شاخص توسعه انسانی چیست؟ — فرمول و تعریف HDI به زبان ساده

۸۲۱۷ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲
زمان مطالعه: ۸ دقیقه
دانلود PDF مقاله
شاخص توسعه انسانی چیست؟ — فرمول و تعریف HDI به زبان سادهشاخص توسعه انسانی چیست؟ — فرمول و تعریف HDI به زبان ساده

«شاخص توسعه انسانی» (Human Development Index | HDI) یک ابزار آماری است که برای اندازه‌گیری دستاوردهای کلی یک کشور در ابعاد اجتماعی و اقتصادی به کار می‌رود. طبق این شاخص، ابعاد اجتماعی و اقتصادی یک کشور بر اساس سلامت، سطح تحصیلات و سطح زندگی افراد ارزیابی می‌شود. سازمان ملل هر ساله در گزارشی شاخص HDI را برای کشورهای عضو سازمان ملل متحد اندازه‌گیری می‌کند و کشورهای مختلف را براساس آن رتبه‌بندی می‌کند. این نوشتار به این موضوع می‌پردازد که شاخص توسعه انسانی چیست و چگونه اندازه‌گیری می‌شود.

997696

تعریف شاخص توسعه انسانی چیست ؟

تحلیل‌گران و سیاست‌گذاران اقتصادی تا مدت‌ها توسعه را به معنای رشد اقتصادی یا درآمد سرانه بالا می‌دانستند. با گذشت زمان و ايجاد شكاف بين كشورهاي توسعه‌یافته و بقیه کشورهای جهان، استفاده از درآمد سرانه به عنوان شاخص توسعه مورد ترديد واقع شد. این موضوع سبب شد تا اندیشمندان تعريف جامع‌تری از توسعه ارائه نمايند. حاصل این تحولات، طرح مفهوم توسعه‌ انسانی بود.

مفهوم توسعه‌ انسانی علاوه بر توجه به جنبه کمی رشد اقتصادی، تاکید بیشتری به جنبه‌های کیفی دارد. شالوده اصلی این مفهوم آن است که توسعه باید چیزی فراتر از افزایش درآمد و ثروت باشد. شاخص HDI در صدد گسترش دامنه انتخاب‌ها و فرصت‌هاي انسان‌ها است. شاخص HDI در سال 1990 توسط افراد زیر فرمول‌بندی و ارائه شد.

  • «آمارتیا کومار سن» (Amartya Kumar Sen)
  • «محبوب الحق» (Mahbub ul Haq)
  • «گوستاو رانیس» (Gustav Ranis)
  • «مقناد دیسای» (Meghnad Desai)
شاخص توسعه انسانی

شاخص توسعه انسانی معیاری است که ابعاد کلیدی توسعه انسانی را اندازه‌گیری می کند. این شاخص یک چشم‌انداز کلی از توسعه انسانی ارائه می‌دهد. شاخص HDI تاکید می‌کند که رشد اقتصادی به تنهایی معیار توسعه نیست و باید افراد و توانایی‌های آن‌ها معیار نهایی برای ارزیابی توسعه یک کشور باشند. شاخص HDI دارای سه بعد کلیدی است. به بیانی دیگر، HDI یک شاخص ترکیبی برای اندازه‌گیری میانگین پیشرفت در سه بعد اساسی بهداشت، آموزش و درآمد است.

علامت اختصاری شاخص توسعه انسانی چیست ؟

علامت اختصاری شاخص توسعه انسانی «HDI» است. این علامت اختصاری، حروف اولیه عبارت «شاخص توسعه انسانی» یعنی (Human Development Index) است. این شاخص از برجسته‌ترین و بهترین شاخص‌های ارزیابی توسعه انسانی در یک قرن اخیر بوده است که ابتدا توسط «محبوب الحق» اقتصاددان پاکستانی و و «آمارتیا سن» اقتصاددان هندی در سال 1990 توسعه و اندازه‌گیری شد. این شاخص هم اکنون یک معیار بسیار پرکاربرد برای مشاهده یک چشم‌انداز کلی از وضعیت توسعه انسانی و همچنین سایر انواع شاخص‌های اقتصادی، به صورتی گسترده در جهان به کار می‌رود. این شاخص بر 3 بخش درآمد، بهداشت و آموزش متمرکز است.

سه بعد شاخص توسعه انسانی

شاخص HDI میانگین هندسی شاخص‌های نرمال شده برای هر یک از سه بعد است. این سه بعد در ادامه فهرست شده است.

  • زندگی طولانی و سالم
  • دسترسی به آموزش مناسب
  • استاندارد زندگی مناسب

در ادامه در مورد هر بعد توضیحی مختصر داده می‌شود.

زندگی طولانی و سالم

اولین بعد شاخص HDI، زندگی طولانی و سالم است. شاخصی که برای اندا‌زه‌گیری این بعد استفاده می‌شود امید به زندگی است.

دسترسی به آموزش

دومین بعد شاخص HDI دسترسی به آموزش است. این بعد با سال‌های مورد انتظار تحصیل کودکان در سن ورود به مدرسه و میانگین سال‌های تحصیل در جمعیت بزرگسال اندازه‌گیری می‌شود.

ابعد شاخص توسعه انسانی

استاندارد زندگی مناسب

بعد سوم شاخص HDI، استاندارد زندگی مناسب است. برای محاسبه این بعد از درآمد ناخالص ملی سرانه (GNI) استفاده می‌شود.

محاسبه شاخص توسعه انسانی

شاخص HDI برای این منظور ایجاد شد تا تاکید شود که افراد و توانایی‌های آن‌ها باید معیار نهایی برای ارزیابی توسعه یک کشور باشد. این شاخص به جای تاکید بر یک متغیر مانند رشد اقتصادی بر مجموعی از متغیرها تمرکز می‌کند. شاخص HDI یک مقیاس خلاصه از میانگین موفقیت در ابعاد کلیدی توسعه انسانی است. ابعاد شاخص HDI شامل زندگی طولانی و سالم، دانش و استاندارد مناسب زندگی است. شاخص HDI میانگین هندسی شاخص‌های نرمال شده برای هر یک از سه بعد است. سه بعد شاخص HDI به صورت زیر ارزیابی می‌شوند.

  • بعد سلامت: این بعد با امید به زندگی در بدو تولد ارزیابی می‌شود.
  • بعد آموزش: این بعد با میانگین سال‌های تحصیل برای بزرگسالان (25 سال و بیشتر) و سال‌های مورد انتظار تحصیل برای کودکان در سن ورود به مدرسه اندازه گیری می‌شود.
  • بعد استاندارد مناسب زندگی: این بعد با درآمد ناخالص ملی سرانه (GNI) سنجیده می‌شود.
ابعاد شاخص توسعه انسانی
ابعاد شاخص توسعه انسانی

شاخص HDI از لگاریتم درآمد ناخالص ملی سرانه استفاده می‌کند. در ادامه نمرات ابعاد شاخص HDI با استفاده از میانگین هندسی در یک شاخص ترکیبی تجمیع می‌شوند. در پایان نیز این شاخص بین صفر و 1 نرمال می‌شود. هرچه مقدار شاخص HDI به 1 نزدیکتر باشد، نشان‌دهنده سطح توسعه انسانی بالاتر است.

چه کسی گزارش توسعه انسانی را منتشر می‌کند ؟

شاخص HDI یک معیار ترکیبی است که توسط «بخش جمعیتی سازمان ملل متحد» (United Nations Population Division | UNDP) تهیه می‌شود تا یک ارزیابی کلی از کیفیت زندگی و فرصت‌ها را ارائه دهد. این شاخص شامل سلامت، سطح تحصیلات و درآمد است. سازمان ملل هر ساله تلاش می‌کند تا کشورهای بیشتری را برای محاسبات HDI پوشش دهد. در آخرین گزارش سازمان ملل متحد، این شاخص برای 189 کشور مختلف محاسبه و رتبه‌بندی شده است.

همچنین این شاخص برای گروه‌های مختلف کشوری نیز محاسبه می‌شود. شاخص HDI اگرچه نمی‌تواند یک شاخص جامع برای بررسی توسعه انسانی باشد، اما شاخصی کامل‌تر از رشد اقتصادی است. کشورهای زیادی وجود دارند که به مدد درآمد سرانه بالای ناشی صادرات منابع طبیعی، درآمد سرانه بالایی دارند، اما کیفیت زندگی در این کشورها ممکن است بالا نباشد. شاخص HDI کیفیت زندگی را با افزودن دو بعد آموزش و بهداشت به درآمد سرانه به صورتی جامع‌تر مورد بررسی قرار می‌دهد و تحلیلی جامع‌تر از توسعه انسانی ارائه می‌کند.

بخش جمعیت سازمان ملل متحد

سازمان ملل متحد از شاخص HDI برای ارزیابی کشورها از نظر رفاه شهروندانشان استفاده می‌کند. قبل از ایجاد HDI، سطح توسعه یک کشور معمولاً با استفاده از آمارهای اقتصادی، به ویژه درآمد ناخالص ملی (GNI) اندازه‌گیری می‌شد. سازمان ملل عقیده دارد که اقدامات اقتصادی به تنهایی برای ارزیابی توسعه کافی نیست، زیرا درآمد سرانه همیشه کیفیت زندگی شهروندان عادی یک کشور را منعکس نمی‌کند. شاخص HDI در سال 1990 معرفی شد تا سایر عوامل موثر بر توسعه انسانی را در نظر بگیرد و ارزیابی جامع‌تری از توسعه انسانی ارائه دهد.

HDI چه چیزی را نشان می دهد ؟

مقادیر پایین HDI اغلب منعکس‌کننده درآمد سرانه پایین و سطوح بالای فقر انسانی هستند. کشورهای دارای پائین‌ترین درآمد سرانه در جهان تا حد زیادی در این بخش قرار می‌گیرند. هرچه از شاخص توسعه انسانی بالاتر می‌رود، به دنبال آن شاخص‌های بهداشت، آموزش و معیارهای استاندارد بهتر زندگی نیز بالاتر می‌روند.

رتبه ایران در زمینه شاخص توسعه انسانی

شاخص HDI از برجسته‌ترین معیارهای توسعه انسانی در بین تحلیل‌گران و سیاست‌گذاران اقتصادی است. این شاخص با درجه توسعه‌یافتگی کشورها در ارتباط است. كشورهايي كه در رتبه‌بندی سالانه سازمان ملل در رتبه‌های بالاتر قرار دارند، عمدتاً کشورهای توسعه‌یافته امروزی هستند. همچنین کشورهایی که در رتبه‌بندی سازمان ملل در رده پائین‌تری قرار دارند تا حد زیادی کشورهای در حال توسعه، کمتر توسعه‌یافته و فقیر هستند.

داده‌های مربوط به شاخص HDI در ایران از سال 1990 تا 2020 توسط سازمان ملل متحد محاسبه و منتشر شده است. شاخص HDI بین صفر و 1 قرار دارد. هرچه این شاخص به 1 نزدیکتر باشد، نشان‌دهنده سطح توسعه انسانی بالاتری است. در سال 2019، شاخص HDI برای ایران 0/75 بوده است. این شاخص در سال 2000، برای ایران حدود 0/66 بوده است. در فاصله 20 سال، شاخص HDI در ایران ۰/۰۹ رشد کرده است. بخش بزرگی از این رشد توسعه انسانی را می‌توان به بهبود وضعیت بهداشتی و آموزشی نسبت داد.

شاخص توسعه انسانی در ایران از سال
شاخص توسعه انسانی در ایران از سال 1990 تا 2019

رتبه بندی شاخص توسعه انسانی

سازمان ملل هر ساله در گزارشی، کشورهای مختلف جهان را از لحاظ سطح توسعه انسانی رتبه‌بندی می‌کند. در جدول (1) بهترین عملکردهای شاخص توسعه انسانی در سال 2019 ارائه شده است.

بر اساس رای ۲۰ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
منابع:
Human Development ReportWorld Health OrganizationHuman Development Reportمجله فرادرس
۲ دیدگاه برای «شاخص توسعه انسانی چیست؟ — فرمول و تعریف HDI به زبان ساده»

با سلام خیلی عالی بود . امکانش هست بفرمایید مرجع سایت اصلی در کدوم قسمتش شاخص توسعه انسانی رو توضیح داده و اورده ممنون میشم با تشکر

با سلام؛

منبع تمامی مطالب مجله فرادرس اگر ترجمه باشند در انتهای مطلب و پیش از نام نویسنده آورده شده‌اند.

با تشکر از همراهی شما با مجله فرادرس

نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *