توابع PHP – معرفی ۴۰ تابع مهم +مثال و کد

۱۱۷۷ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
زمان مطالعه: ۳۹ دقیقه
دانلود PDF مقاله
توابع PHP – معرفی ۴۰ تابع مهم +مثال و کدتوابع PHP – معرفی ۴۰ تابع مهم +مثال و کد

«تابع» (Function) یکی از مهم‌ترین مفاهیم موجود در هر زبان برنامه نویسی است. زبان برنامه نویسی PHP نیز به عنوان محبوب‌ترین زبان توسعه وب از این قاعده مستثنی نیست. در زبان PHP علاوه بر امکان تعریف تابع توسط برنامه‌نویس مجموعه کاملی از توابع کاربردی برای نیازهای مختلف وجود دارد. شناخت توابع کاربردی موجود در این زبان و توانایی استفاده از آن‌ها برای هر برنامه‌نویس PHP ضروری است. آشنایی با این توابع موجب افزایش بهره‌وری برنامه‎‌نویس و کاهش زمان توسعه برنامه می‌شود. در این مطلب از مجله فرادرس توابع PHP در حوزه‌های مختلف همراه با مثال عملی معرفی شده‌اند. علاوه بر این، سعی شده است تا موارد مهمی همچون مفهوم تابع، نحوه تعریف و فراخوانی تابع در PHP، مزایای استفاده از توابع و سایر موارد مرتبط با آن نیز در این مطلب پوشش داده شود.

فهرست مطالب این نوشته
997696

مفهوم تابع در برنامه نویسی چیست؟

تابع یک مفهوم مهم و پرکاربرد در تمام زبان‌های برنامه نویسی است. به طور کلی تابع شامل قطعات یا بلوک‌هایی از کد است که اطلاعاتی را در قالب ورودی دریافت کرده و بعد از پردازش آن‌ها مقداری را تحت عنوان خروجی بر می‌گرداند.

توسعه‌دهندگان می‌توانند عملکردهای مختلف برنامه خود را در قالب توابع پیاده‌سازی کنند. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های تابع در برنامه نویسی قابلیت استفاده مجدد آن است که به موجب این ویژگی می‌توان تابع نوشته شده را چندین مرتبه در برنامه فراخوانی کرد. بنابراین، استفاده از تابع در برنامه نویسی موجب کوتاه‌تر شدن کدها و بهبود خوانایی برنامه می‌شود. علاوه بر این، «اشکال‌زدایی» (Debug) و رفع خطا از کد نیز آسان‌تر خواهد شد.

توابع PHP چه کاربردی دارند؟

زبان برنامه نویسی PHP نیز همانند سایر زبان‌های برنامه نویسی از مفهوم تابع پشتیبانی می‌کند. یکی از معیارهای بررسی قدرت و توانمندی زبان‌های برنامه نویسی توانایی آن‌ها در ارائه و پشتیبانی از توابع کاربردی مختلف است.

زبان برنامه نویسی PHP با ارائه بیش از ۱۰۰۰ تابع داخلی و امکان تعریف توابع مختلف در این زمینه سرآمد است. توابع PHP کاربردهای بسیاری دارند و توسعه‌دهندگان با ترکیب دانش برنامه نویسی خود و استفاده از این توابع کاربردی می‌توانند عملکردهای فوق‌العاده‌ای را توسعه دهند. در ادامه این نوشته به طور کامل با توابع PHP و کاربردها، انواع، ساختار پیاده‌سازی و فراخوانی و مزایای آن‌ها آشنا خواهید شد.

لوگو زبان PHP با کاربردهای این زبان برنامه نویسی در حوزه‌های مختلف احاطه شده است - توابع PHP

مزایای استفاده از توابع PHP چیست؟

توسعه‌دهندگان با استفاده از توابع PHP می‌توانند عملکردها و قابلیت‌های متنوعی را پیاده‌سازی کنند. تنوع بسیار بالای توابع داخلی موجود در این زبان به همراه امکان تعریف توابع مختلف مزیت‌های بسیاری را برای توسعه‌دهندگان این زبان فراهم کرده است. در ادامه ۳ مورد از مهم‌ترین مزایای استفاده از توابع در PHP ارائه شده است.

  • قابلیت استفاده مجدد کد: برخلاف سایر زبان‌های برنامه نویسی توابع PHP تنها یک مرتبه تعریف می‌شوند و امکان فراخوانی چندین باره آن‌ها وجود دارد.
  • کدهای کمتر: استفاده از توابع حجم کدهای برنامه را به طرز محسوسی کاهش می‌دهد، زیرا در بخش‌های مشترک برنامه تنها با فراخوانی تابع می‌توان عملکرد مورد نظر را پیاده‌سازی کرد. در نتیجه، استفاده از تابع از تکرار کدها جلوگیری می‌کند.
  • یادگیری آسان: استفاده از تابع در PHP منطق پیاده‌سازی بخش‌های مختلف برنامه را تفکیک می‌کند. در نتیجه، یادگیری و درک کدهای برنامه آسان‌تر می‌شود.

انواع توابع PHP کدامند؟

به زبان ساده توابع PHP قطعه کدهایی هستند که اطلاعاتی را در ورودی دریافت کرده و بعد از پردازش آن‌ها خروجی مورد انتظار را تولید می‌کنند. مهم‌ترین ویژگی توابع نیز قابلیت استفاده مجدد آن‌ها است که موجب بهبود خوانایی و کاهش خطوط برنامه می‌شود.

به صورت پیش‌فرض در زبان برنامه نویسی PHP بیش از ۱۰۰۰ تابع داخلی با کارکردهای مختلف تعریف شده است که برنامه‌نویس می‌تواند از این توابع آماده در پروژه‌های خود استفاده کند. علاوه بر این، امکان تعریف توابع به صورت سفارشی توسط برنامه‌نویس نیز در این زبان وجود دارد. بر همین اساس، توابع PHP را می‌توان به ۲ دسته کلی تقسیم‌بندی کرد.

  • «توابع داخلی» (Built-in Function)
  • «توابع تعریف شده توسط کاربر» (User-Defined Function)

در ادامه این مطلب ابتدا توابع تعریف شده توسط کاربر در زبان PHP مورد بررسی قرار خواهند گرفت و سپس، فهرست کاملی از توابع داخلی PHP به همراه مثال ارائه خواهد شد.

توابع تعریف شده توسط کاربر

امکان تعریف توابع در تمام زبان‌های برنامه نویسی وجود دارد و زبان PHP نیز از این قاعده مستثنی نیست. برنامه‌نویس در زبان PHP با توجه به نیاز خود می‌تواند با پیروی از ساختار‌های مشخص شده برای تعریف توابع نسبت به پیاده‌سازی تابع مورد نظر خود اقدام کند.

برنامه‌نویس پشت لپ تاپ در حال تعریف تابع در زبان برنامه نویسی PHP - توابع PHP

برای تعریف توابع در زبان PHP باید از قواعد مشخصی پیروی کرد. بر همین اساس در این بخش تمام مراحل مورد نیاز برای تعریف و فراخوانی توابع در PHP مورد بررسی قرار گرفته است.

تعریف توابع PHP

تعریف توابع در زبان PHP بسیار آسان است. قطعه کد زیر نحوه پیاده‌سازی توابع در زبان PHP را نشان می‌دهد.

1<?php
2
3function function_name(){  
4
5     //Statement to be executed  
6}  
7?>

با توجه به ساختار ارائه شده در بالا نکات زیر را باید در تعریف توابع PHP رعایت کرد.

  • کلمه کلیدیfunction باید قبل از نام تابع آورده شود.
  • در بخشfunction_name باید نام تابع را تعیین کرد. نکته مهم در خصوص تعیین نام تابع این است که نام تابع نباید با کاراکتر عددی شروع شود.
  • پارامترهای ورودی تابع باید درون پرانتزهای باز و بسته() مشخص شده در جلوی نام تابع قرار گیرند.
  • دستورات و کدهای مربوط به بدنه تابع باید درون کروشه‌های باز و بسته{} مشخص شده قرار گیرند.

فراخوانی توابع PHP

نکته بسیار مهم در خصوص توابع که هر برنامه‌نویسی باید بداند این است که تعریف و فراخوانی توابع را باید از یکدیگر تفکیک کرد. در واقع، تعریف توابع به هیچ عنوان موجب اجرای دستورات تعیین شده در بدنه آن‌ها نمی‌شود. برای اجرای توابع باید آن‌ها را در بخش مورد نظر فراخوانی کرد. قطعه کد زیر مثالی از تعریف و فراخوانی توابع PHP را نشان می‌دهد.

1<?php
2
3function WelcomeMessage(){
4    echo "Hello welcome!";
5}
6
7WelcomeMessage();
8
9?>

برای فراخوانی توابع در PHP کافی است تا در بخش مورد نظر نام تابع به همراه پرانتزهای باز و بسته در جلو آن قرار گیرد. در مثال بالا، تابعWelcomeMessage بعد از تعریف به همین شیوه فراخوانی شده است. خروجی حاصل از اجرای قطعه کد بالا به صورت زیر خواهد بود.

Hello welcome!

قوانین نام گذاری توابع PHP چیست؟

توابع یکی از بخش‌های مهم در ساختار هر زبان برنامه نویسی هستند. به همین دلیل آشنایی بیشتر با این مقوله مهم برای هر برنامه‌نویسی ضروری است.

یکی از موارد مهم در خصوص توابع آشنایی با قواعد نام گذاری آن‌ها است. در زمان نام گذاری توابع به موارد زیر باید توجه داشت.

  • نام تابع باید با کاراکتر حرفی یا «خط زیر» (underscore) شروع شود.
  • نام توابع در PHP به حروف کوچک و بزرگ حساس نیستند. در واقع، نام توابع «Case-Sensitive» نیست.
  • نام تعیین شده برای تابع باید با عملکرد و هدف آن تابع همخوانی داشته باشد. رعایت این مورد برای بهبود خوانایی برنامه ضروی است.
  • استفاده از «فاصله» (Space) در نام تابع مجاز نیست.
  • استفاده از کاراکترهای ویژه همچون$ در نام تابع مجاز نیست.
  • نام تابع نباید با کاراکتر عددی شروع شود.

جدول زیر مثال‌هایی از نام گذاری درست و نادرست برای توابع در PHP را نشان می‌دهد.

نام تابعوضعیت
() create_dbدرست
() 3create_dbنادرست
() create_db2درست
() create_db_درست
() create dbنادرست
() create$dbنادرست
() createdb$نادرست
() create1dbدرست

منظور از آرگومان در تعریف توابع PHP چیست؟

به زبان ساده متغیرهای تعیین شده به عنوان ورودی در تعریف تابع پارامترهای ورودی تابع نامیده می‌شوند. آرگومان‌ها نیز مقادیری هستند که در زمان فراخوانی تابع به این پارامترها ارسال می‌شوند.

برنامه‌نویس PHP به دنبال یافتن مفهوم آرگومان در توابع PHP

برای ارسال آرگومان‌ها به پارامترهای ورودی توابع PHP دو روش کلی وجود دارد. شیوه‌های ارسال آرگومان به توابع به صورت زیر هستند.

  • «ارسال آرگومان با مقدار» (Passing Arguments By Value)
  • «ارسال آرگومان با ارجاع» (Passing Arguments By Reference)

در ادامه این بخش هر دو شیوه ارسال آرگومان به توابع به همراه مثال مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

ارسال آرگومان با مقدار در توابع PHP

بر اساس رای ۲ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
منابع:
MediumSimplilearnWIKIVERSITY
نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *