۲۴ کتاب آموزش برنامه نویسی کامپیوتر که لازم است بخوانید
اگر علاقهمند به یادگیری برنامه نویسی هستید و به دنبال کتاب هایی برای افزایش دانش و تخصص برنامه نویسی خود در حوزههای مختلف میگردید، در مطلب حاضر با عنوان کتاب های آموزش برنامه نویسی با ما همراه باشید. میدانیم که برنامه نویسی کامپیوتر فرآیندی گام به گام برای طراحی و توسعه برنامههای کامپیوتری متنوع تا رسیدن به نتیجه محاسباتی خاصی است، بنابراین انجام این فرآیندها نیازمند چندین مرحله میشود که شامل تجزیه و تحلیل، کد نویسی، تولید الگوریتم و سایر موارد است. برای پیادهسازی برنامههای طراحی شده از زبانهای برنامه نویسی استفاده میکنیم. برخی از رایجترین آنها عبارتند از پایتون، جاوا، جاوا اسکریپت، سوئیفت، C ،C++، سیشارپ، PHP ،SQL ،GO و بسیاری زبانهای دیگر.
در این مطلب فهرستی از بهترین کتاب ها برای آموزش برنامه نویسی به مبتدیان ارائه و هر یک در زیربخشهایی شرح داده شده است. این کتاب ها به شدت توسط برنامهنویسان حرفهای و با تجربه توصیه میشوند و برای دانشجویان در درک دانش برنامه نویسی مفید هستند. با معرفی این منابع سعی داریم شما را راهنمایی کنیم تا به صورت حرفهای به سراغ این حوزه آیندهدار بروید و در آن متخصص شوید. همچنین به احتمال زیاد، آشنایی با این کتاب ها و مطالعه آنها شما را به یک برنامه نویس کامپیوتر بهتر تبدیل خواهد کرد.
مطالعه کتاب های برنامه نویسی چه فایده ای دارد؟
درست است که میتوان اطلاعات رایگان زیادی را بریا یادگیری برنامه نویسی به صورت آنلاین پیدا کرد، یا در صورتی که به مشکل پیچیدهای برخورد کردیم، ممکن است شخصی در یوتیوب ویدیویی تهیه کرده باشد و راهحل مناسبی را توضیح دهد. با این حال راهنماهای رایگان موجود، به ندرت آن عمق دانش مورد نیاز را به افراد میدهند که با خواندن کتاب میتوان بدست آورد.
برای افرادی که طرفدار فرآیندهای گام به گام هستند و برای ادامه دادن روند کار به طور مستمر تلاش میکنند، مطالعه و پیشروی با کتاب برنامه نویسی بهترین راه یادگیری است. هر کتاب برنامه نویسی که این افراد انتخاب میکنند باید دارای ویژگیهای زیر باشد.
- دنبال کردن مطالب آن ساده و قابل فهم باشد.
- تصاویر، مثال و کدهای مرتبط برای مباحث مختلف داشته باشد.
- برای سطح مهارت شخصی فرد مناسب باشد.
کدام زبان برنامه نویسی را بهتر است اول یاد بگیریم؟
در حالی که زبانهای برنامه نویسی زیادی برای یادگیری وجود دارند، اما برای شروع توصیه میشود ابتدا یکی از ۴ زبان زیر مطالعه شود.
- HTML
- CSS
- جاوا اسکریپت
- پایتون
البته لازم به ذکر است که زبانهای HTML و CSS، «زبان برنامه نویسی» به حساب نمیآیند و اولی زبان نشانهگذاری و دومی هم زبان استایلدهی محسوب میشود. با این حال برای ورود به دنیای برنامه نویسی، معمولاً افراد کار را با یادگیری این زبانها به منظور طراحی و برنامه نویسی وب شروع میکنند. با اینکه زبانهای CSS ،HTML و جاوا اسکریپت بسیار محبوب هستند، اما بسیاری از کاربران دوست دارند با یادگیری پایتون برنامه نویسی را شروع کنند. این زبان اغلب برای یادگیری، سادهتر از سایر زبانها به نظر میرسد، استفاده از پایتون میتواند پایهای قوی برای یادگیری روشهای کدنویسی پیچیدهتر به افراد مبتدی بدهد.
معرفی کتاب هایی برای شروع یادگیری برنامه نویسی
برای آموزش برنامه نویسی ابتدا به معرفی کتاب هایی میپردازیم که مفاهیم و مبانی برنامه نویسی را توضیح میدهند، زیرا بدون یادگیری مبانی برنامه نویسی، نحوه نوشتن الگوریتم و فلوچارت، دانستن اطلاعات پایهای در مورد ذخیرهسازی و ساختمان دادهها، دانش برنامه نویسی ما کمعمق و سطحی خواهد بود. برخی بر این باورند که در اولین قدم در مسیر یادگیری کدنویسی میتوان زبانی آسان مثل پایتون را شروع کرد و رفته رفته به سراغ آموختن بقیه مفاهیم و اصول کد نویسی رفت.
اما عدهای دیگر معتقدند که بهتر است از ابتدای مسیر قدمهایی آهسته اما محکم برداریم. به این صورت که در شروع این مسیر برخی مفاهیم ابتدایی و مهم را بیاموزیم و سپس وارد کدنویسی شویم. با استفاده از کتاب های معرفی شده در این بخش میتوان به هر روشی این مسیر را آغاز کرد، انتخاب نحوه شروع برای آموزش برنامه نویسی با خودِ فرد است.
۱. کتاب آموزشی مثل یک برنامه نویس فکر کن
این کتاب برای توسعه مهارتهای افراد مبتدی در هر زبان برنامه نویسی کمک کننده است، همچنین به شما کمک میکند تا نوع مهارتهای حل مسئله مورد نیاز برای یک برنامه نویس موفق را توسعه دهید. با تمرین کردن و تقسیم کردن مسئلهها به قطعات کوچکتر و یاد گرفتن اینکه چگونه ساختار دادهای عالی را برای محتملترین حالت موفق مسئله انتخاب کنیم، قدم بزرگی در مراحل اولیه یادگیری برنامه نویسی برمیداریم.
با مطالعه این کتاب، با طرز فکر یک کد نویس به مسائل نزدیک میشویم و بهترین رویکرد را برای یافتن راه حلی مناسب برای مشکلات میتوانیم انتخاب کنیم. تلاش میکنیم تا یک برنامه نویس مبتکر و خلاق باشیم، کسی که قادر به حل مسائل پیچیده است.
- نام اصلی کتاب: Think Like a Programmer: An Introduction to Creative Problem Solving
- نام نویسنده: V Anton Spraul
- ناشر: No Starch Press
- تعداد صفحات: ۲۵۶ صفحه
۲. کتاب فلوچارت و الگوریتم مقدماتی
این کتاب به گونهای طراحی شده است که خواننده را با بهترین منطق برنامههای کارآمد و ساختارهای مناسب در قالب فلوچارت و الگوریتم آشنا میکند. هدف اصلی از فلوچارت، ایجاد دنبالهای از مراحل برای نشان دادن راه حل مسائل از طریق دستورات منطقی است که برای آموزش و ارتباط با کامپیوترها استفاده میشود. مثالهای کاربردی از حوزههای مختلف کاملا خوانندگان را تشویق میکند تا منطقی را که منجر به اصول برنامه نویسی میشود را بیاموزند.
از ویژگیهای خوب این کتاب میتوان به پوشش دادن مباحث مربوط به آرایهها، ایجاد حلقه، پردازش فایلها و غیره اشاره کرد. همچنین از فلوچارتها و الگوریتمها برای حل مسائل و برنامههای روزمره استفاده میکند و منطق مورد نیاز برای ایجاد دستورالعملهای کامپیوتری را آموزش میدهد.
- نام اصلی کتاب: Flowchart and Algorithm Basics: The Art of Programming
- نام نویسنده: A. B. Chaudhuri
- ناشر: Mercury Learning and Information
- تعداد صفحات: ۱۸۸ صفحه
۳. کتاب آشنایی با الگوریتم ها
کتاب آشنایی با الگوریتمها، که معروف به کتاب CLRS (حروف اول نویسندههای این کتاب در کنار هم باعث ایجاد این نام میشود) است، به طیف گستردهای از الگوریتمها به صورت عمیق میپردازد. هر فصل از این کتاب تقریباً مستقل است و میتواند جدا جدا مطالعه و مورد استفاده قرار گیرد. در فصلهای ابتدایی کتاب درمورد مباحث ساختمان دادهها توضیحات خوبی ارائه شده است و فصلهای پایانی به بررسی مطالب طراحی الگوریتمها پرداخته است.
الگوریتمها در این کتاب به زبان انگلیسی و شبه کد شرح داده شدهاند. این بدان معنی است که زبان برنامه نویسی خاصی برای شرح الگوریتمها به کار نرفته است. این کتاب یکی از بهترین کتاب های برنامه نویسی به حساب میآید که در رابطه با برنامه نویسی پویا و الگوریتمهای حریصانه و مفهوم جدیدی از الگوریتمهای بهروز، مطالبی را ارائه میدهد. موارد یادگیری این کتاب، شامل تمرینات، مسئلهها و راهحلهای آنها میشود.
لازم به ذکر است که این کتاب به فارسی نیز ترجمه شده و کتاب مرجع دانشگاهی برای یادگیری مباحث مربوط به ساختمان دادهها و طراحی الگوریتمها در دروس مرتبط با رشتههای مهندسی کامپیوتر در دانشگاهها است. در صورت مطالعه و تمرین این کتاب، مطمئن باشید دانش کاملی نسبت به مسائل ساختمان داده و طراحی الگوریتم کسب خواهید کرد.
- نام اصلی کتاب: Introduction to Algorithms
- نام نویسندهها: Thomas H. Cormen, Charles E. Leiserson, Ronald Rivest, Clifford Stein
- ناشر: PHI Learning Pvt. Ltd.
- تعداد صفحات: ۱۳۱۲ صفحه
کتاب هایی برای یادگیری زبان های برنامه نویسی
در کنار یادگیری مفاهیم و اصول اولیه و مهم در زمینه کامپیوتر، نیاز است یکی از زبانهای برنامه نویسی را نیز یاد بگیریم. زیرا برای پیادهسازی مفاهیم، لازم است از یک زبان برنامه نویسی استفاده و نتیجه ورودی و خروجی آنها را مشاهده کنیم. در این زمینه، کتاب های آموزش برنامه نویسی فراوانی برای هر زبان وجود دارد، در اینجا به برخی از این کتاب ها اشاره شده است.