دستور کتیا — معرفی ۶ دستور اصلی و کاربردی CATIA به زبان ساده
کتیا یکی از نرمافزارهای حرفهای طراحی به کمک کامپیوتر «CAD» است و در بسیاری از صنایع از آن استفاده میشود. این نرمافزار محیطهای مختلفی دارد و در هر محیط، دستورها بهصورت جعبه ابزار ارائه شدهاند. تعدادی دستور بسیار کاربردی در «CATIA» وجود دارد که باید آنها را بشناسید. در این مقاله از «مجله فرادرس»، قصد داریم به معرفی ۶ دستور کتیا که بسیار کاربردی هستند، بپردازیم.
۶ دستور اصلی کتیا را بشناسید
برای ایجاد هر قطعه سهبعدی در نرمافزار کتیا باید از محیط «پارت دیزاین» (Part Design) استفاده کرد. مهمترین جعبه ابزار این محیط، «Sketch Based Features» است.
در این جعبه ابزار، شش دستور بسیار کاربردی CATIA وجود دارد که در ادامه با نحوه عملکرد هر کدام از این دستورها آشنا میشویم.
1. دستور PAD
در بیشتر نرمافزارهای طراحی به کمک کامپیوتر مانند کتیا یا سالیدورک دستوری جهت حجم دادن به طرح دوبعدی وجود دارد. این دستور در کتیا «PAD» نامگذاری شده است و در سالیدورک آن را با نام «اکسترود» (EXTRUDE) میشناسند. در شکل زیر با استفاده از دستور PAD به طرح مربعی حجم دادهایم.
2. دستور POCKET
دستور «POCKET» معکوس PAD عمل میکند و به کمک آن میتوان قسمتی از قطعه را حذف کرد. در مثال زیر، ابتدا طرح دوبعدی دایرهای روی مکعب ترسیم شده و بعد از آن، به کمک دستور POCKET حفرهای استوانهای شکل روی قطعه ایجاد شده است.
3. دستور SHAFT
از دستور «SHAFT» برای طراحی شفت یا هر چیز دوار دیگری حول یک محور خاص استفاده میشود. این دستور را در سایر نرمافزارهای CAD مانند سالیدورک با نام «REVOLVE» میشناسند.
برای استفاده از این دستور کتیا، ابتدا طرح دو بعدی را در محیط اسکچر (Sketcher) ترسیم میکنیم و سپس آن را حول یک محور خاص و بهصورت 360 درجه دوران میدهیم.
4. دستور GROOVE
دستور «GROOVE» به ابزار شیارزنی معروف است و عملکرد آن معکوس SHAFT است. در واقع، میتوان با این دستور در قطعه سهبعدی شیار ایجاد کرد. در شکل زیر، به کمک دستور GROOVE یک شیار روی قطعه ایجاد شده است.
5. دستور RIB
از دستور «RIB» در کتیا برای ایجاد قطعه سهبعدی در امتداد یک منحنی (خط مستقیم، قوس و غیره) استفاده میشود.
این دستور معادل دستور «SWEEP» در سایر نرمافزارهاست و برای ایجاد قطعاتی مانند فنر و لوله کاربرد دارد. در شکل زیر، با استفاده از دستور RIB مقطع لولهای ایجاد شده است.
6. دستور SLOT
دستور «SOLT» معکوس دستور RIB است و برای ایجاد شکاف در امتداد یک منحنی استفاده میشود. در شکل زیر، به کمک این دستور شکافی در داخل لوله ایجاد شده است.
کتیا، یک نرمافزار حرفهای است که ابزارهای کاربردی زیادی را در اختیار طراحان قرار میدهد. دستورات پرکاربرد کتیا، به موارد معرفی شده در این مقاله محدود نمیشوند. به عنوان مثال، اگر تمایل به یادگیری در مورد دیگر دستورات کتیا را دارید، مطالعه مقاله «برش سطح در کتیا – ابزار Split در CATIA – به زبان ساده» را به شما پیشنهاد میکنیم.
سوالات متداول در مورد دستورات اصلی کتیا
در ادامه به چند سوال مهم و پرتکرار درباره دستورهای کاربردی کتیا پاسخ میدهیم.
در کدام محیط نرمافزار CATIA میتوان قطعات سهبعدی ایجاد کرد؟
از محیط Part Design برای ایجاد قطعات سهبعدی استفاده میشود.
6 دستور کاربردی کتیا کدامند؟
دستورهای RIB ،GROOVE ،SHAFT ،POCKET ،PAD و SLOT شش دستور اصلی در کتیا هستند.
دستور PAD در کتیا چیست؟
با استفاده از دستور PAD میتوان به طرح دوبعدی در جهتی خاص حجم داد.
دستور POCKET در کتیا چیست؟
با کمک دستور POCKET میتوان بخشی از قطعه را حذف کرد.
دستور SHAFT در کتیا چیست؟
برای ایجاد شفت یا هر چیز دواری دیگر از دستور SHAFT استفاده میشود.
دستور GROOVE در کتیا چیست؟
از دستور GROOVE برای ایجاد شیار در قطعه استفاده میشود.
دستور RIB در کتیا چیست؟
با استفاده از دستور RIB قطعهای سهبعدی در امتداد یک منحنی ایجاد کرد.
دستور SLOT در کتیا چیست؟
از دستور SLOT برای ایجاد شکاف در امتداد یک منحنی استفاده میشود.
از کدام دستور کتیا میتوان برای ایجاد فنر و لوله استفاده کرد؟
برای ایجاد قطعاتی مانند فنر و لوله در کتیا از دستور RIB استفاده میشود.