کلمات پرسشی عربی — توضیح و آموزش به زبان ساده + مثال و تمرین
آموختن کلمات پرسشی عربی برای پاسخ دادن به نیازهای زندگی روزمره، مخصوصاً هنگام احوالپرسی و مکالمه به عربی مهم و ضروری است. برخلاف آنچه که به نظر میرسد، ساختن جملات پرسشی به زبان عربی سخت و پیچیده نیست. فقط لازم است کلمات پرسشی عربی یا همان ادات استفهام عربی را به خوبی بشناسیم و کاربرد صحیح آنها را یاد بگیریم. در این نوشته تمامی این کلمات پرسشی را با مثالهای متعدد بررسی میکنیم. سپس به سراغ تمرینهای انتهایی متن میرویم تا میزان یادگیریمان از این مطلب را بسنجیم.
انواع کلمات پرسشی عربی
یادگیری یک زبان جدید به قصد و هدف ارتباط برقرار کردن با افرادی است که به آن زبان خاص صحبت میکنند. یاد گرفتن ساختن جملات پرسشی هم یکی از اصلیترین آموزشهای اولیه در یادگیری زبان است.
زبان عربی نیز از این قاعده مستثنی نیست. به کار بردن کلمات صحیح پرسشی، ما را در ساختن سوالات صحیح و رسیدن به جواب دلخواهمان یاری میکند. از این رو، بهتر است که ابتدا با کلمات پرسشی و معنای آنها آشنا شویم تا بفهمیم برای کدام منظور از کدام کلمه پرسشی باید استفاده کنیم.
اگر مبنا، یادگیری این زبان باشد، باید همین اول یاد بگیریم که به جای کلمات پرسشی عربی بهتر این است که از واژه «ادات استفهام» استفاده کنیم. ادات استفهام یا ادوات استفهام به دو دسته تقسیم میشوند. برخی در گروه «اسم استفهام» (اسمهای پرسشی) و برخی دیگر در گروه «حروف استفهام» (حروف پرسشی) قرار میگیرند.
در ادامه، کلمات پرسشی که در زیر مجموعه هر یک از این دستهها قرار میگیرند به تفکیک و با مثال بررسی میکنیم.
اسم استفهام عربی چیست ؟
پاسخ به این سوال با رجوع کردن به زبان فارسی راحتتر انجام میشود. در زبان فارسی برای پرسیدن سوال ممکن است به سراغ کلمات پرسشی برویم که اکثر آنها با حرف «چ» شروع میشوند. مثل کلمات «چرا، چه وقت، چه کسی، چه چیزی، چطور و...».
به دست آوردن اطلاعات تازه درباره موضوعی خاص که تا پیش از آن نظری در موردش نداشتیم، جز با به کار بردن این کلمهها میسر نیست. ممکن است درباره شخصی که کاری را انجام داده ابهام داشته باشیم. یا در مقابل، درباره کار خاصی که یک شخص انجام داده به دنبال اطلاعات تازه باشیم.
فهمیدن هر یک از آنها نیازمند سوال صحیح مربوط به این اهداف است. به بیانی دیگر، با سوال درست میتوانیم به اطلاعات درست، دست پیدا کنیم.
در زبان عربی، برای به دست آوردن چنین اطلاعاتی باید از «اسم استفهام» استفاده کنیم. اسامی استفهام کلمات پرسشی هستند که پاسخ آنها «بله» یا «خیر» نیست و در پیدا کردن اطلاعات خاصی که به دنبالش هستیم به ما کمک میکنند. در ادامه انواع اسم استفهام، معنی و نحوه به کار بردن صحیح آنها را میخوانید.
اسم استفهام «ماذا» به معنی «چه چیزی؟»
برای سوال پرسیدن درباره چیزی که غیر جاندار است، میتوانیم از اسم استفهام «ماذا» به معنای «چه چیزی؟» استفاده کنیم. ساختن سوال با این کلمه نیاز به هیچ ضمیری ندارد و عموما بر سر جملههای فعلیه از کلمه «ماذا» استفاده میکنند. برای شناخت بهتر این کلمه پرسشی عربی بهتر است به مثالهای زیر توجه کنید.
مَاذا تَناوَلتَ لِلعَشاءْ؟
شام چه چیزی خوردی؟
(همانطور که در جمله پیداست بلافاصله بعد از ماذا از فعل مضارع عربی استفاده شده است.)
مَاذا تَعَلَّمتَ فِي اللُغَةِ العَرَبِیَةْ؟
از زبان عربی چه چیزی یاد گرفتی؟
(در این جمله هم بعد از کلمه پرسشی از فعل مضارع استفاده شده است.)
مَاذا عَنْ صَدیقِکْ؟
درباره دوستت چطور؟
(در این جمله پرسشی برخلاف دو جمله قبلی بعد از ماذا از حرف اضافه عن استفاده شده که نشان میدهد میتوان از آن در جملات اسمیه عربی هم استفاده کرد.)
مَاذا فَعَلوا؟
آنها چه کردند؟
(در این جمله پرسشی از فعل ماضی عربی استفاده شده و درباره عملی که در گذشته صورت گرفته پرسشی مطرح شده است.)
اسم استفهام «لِماذا» به معنی «چرا؟»
با اضافه کردن حرف جر «لِ» به ابتدای کلمه ماذا میتوانیم ماهیت پرسشی آن را از چه چیزی به چرا تغییر بدهیم. از این کلمه پرسشی برای فهمیدن دلیل انجام گرفتن کاری استفاده میشود. از این رو همانند ماذا از کلمه پرسشی «لماذا» نیز در جمله فعلیه استفاده میشود و کلمه بعد از آن معمولا یک فعل است. برای درک بهتر شکل دقیق سوال پرسیدن با این کلمه پرسشی بهتر است به مثالهای زیر توجه کنید.
لِماذا تُریدُ قَلَماً؟
چرا (برای چه) قلم میخواهی؟
(حرف جر لِ معنای (برای) دارد. به همین خاطر با چسبیدن به ماذا میتوانیم از معنای تحتاللفظی (برای چه) نیز استفاده کنیم که به لحاظ مفهومی نزدیکی زیاد به کلمه پرسشی چرا دارد.)
لِماذا تَتعَلَّمُ الُلغةَ العَربِیةَ؟
چرا زبان عربی را میآموزی؟
(در این جمله پرسشی بعد از لماذا از فعل مضارع مخاطب استفاده شده است.)
لِماذا وَقَعتِ الحادِثةْ؟
چرا حادثه اتفاق افتاد؟
(در این جمله برخلاف دو جمله پیش به جای فعل مضارع مخاطب از فعل ماضی صیغه عربی غائب استفاده شده است.)
لِماذا أنتَ هُنا؟
تو چرا اینجا هستی؟
(در این جمله به جای فعل از یک ضمیر بعد از کلمه لماذا استفاده شدهاست که نشان میدهد از این کلمه پرسشی در جملههای اسمیه نیز میتوان استفاده کرد.)
نکته: در جواب سوالی که با لماذا پرسیده میشود معمولا از جملاتی با ترکیب حروف ناصبه عربی پاسخ داده میشود.
اسم استفهام «ما» به معنی «چه چیزی؟»
کلمه پرسشی «ما» همانند «ماذا» معنای چه چیزی میدهد. استفاده از آن برای پرسش درباره موضوعات غیر جاندار معمولتر است. علاوه بر آن، مهمترین تفاوت آن با ماذا در این است که بر سر جملههای اسمیه قرار میگیرد و بعد از آن از یک اسم استفاده میشود.
مَا هُوَ إِسمُکَ؟
نامت چیست؟
(در این جمله بعد از ما از ضمیر هو که در دسته اسمها قرار میگیرد استفاده شدهاست. ما در این جمله نقش خبر مقدم و محلا مرفوع را دارد.)
مَا هُوَ عُنوانُ بیتِکْ؟
آدرس خانهات چیست؟
(در این جمله پرسشی نیز بین ما و عنوان از ضمیر هو استفاده شده است.)
عالی و جالب و کاربردی بود ممنونم
عالی بود خیلی ممنون