آینه جریان ویلسون (Wilson) — از صفر تا صد
آینه جریان ویلسون به افتخار جورج ویلسون (George Wilson) مخترع آن، نامگذاری شده است. این مدار یک راه حل مبتکرانه و عالی برای خطای بتای محدود (Finite-β) در آینه جریان BJT ساده است. در این آموزش قصد داریم تا به توضیح آینه جریان ویلسون بپردازیم و معادلات جریان و مقاومت خروجی آن را به دست آوریم.
شکل زیر مدار آینه جریان BJT ساده را نشان میدهد.
معادلات جریان در آینه جریان ویلسون
به منظور عملکرد صحیح در یک مدار آینه جریان، شرایط زیر باید برقرار باشد:
- ترانزیستورهای Q1 و Q2 کاملا مشابه باشند. پس جریان کلکتور (Collector) آنها برای یک جریان بیس (Base) یکسان برابر است.
- هر سه ترانزیستور دارای بهره جریان امیتر مشترک (Common-Emitter) یکسانی (β) باشند.
از آنجا که Q1 و Q2 دارای ولتاژهای امیتر (متصل به زمین) و بیس (متصل به یکدیگر) یکسانی هستند، پس جریان بیس آنها یکسان خواهد بود. به این جریان میگوییم:
از معادله بالا میتوان گفت که جریان کلکتور در Q1 و Q2 یک مقدار یکسان خواهند بود:
حال از معادلات پایه مربوط به ترانزیستور BJT جریان بیس مربوط به ترانزیستور Q3 به صورت زیر محاسبه میشود:
همچنین برای مقدار جریان امیتر داریم:
با استفاده از KCL در مدار آینه جریان ویلسون، معادله زیر را به دست میآوریم:
با جایگذاری معادلات اول و دوم در معادله بالا داریم:
با توجه به که از شرط دوم و معادلات پایه ترانزیستور BJT به دست آمده است:
با جایگذاری معادله چهارم در معادله بالا داریم:
برای به دست آوردن معادله بالا را بازنویسی میکنیم:
حال با در نظر گرفتن جریان مرجع () و با استفاده از KCL و جایگذاری در معادله دوم، به رابطه زیر میرسیم:
با استفاده از معادلات شماره (3) و (9) و (10) داریم:
معادله را بار دیگر بازنویسی میکنیم:
سرانجام با سادهسازی و فاکتورگیری جریان خروجی را به دست میآوریم:
واضح است که حتی اگر β نسبتا کوچک باشد، مقدار خیلی بزرگ خواهد بود، در نتیجه مخرج در معادله بالا به یک میل میکند. بنابراین مقدار به مقدار میل خواهد کرد.
برای مثال برای یک ترانزیستور با مقادیر متوسط β=50، از نظر تئوری میتوان انتظار انحراف جریان در حد 0.75μA را داشت. برای مقدار β=150 این مقدار به 87nA کاهش مییابد.
باید به این نکته بسیار مهم توجه کرد که آینه جریان ویلسون یک منبع جریان ثابت نیست. اگر ولتاژ تغذیه VCC تغییر کند، مقدار جریان خروجی نیز تغییر خواهد کرد. فرض کنید جریان مرجع توسط یک مقاومت متصل به منبع جریان به دست آید. همچنین فرض کنید برای تمام ترانزیستورها دارای مقدار 0.7V باشد. در نتیجه ولتاژ بیس ترانزیستورهای Q1 و Q2 مقدار 0.7V خواهد بود، زیرا امیتر این ترانزیستورها به زمین متصل است. مقدار ولتاژ بیس ترانزیستور Q3 نیز برابر با خواهد شد. حال مقدار جریان مرجع به صورت زیر است:
بنابراین مقدار جریان خروجی نیز به ولتاژ تغذیه وابسته خواهد بود. یک منبع جریان ثابت به عنوان جریان مرجع میتواند یک جریان خروجی ثابت را تضمین کند.
مقاومت خروجی آینه جریان ویلسون
مدل سیگنال کوچک آینه جریان ویلسون را در نظر بگیرید که در تصویر زیر نشان داده شده است. ترانزیستورها با مدل سیگنال کوچک T جایگزین شده و در شکل توسط یک ترانزیستور سیگنال بزرگ BJT موازی با مقاومت خروجی سیگنال کوچک نشان داده شدهاند. مقاومتهای خروجی ترانزیستورهای Q1 و Q2 نیز در این مدل حضور دارند، اما چون در این تحلیل نقشی ندارند، از آنها صرف نظر شده است. جریان مرجع در مدل سیگنال کوچک غیرفعال در نظر گرفته میشود، به این معنی که بیس ترانزیستور Q3 به کلکتور Q1 متصل شده است.
مقدار مقاومت خروجی آینه جریان ویلسون () را از طریق اعمال ولتاژ به خروجی و یافتن رابطه بین این ولتاژ با جریان خروجی یعنی مییابیم. ابتدا توجه کنید که جریان از بیس ترانزیستور Q3 خارج میشود و جریانهای کلکتور و امیتر در Q3 به کلکتور ترانزیستور Q1 متصل هستند. البته این مقدارها مربوط به مدل سیگنال بزرگ ترانزیستور BJT هستند و با مقادیر و تفاوت دارند، اما مقدار در هر دو یکسان است. این کار فقط برای حذف منفی از مقادیری است که در آنالیز به دست خواهد آمد و اگر معکوس نشوند نتایج به دست آمده تغییری نخواهد کرد.