهای مشخص و كنترل از راه دور از مزایای استفاده از این نوع كلیدها محسوب میشود. گفتنی است که این نوع کلیدها را میتوان بدون هیچ گونه تغییری در سیمکشی کولر، به جای کلیدهای معمولی قدیمی قرار داد.
شکل زیر، اجزای یک کلید معمولی را نشان میدهد که قبل از نصب کلید کولر آبی باید با آنها آشنایی داشته باشیم.
کلید بالا یک کلید روکار است. با توجه به خواسته کاربر، نصب کلید کولر آبی را میتوان به صورت توکار و روکار انجام داد. تصویر زیر یک کلید توکار را نشان میدهد.
نحوه نصب کلید کولر آبی
همانطور که گفتیم، نصب کلید کولر آبی را میتوان به صورت توکار و روکار انجام داد. برای اتصال از کابل استفاده میکنیم. کابل کولر بهتر است یکتکه باشد تا از اتفاقات ناخوشایند جلوگیری شود و سیمکشی آسانتر انجام شود. کابل کولر معمولاً ۵ یا ۴ رشته سیم دارد. در واقع ۴ یا ۵ رشته سیم ۱٫۵ میلیمتر مربعی معمولاً برای کولر به کار میرود. بهتر است مسیر عبور سیم را از داخل خرطومی عبور دهید.
در ادامه، نحوه نصب کلید کولر آبی را برای کلیدهای توکار و روکار توضیح میدهیم.
نصب کلید کولر آبی توکار
قبل از هر کاری، نقشه کولر را بررسی کنید. سپس برق منزل را قطع کرده و فاز و نول برق منزل را که میخواهید با آن کولر را تغذیه کنید، از فیوز یا محافظ جان ۱۶ آمپری عبور دهید.
برای اتصال سیمها و نصب کلید کولر آبی توکار، ابتدا سرِ سیمها را با سیملختکن یا ابزار مناسب دیگری لخت کنید. سپس، سیم فاز منزل را به داخل ترمینال هدایت کرده و در محل مورد نظر متصل کنید. برای اتصال، ابتدا نگهدارنده ترمینال را فشار دهید تا بتوانید سر سیم را وارد کنید. بعد از آنکه سیم را در جای خود قرار دادید، نگهدارنده را رها کنید تا سیم در محل اتصال محکم شود.
سپس سیم مربوط به پمپ کولر را در جای خود قرار دهید. در ادامه، سیمهای دور کند و دور تند کولر را نیز در محل ترمینالهای خود قرار دهید.
در ادامه، سیم نول منزل را به سر سیم مشترک کابل متصل کرده و با چسب مناسب محکم کنید.
در ادامه، کلید را در محل خود قرار دهید و با توجه به ساز و کاری که برای آن در نظر گرفته شده، روی دیوار محکم کنید.
اما چند نکته مهم را در نصب کلید کولر آبی در نظر داشته باشید. اول اینکه سیم فاز را همواره از طریق کلید مخصوص کولر قطع و وصل کنید. دوم اینکه سیم فاز را هرگز مستقیماً به ترمینال موتور وصل نکنید، زیرا در این صورت امکان برقگرفتگی وجود دارد. برای سیم نول این کار مانعی ندارد و همانطور که دیدیم، خود نیز انجام دادیم.
نصب کلید کولر آبی روکار
همانطور که گفتیم، کابل کولر ۴ رشتهای است. ابتدا با کمک دستگاه پرس سرسیم، سرسیم را به سر هر رشته سیم متصل کنید.
پس از آنکه سرسیمها را پرس کردید، باید آنها را به فیشهای مربوطه متصل کنید. از یک دمباریک کمک بگیرید. چهار رشته سیم کابل کولر و سیم فاز منزل را به کلید متصل کنید. از چسب برق برای پوشاندن محل اتصال فیشها استفاده کنید.
سپس سیم رابط مشترک کابل چهارسیمه را به سیم نول منزل متصل کرده و به صورت مناسب با یک چسب آن را بپوشانید.
در نهایت، نگهدارنده کلید را در جای مخصوص خود قرار دهید.
طرفین را فشار دهید تا نگهدارنده به خوبی در جای خود قرار گیرد و محکم شود.
یکی از نکات مهمی که در نصب کلید کولر آبی باید به آن توجه کنید، این است که برای یک کولر، از یک کلید استفاده کنید، زیرا ممکن است کلید دور کند و تند دو کلید را همزمان بزنید و موتور بسوزد. همچنین، ارتفاع کلید را به گونهای در نظر بگیرید که دور از دسترس کودکان باشد. ارتفاع ۱ متر و ۳۰ سانتیمتری برای این منظور مناسب است. در فصولی از سال که از کولر استفاده نمیکنید، فیوز یا کلید محافظ جان متصل به آن را قطع کنید.
نصب جعبه تقسیم کولر آبی
برای آنکه نصب کلید کولر آبی را کامل کنید، باید اتصالات جعبه تقسیم کولر را نیز انجام دهید. جعبه تقسیم کولر جایی است که ارتباط بین موتور، پمپ و خازن (در صورت وجود) برقرار میشود. جعبه تقسیم دارای یک درپوش است که درون اتاقک کولر قرار میگیرد. از اعداد و حروف موجود روی ترمینالها میتوان برای اتصال صحیح سیمها استفاده کرد. تصویر زیر جعبه تقسیم کولر آبی را نشان میدهد.
معرفی فیلم آموزش آشنایی با سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی (چیلرهای توربوکر و دیگ های چگالشی)
یکی از آموزشهای فردارس در زمینه تهویه مطبوع، آموزش آشنایی با سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی (چیلرهای توربوکر و دیگ های چگالشی) است که در ۲ ساعت و ۱۶ دقیقه و در قالب دو درس تدوین شده است. در درس اول این آموزش، چیلرهای توربوکر (بدون روغن) و موضوعات مرتبط با آن به طور کامل معرفی میشوند. همچنین، در درس دوم، مباحث مفصلی درباره دیگهای چگالشی (Condensing boiler) بیان شده است.
- برای مشاهده فیلم آموزش آشنایی با سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی (چیلرهای توربوکر و دیگ های چگالشی) + اینجا کلیک کنید.
معرفی فیلم آموزش اصول طراحی، نصب و سرویس سیستم های تهویه مطبوع حجم متغیر VRF
سیستمهای حجم متغیر VRF یکی دیگر از راهکارهای تهویه مطبوع هستند که آموزش اصول طراحی، نصب و سرویس سیستم های تهویه مطبوع حجم متغیر VRF در رابطه با آنها توسط فرادرس تهیه شده است. مدت زمان این آموزش ۴ ساعت و ۸ دقیقه بوده و در ۸ درس تدوین شده است. موضوع درس یکم این آموزش، مقدمهای بر تهویه مطبوع و وضعیت انرژی است. در درس دوم، سیستم VRF و اصول کارکرد آن معرفی شده است. ویژگیهای سیستم VRF و اصول طراحی آن در درسهای سوم و چهارم مورد بررسی قرار گرفتهاند. نرمافزارهای تجاری طراحی این سیستمها در درس پنجم معرفی شدهاند. در درسهای ششم و هفتم نصب سیستمهای VRF و سرویس و نگهداری آنها مورد بحث قرار گرفتهاند و در نهایت، در درس هشتم، توجیه اقتصادی استفاده از سیستم VRF بیان شده است.
- برای مشاهده فیلم آموزش اصول طراحی، نصب و سرویس سیستم های تهویه مطبوع حجم متغیر VRF + اینجا کلیک کنید.
معرفی فیلم آموزش برق و کنترل های تاسیسات
یکی دیگر از آموزشهای فرادرس که در آن به مبحث تهویه مطبوع پرداخته شده، آموزش برق و کنترل های تاسیسات است که در زمان ۵ ساعت و ۳۰ دقیقه و در قالب ۸ درس تدوین شده است.
در درس یکم این فیلم آموزشی، مفاهیم اولیه سیستمهای کنترل پرداخته شده است. موضوع درس دوم، معرفی کنترلکنندهها است. همچنین، محرکها و اندازهگیریها، به ترتیب، در درسهای سوم و چهارم معرفی شدهاند. کمپرسور در درس پنجم معرفی شده و چیلر در درس ششم مورد بررسی قرار گرفته است. سیستمهای تهویه مطبوع موضوع درس هفتم است و در نهایت، در درس هشتم، نرمافزارهای مهم مربوط به کنترل تأسیسات معرفی شدهاند.
- برای مشاهده فیلم آموزش برق و کنترل های تاسیسات + اینجا کلیک کنید.
معرفی فیلم آموزش مبحث ۱۴ مقررات ملی ساختمان
برای آشنایی بیشتر با مباحث تاسیسات ساختمان، پیشنهاد میکنیم به آموزش مبحث ۱۴ مقررات ملی ساختمان مراجعه کنید که در ۱۳ درس و در مدت زمان ۱۱ ساعت و ۴۰ دقیقه تدوین شده است. در درس اول این آموزش مقدمه و کلیات مبحث ۱۴ بیان شده و درس دوم به تعاریف و مفاهیم اختصاص یافته است. در درس سوم نشانهگذاری دستگاهها مورد بحث قرار گرفته است.
موضوع درسهای چهارم تا ششم، به ترتیب، تعویض هوا، کانالکشی و تعویض هوا توسط هودها است. در درس هفتم به دیگ و منبع انبساط و در دس هشتم آموزش به دستگاههای گرمکننده و خنککننده ویژه پرداخته شده است. موضوع درس نهم تأمین هوای احتراق است و در درس دهم مباحث مربوط به لولهکشی بیان شده است. سیستمهای تبرید در درس یازدهم معرفی شدهاند و در درس دوازدهم دودکش بررسی شده است. در نهایت، در درس سیزدهم، مباحث مرتبط با ذخیره و انتقال سوخت مایع مورد بررسی قرار گرفته است.
برای مشاهده فیلم آموزش مبحث ۱۴ مقررات ملی ساختمان + اینجا کلیک کنید.
کلید کولر پرتابل آبی با کولرهای معمولی تفاوتی داره ؟
سلام-یه نکته که به اون اشاره نشده و خیلی نصابها رعایت نمیکنند و من با تجربه20 ساله در برق کشی برایم مسجل شد اینکه سعی کنید حتما اون کلید هایی که باید فیش وصل بشه دور فیشها رو عایق کاری کنید مثلا با چسب نوار برق(بعضی کلیدها قبلا داخل کلید هم فیش بود وهم روکش فیش) چرا که هنگام جا زدن و بستن کلید و فضای کم پشت کلید بخاطر کابل کولری و… امکان اتصال بین سر فیشها پیش بیاید و کار دست نصاب بده
سلام.
نکتهای که به آن اشاره کردید بسیار مهم است و به متن اضافه شد.
سپاس از همراهی و ابراز نظرتان.