اسکرین رکورد در ویندوز ۱۱ کجاست؟ – ۳ روش ضبط صفحه نمایش
اگر با کاربردهای اسکرینشات آشنا باشید، به احتمال زیاد، به اسکرین رکورد هم نیاز پیدا میکنید. اسکرین رکورد میتواند برای نشان دادن آموزش استفاده از یک نرمافزار یا به رخ کشیدن مهارت شما در انجام یک بازی کامپیوتری به کار آید. در این مطلب اسکرین رکورد در ویندوز ۱۱ را با ابزارهای پیشفرض ویندوز و سایز برنامهها توضیح خواهیم داد. اگر تنها به یک تصویر بدون حرکت نیاز داشته باشید، میتوانید روشهای گرفتن اسکرینشات را مرور کنید که پیشتر نیز در مجله فرادرس راجع به آن صحبت کردیم.
در این مطلب ابتدا به معرفی برنامههای پیشفرض ویندوز برای اسکرین رکورد میپردازیم و سپس نحوه استفاده از نرمافزار محبوب رایگان «OBS» را آموزش خواهیم داد. در انتهای مطلب نرمافزارهای متنوع دیگری که امکان ضبط صفحه نمایش را به کاربر میدهند معرفی خواهند شد.
اسکرین رکورد در ویندوز ۱۱
ویندوز ۱۰ و ۱۱ هر دو بهطور پیشفرض امکان ضبط ویدیویی صفحه نمایش را در ابزار «Xbox Game Bar» دارند، اما این ابزار محدودیتهایی دارد، مثل اینکه این ابزار تنها قادر است یک برنامه را و نه کل دسکتاپ را رکورد کند. اگر ویندوز ۱۱ «build 22621.1344» به بعد را داشته باشید، «Snipping Tool» هم گزینهای برای اسکرین رکورد در اختیار شما میگذارد که این ابزار هم نقصهایی دارد و نمیتواند صدا را نیز ضبط کند. اگر به ابزار ضبط صفحه نمایش قدرتمندتری نیاز دارید میتوانید از سایر برنامهها مثل OBS استفاده کنید. در ادامه اسکرین رکورد ویندوز را با هر یک از این این برنامهها بهطور گامبهگام توضیح میدهیم.
اسکرین رکورد با Xbox Game Bar
Xbox Game Bar بهطور پیشفرض روی ویندوز ۱۰ و ۱۱ نصب شده است. این برنامه قابلیتهای زیادی مثل مانیتور کردن CPU و GPU دارد، اما کاربردی ترین قابلیت این برنامه ضبط ویدیو از صفحه نمایش در فرمت MP4 است.
XBox Game Bar نهتنها بازیها، بلکه روی همه برنامهها، مثل گوگل کروم بهخوبی کار میکند. اما تنها میتواند یک برنامه را ضبط کند و دسکتاپ و File Explorer را ضبط نمیکند. پس اگر بخواهید در ویدیوی ضبط شده انجام کاری را نشان دهید که شامل چند برنامه میشود، Xbox Game Bar کاربردی نخواهد بود. مثل وقتی که مایلید ویدیویی از کدنویسی و سپس نشان دادن خروجی کد در مرورگر ضبط کنید. به علاوه Xbox Game Bar برای ضبط ویدیو از آموزش استفاده از قابلیتهای ویندوز ۱۰ و ۱۱ مثل نشان دادن منوی استارت و غیره، مناسب نیست. برای این کارها میتوانید برنامههای اسکرین رکورد جداگانهای نصب کنید که در انتهای این مطلب به آنها خواهیم پرداخت.
اگر قصد استفاده از Xbox Game Bar را دارید، طبق مراحل زیر عمل کنید:
- برنامهای را که مایل به رکورد آن هستید، باز کنید.
- دکمههای Windows + Alt + R را فشار دهید تا رکورد آغاز شود. ویجت کوچکی در گوشهای از صفحه ظاهر میشود که تایمر، دکمه توقف ضبط و صدا دارد. این مرحله را میتوانید با باز کردن مستقیم Xbox Game Bar (زدن دکمههای Windows + G ) نیز انجام دهید.
- حال فعالیت مورد نظر را آغاز کنید. میتوانید صدای خود را نیز ضبط کنید یا ضبط صدا را در ویجت ظاهر شده خاموش کنید.
- برای توقف رکورد دکمههای Windows + Alt + R را مجدد فشار دهید. با زدن دکمه توقف مربعی شکل در ویجت نیز رکورد متوقف میشود. با توقف ضبط عبارت «Game clip recorded» نمایش داده میشود که اگر روی آن کلیک کنید پوشه Gamebar در گالری باز میشود که میتوانید پیش نمایش ویدیوی ضبط شده را ببینید. فایل MP4 ویدیو را نیز میتوانید در پوشه Videos/Captures پیدا کنید.
ایجاد تغییر در تنظیمات اسکرین رکورد Xbox Gamebar
تنظیمات پیشفرض Xbox Gamebar برای بیشتر کاربران کارآمد است، با این وجود امکان تغییر برخی امکانات وجود دارد. اعمال تغییرات طبق مراحل زیر از طریق تنظیمات ویندوز انجام میشود:
- به تنظیمات ویندوز، بخش Gaming و سپس به Captures بروید.
- تنظیمات دلخواه خود را اعمال کنید. دقت داشته باشید با وجود اینکه واژه «Game» در شرح تنظیمات آمده است، تنظیمات برای سایر برنامهها نیز اعمال میشود. در ادامه این تنظیمات را شرح دادهایم:
- گزینه «Record what happened» در ویندوز ۱۱ و «Background Recording» در ویندوز ۱۰: این گزینه به شما امکان ضبط ۳۰ ثانیه قبل را میدهد، برای مثال وقتی که مشغول بازی بودید و اسکرین رکورد نمیکردید، اما خیلی خوب بازی کردید و دوست داشتید ۳۰ ثانیه آخر رکورد میشد. این گزینه برای شما این کار را انجام میدهد. برای این کار کافیست Windows + G را فشار دهید تا game bar باز شود و ۳۰ ثانیه اخیر را ذخیره کنید. مدت زمان این ۳۰ ثانیه میتواند بسته به خواست شما در تنظیمات تغییر کند. دقت کنید نام این قابلیت در ویندوز ۱۰ و ۱۱ متفاوت است اما هر دو یک کار را انجام میدهند.
- گزینه «Max recording length»: حداکثر زمانی که بعد از شروع، ضبط ادامه پیدا میکند. توصیه میشود این گزینه را روی مقدار پیشفرض ۲ ساعت نگه دارید.
- گزینه «Capture audio when recording a game»: بطور پیشفرض صدای برنامه مدنظر و صدای میکروفون هر دو ضبط میشوند، اما صدای پیش زمینه سیستم و بقیه نرمافزارها ضبط نمیشود. در این بخش از تنظیمات میتوانید ضبط صدا را به کل خاموش کنید و شدت صدای برنامه مدنظر و صدای میکروفون را جداگانه تنظیم کنید.
- گزینه «Video frame rate»: فریم ریت پیشفرض ۳۰ فریم در ثانیه است. میتوانید این مقدار را به ۶۰ فریم در ثانیه تغییر دهید.
- گزینه «Video quality»: گزینه «standard» یا «high» را انتخاب کنید.
- گزینه «Capture mouse cursor when recording a game»: با روشن گذاشتن این گزینه، ماوس نیز رکورد میشود.
نحوه اسکرین رکورد در ویندوز ۱۱ و ۱۰ را با برنامه Xbox Game bar به طور کامل توضیح دادیم، حال به آموزش اسکرین رکورد با «Snipping Tool» میپردازیم:
اسکرین رکورد بخشی از صفحه نمایش با Snipping Tool
اگر ویندوز ۱۱ «build 22621.1344» به بعد دارید، ابزار Snipping گزینهای برای اسکرین رکورد خواهد داشت. با کمک این ابزار، کادری دور بخش مد نظرتان روی صفحه نمایش میکشید تا ویدیویی از آن بخش ضبط شود. برای مثال این کادر میتواند دور یک پنجره یا منوی استارت باشد. این کادر حتی میتواند تمامی دسکتاپ را در بر بگیرد. برای استفاده از این ابزار مراحل زیر را انجام دهید:
- Snipping Tool را باز کنید. این کار را میتوانید به سادگی با جستجوی «Snipping» در بخش جستجوی منوی استارت و کلیک روی اولین نتیجه یافت شده انجام دهید.
- روی آیکن دوربین فیلم برداری کلیک کنید. این دکمه حالت ضبط را فعال میکند. (اگر تا بحال فعال نشده باشد)
- روی دکمه «New» در گوشه برنامه یا دکمههای CTRL+N روی کیبرد بزنید.
- دور بخشی از صفحه نمایش که تمایل به ضبط آن دارید، یک کادر بکشید. این کادر میتواند دور کل صفحه نمایش یا تنها یک پنجره کشیده شود.
- روی دکمه «Start» کلیک کنید.
بعد از زدن این دکمه شمارش معکوس روی صفحه برای شروع ضبط آغاز میشود.
- برای توقف ضبط روی مربع قرمز Stop کلیک کنید. اگر میخواهید ضبط را موقتا متوقف کنید روی دو خط عمودی Pause کلیک کنید.
بعد از متوقف کردن با زدن روی دکمه مثلثی Play، رکورد ادامه پیدا میکند.
بعد از اینکه اسکرین رکورد را متوقف کردید پنجرهپیش نمایش باز میشود که در آن میتواندی ویدپویی که لحظات پیش ضبط کردید را ببینید.
- روی دکمه ذخیره کلیک کنید یا روی کیبرد دکمههای CTRL + S را بزنید تا ویدیوی ضبط شده با فرمت MP4 ذخیره شود. MP4 تنها فرمتی است که Snipping Tool ارائه میدهد.
نحوه ضبط صفحه نمایش با دو برنامه پیشفرض ویندوز را شرح دادیم. در ادامه به معرفی برنامه «OBS Studio» برای اسکرین رکورد میپردازیم.
اسکرین رکورد در ویندوز ۱۱ با نرمافزار OBS Studio
تنها ایراد Xbox Gamebar این است که در لحظه، تنها یک برنامه را ضبط میکند و دسکتاپ و File Explorer را نیز ضبط نمیکند. Snipping Tool نیز هر بخش دلخواه از دسکتاپ را ضبط میکند اما صدا را پشتیبانی نمیکند و قابلیتهایش محدود است.
برای اینکه با تمام امکانات ویدیویی از دسکتاپ ضبط کنید، نیاز به نصب برنامههای دیگری دارید. برنامههای زیادی برای این کار وجود دارند که ما در این بخش به معرفی OBS Studio خواهیم پرداخت.
این برنامه رایگان، بین گیمرها برای استریم بازی در Twitch و سایر وبسایتها بسیار محبوب است. هر چند میتوانید از آن تنها برای ضبط ویدیو MP4 از صفحه نمایش استفاده کنید بدون اینکه قصد استریم آن را داشته باشید. برای استفاده از این برنامه، ضمن دانلود آن از وبسایت مربوطه «+» و نصب آن، طبق مراحل زیر عمل کنید:
- وقتی نرمافزار را برای بار اول باز میکنید باید تعیین کنید که از نرمافزار برای استریم یا رکورد استفاده میکنید. اگر قصد استریم ندارید دکمه «Optimize just for recording» را انتخاب کنید.
سپس برنامه از شما میپرسد که رزولوشن base یا canvas و فریم ریت ضبط ویدیو چقدر باشد. توصیه میکنیم رزولوشن صفحه نمایش خود را انتخاب کنید. اگر رزولوشن را بالاتر انتخاب کنید ممکن است در ضبط ویدیو همه جای صفحه رکورد نشود. اگر از چند مانیتور استفاده میکنید که هر یک رزولوشن خود را دارند، بعدا میتوانید این تنظیمات را تغییر دهید.
- بعد از تکمیل تنظیمات ابتدایی، در پنجره اصلی نرمافزار روی دکمه + در سمت چپ پایین کلیک کنید تا یک منبع جدید افزوده شود.
- گزینه «Display Capture» را انتخاب کنید.
- در پنجرهای که باز میشود روی گزینه Ok کلیک کنید. میتوانید نامی بجز Display Capture به آن بدهید.
- در پنجره «Properties for 'Display Capture'» نمایشگر مدنظر (display) را انتخاب کنید و روی Ok کلیک کنید. این گزینه برای وقتی کاربرد دارد که بیشتر از یک مانیتور دارید.
اگر نمایشگر از بوم (Canvas) تعریف شده برای OBS بزرگتر باشد، برای مثال وقتی که در نمایشگر 4K اسکرین رکورد میکنید اما رزولوشن ویدیو را در ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ تنظیم کردهاید، صفحه نمایش در ویدیوی ضبط شده برش خواهد خورد. با رفتن به منوی File، سپس Settings و سپس Video، در بخش changing the base resolution این مشکل را حل کنید. در شرایط برعکس، وقتی که رزولوشن ویدیو بیشتر از مانیتور باشد، برنامه رزولوشن ویدیو را کم میکند اما صفحه نمایش در ویدیو برش نخواهد خورد.
- میتوانید دسکتاپ یا میکروفون را بیصدا کنید. بهطور پیشفرض OBS صدای میکروفون و تمامی برنامههای روی کامپیوتر شما را ضبط میکند. برای تغییر این تنظیمات کافیست روی آیکن اسپیکر در «audio mixer» کلیک کنید و هر یک از صداها را به دلخواه کم و زیاد کرده یا خاموش کنید.
- روی گزینه Start Recording در سمت پایین راست کلیک کنید. دقت کنید اگر صدای دسکتاپ و میکروفون را خاموش نکرده باشید، همه صداهای کامپیوتر ضبط خواهد شد.
- اگر در حال ضبط از روی مانیتوری هستید که OBS در آن باز است، OBS را کوچک کنید.
- باز زدن دکمه Stop Recording ضبط متوقف میشود.
بهطور پیشفرض ویدیوها در پوشه Videos ذخیره میشوند. این ویدیوها در فرمت mkv خواهند بود. اگر مایل به ذخیره ویدیو در فرمتهای MP4 یا MOV هستید، به تنظیمات برنامه، بخش Output مراجعه کنید.
اسکرین رکورد در ویندوز ۱۱ با سایر برنامهها
علاوه بر OBS نرمافزارهای بسیاری برای ضبط صفحه نمایش وجود دارند که پیش تر در مجله فرادرس به آنها پرداختهایم، به عنوان مثال نرمافزار ضبط و ادیت ویدیوی محبوب و کامل Camtasia یا نرمافزارهای آنلاین و رایگان مثل Bandicam «+». هر یک از این نرمافزارها مزایا و معایب خود را دارند که کیفیت رابط کاربری و محدودیت تنوع فرمت ویدیوی خروجی از جمله تفاوت این نرمافزارها هستند.