Group Policy در ویندوز چیست و چه کاربردی دارد؟ — راهنمای جامع + فیلم
بسیاری از کاربران تصور میکنند که ویندوز مدیریت آنها بر روی سیستم را کاهش داده است و این را دلیلی برای دوری از ویندوز 10 میدانند. درست است که برای به دست گرفتن مجدد مدیریت سیستم میتوان از ترفندهای مختلفی استفاده کرد، ولی هیچکدام کافی نیستند.
فیلم آموزشی Group Plicy در ویندوز 10
یکی از راههایی که میتوان با استفاده از آن تمام این محدودیتها را دور زد، ویژگی «Group Policy» (به معنای سیاست گروه) است. اگر تا به حال نام این ویژگی به گوشتان نخورده است هیچ جای نگرانی ندارید. با این که این ویژگی به شدت قدرتمند است، ولی به سادگی میتواند کار با آن را یاد گرفت. برای آشنایی با آن در ادامهی این مطلب با ما همراه باشید.
Group Policy در ویندوز چیست؟
Group Policy یک راه متمرکز برای مدیریت و پیکربندی تمام رایانههای موجود در یک شبکه ارائه میدهد. این تنظیمات توسط یک مدیریت اصلی صورت گرفته و سایر رایانهها امکان ایجاد هیچگونه تغییراتی را در آن ندارند.
با این حال اگر رایانهای در شبکهی مورد نظر قرار نداشته باشد، میتواند به طور محلی تنظیمات Group Policy خود را ویرایش کند.
برای درک سادهتر این ویژگی، کنترل پنل ویندوز را با صد برابر قدرت بیشتر تصور کنید. در Group Policy میتوانید دسترسی به بخشهای مختلف سیستم را مدیریت کرده، یک صفحهی اصلی پیشفرض برای تمام کاربران در نظر گرفته و حتی اسکریپتهای خاصی را در هنگام روشن یا خاموش شدن یک رایانه اجرا نمایید.
در واقع بیشتر این تغییرات همانند ایجاد تغییر در رجیستری ویندوز هستند. Group Policy تنها یک رابط سادهتر برای مدیریت این تغییرات در اختیار شما قرار میدهد تا نیازی نداشته باشید که به صورت دستی در رجیستری این تغییرات را اعمال کنید.
تنها مشکل این ویژگی این است که تنها در سیستمهایی در دسترس است که ویندوز «Professional»، «Enterprise» یا «Education» بر روی آنها نصب باشد. این ویژگی به تنهایی میتواند دلیلی باشد تا بسیاری از کاربران از نسخهی «Home» به سایر نسخهها مهاجرت کنند.
نحوه دسترسی به Group Policy
دسترسی به این ویژگی بسیار سادهتر از چیزی است که تصورش را میکنید و در ویندوز 10 نیز آسانتر هم شده است. همانند بیشتر موارد در ویندوز، بیش از یک راه برای دسترسی به ویندوز وجود دارد. سریعترین راه به شرح زیر است:
- منوی استارت را باز کنید.
- عبارت «Edit group policy» را جستوجو کنید.
- آن را اجرا نمایید.
نکات و ترفندهای کاربردی Group Policy
ویرایشگر Group Policy به شما امکان ایجاد تغییر در هزاران گزینه، امکانات و تنظیمات را میدهد، پس نمیتوان توقع داشت که در یک مطلب تمام آنها را توضیح داد. همچنین در نظر داشته باشید که بهتر است اگر به بخشی از Group Policy آشنایی ندارید، بر روی آن آزمایش انجام ندهید، چراکه یک تغییر اشتباه میتواند سیستم شما را از کار بیندازد. با این حال تعدادی تنظیمات هستند که اگر به صورت درست انجام شوند میتوانند به مدیریت سیستم شما کمک کنند. برای آشنایی با این گزینهها در ادامهی این مطلب با ما همراه باشید.
1. ایجاد محدودیت در دسترسی به Control Panel
محدود کردن «Control Panel» در شبکههای تجاری و محیطهای آموزشی یک ضرورت به حساب میآید، ولی حتی برای منزل و رایانههایی که بین چند کاربر به اشتراک گذاشته شده است نیز میتواند کاربرد داشته باشد.
برای این که بتوانید به طور کامل دسترسی به کنترل پنل را ببندید باید آدرس زیر را دنبال نمایید:
1User Configuration > Administrative Templates > Control Panel > Prohibit access to Control Panel and PC Settings
اگر میخواهید دسترسی محدودی به بخشهای مشخصی از کنترل پنل را به کاربران بدهید، میتوانید با استفاده از یکی از تنظیمات زیر این کار را انجام دهید:
1User Configuration > Administrative Templates > Control Panel > Hide specified Control Panel items
1User Configuration > Administrative Templates > Control Panel > Show only specified Control Panel Item
با استفاده از تنظیمات اول میتوانید بخشهایی از کنترل پنل را مخفی کنید و با استفاده از تنظیمات دوم میتوانید بخشهایی از کنترل پنل را به کاربران نمایش دهید. برای مشخص کردن هر بخش باید از نامهای استانداردی استفاده کنید که مایکروسافت در این لینک به اشتراک گذاشته است. نامی که با عنوان «Canonical name» در این لینک مشخص شده است نامی است که باید در تنظیمات برای اشاره به هر بخش وارد نمایید.
2. ایجاد محدودیت در دسترسی به خط فرمان
با این که خط فرمان یا «Command Prompt» میتواند بسیار کاربردی باشد، ولی اگر شخصی به درستی از آن استفاده نکند میتواند دستوراتی را اجرا نماید که حتی با آنها بتواند محدودیتهایی که اعمال میکنید را دور بزند. با توجه به این مساله، بهتر است که آن را ببندید.
برای غیر فعال کردن خط فرمان میتوانید تنظیمات زیر را تغییر دهید:
1User Configuration > Administrative Templates > System > Prevent access to the command prompt
توجه داشته باشید که با اعمال این محدودیت، خط فرمان دیگر به کل قابل اجرا نخواهد بود و حتی دیگر فایلهای بچ نیز اجرا نخواهند شد.
3. جلوگیری از نصب نرمافزارها
راههای زیادی برای جلوگیری از نصب نرمافزارهای جدید وجود دارد. این کار میتواند نیاز به تعمیرات و بازبینی سیستمهای شبکه را کاهش دهد، چراکه دیگر کاربران قادر به نصب نرمافزارهای مخرب نخواهند بود.
برای جلوگیری از نصب نرمافزارها از طریق Group Policy میتوانید از تنظیمات زیر استفاده کنید:
1Computer Configurations > Administrative Templates > Windows Components > Windows Installer > Turn off Windows Installer
4. جلوگیری یا به تاخیر انداختن بروزرسانی ویندوز
بروزرسانیهای اجباری ویندوز 10 یکی از مباحث این روزها در بین کاربران است، ولی هر شخصی راجع به آن نظری متفاوت دارد و فقط خود شما هستید که میتوانید با توجه به شرایط و نیازهایتان تصمیم بگیرید که آیا میخواهید آن را غیر فعال کنید یا خیر.
اگر به Group Policy دسترسی داشته باشید، این امکان را خواهید داشت که بروزرسانیهای بزرگ ویندوز را تا یک سال به تعویق انداخته یا به طور کامل آنها را غیر فعال کنید. برای این کار آدرس زیر را دنبال نمایید:
1Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update > Defer Upgrades and Updates
تعویق انداختن آپدیتها هم میتواند بر اساس تعداد هفته مشخص گردد و هم بر اساس تعداد ماه. همچنین میتوانید از گزینهی «Pause Upgrades and Updates» استفاده کرده و بروزرسانیهای ویندوز خود را تا زمان عرضهی آپدیت بزرگ بعدی ویندوز غیر فعال نمایید.
ویرایشگر Group Policy نقش بزرگی در مدیریت بروزرسانیهای ویندوز بازی میکند، ولی راههای دیگری نیز برای مدیریت بروزرسانی ویندوز 10 وجود دارند که میتوانید در مطلب «۷ روش برای جلوگیری از بروزرسانی ویندوز ۱۰» مطالعه کنید.
5. غیر فعال کردن ریاستارتهای اجباری ویندوز
اگر بروزرسانی ویندوز را غیر فعال نکرده باشید، یکی از آزاردهندهترین مشکلاتی که با آن مواجه خواهید شد، ریاستارتهای اجباری پس از دانلود بروزرسانیها است. تا یه مدتی میتوانید این ریاستارت را به تعویق بیندازید، ولی اول و آخر مدیریت آن از دست شما خارج است.
برای غیر فعال کردن بروزرسانی اجباری میتوانید از تنظیمات زیر استفاده کنید:
1Computer Configuration > Administrator Templates > Windows Components > Windows Update > No auto-restart with logged on users for scheduled automatic update installations
با سلام. از شما بابت مطالب بسیار مفیدتان سپاسگزارم. در پناه خداوند یکتا موفق و پیروز باشید.
سلام میخام در بخش Administrative Templates مواردی رو اضافه کنم بعد از انکه template مورد نطرمو دانلود کردم چطور اونو اضافه کنم