رشته مهندسی معماری | معرفی گرایش ها، حقوق و درآمد و بازار کار + فیلم آموزش رایگان

۷۱۹۵۳ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۱۲ شهریور ۱۴۰۲
زمان مطالعه: ۲۴ دقیقه
رشته مهندسی معماری | معرفی گرایش ها، حقوق و درآمد و بازار کار + فیلم آموزش رایگان

در این مطلب از مجموعه مطالب معرفی رشته‌های دانشگاهی مجله فرادرس از مجله فرادرس، به رشته مهندسی معماری پرداخته‌ایم و سعی کرده‌ایم تناسب آن با روحیات افراد، دروسی که برای موفقیت در این رشته مهندسی باید در آن‌ها پایه‌ای قوی‌تر داشت، گرایش‌های آن، بازار کار و سایر موارد مرتبط را مورد بررسی قرار دهیم.

فیلم آموزشی معرفی رشته مهندسی معماری

دانلود ویدیو

رشته مهندسی معماری مناسب چه کسانی است؟

مهندسی معماری یک دانش میان رشته‌ای به حساب می‌آید. این بدین معنی است که معماری مجموعه‌ای متشکل از فن و هنر محسوب می‌شود. با اینکه مهندسی معماری را در زیر مجموعه ریاضی و فیزیک قرار می‌دهند اما این رشته در واقعیت دارای دو جنبه هنری و فنی است.

جنبه هنری شامل ایده‌پردازی، نوآوری در طراحی نقشه‌های مختلف، خلق فضاهای معماری جدید، تجسم فرم و تعریف بهتر عملکرد و غیره خلاصه می‌شود و جنبه فنی در برگیرنده بحث‌های اجرایی، تکنیک‌های ساخت و ساز، جزئیات اجرایی و مواردی دیگر از این دست است. در واقع می‌توان اینگونه بیان کرد که یک معمار اول آنچه که می‌خواهد را بصورت ایده در ذهن پرورش می‌دهد (جنبه هنری) و سپس به آن قابلیت اجرایی بودن (جنبه فنی) می‌بخشد. وجود هر دو جنبه برای یک مهندس معمار، لازم و ضروری است.

تصویر گرافیکی از یک مرد در حال رسم نقشه پشت میز پر از کاغذ در یک اتاق بزرگ (تصویر تزئینی مطلب رشته مهندسی معماری)

این رشته برای افرادی مناسب است که دارای قدرت خلاقیت بالا، ذوق هنری و تخیل قوی برای ایده پردازی هستند. در کنار این بایستی فرد به مباحث مربوط به ساخت و ساز و جنبه‌های فنی ساختمان نیز علاقه‌مند باشند. زیرا همانطور که گفته شد، جنبه هنری و فنی در کنار هم معنا پیدا می‌کنند و کسانی که این دو جنبه را بطور همزمان مدنظر قرار دهند به واقع به نتایج بهتری دست خواهند یافت.

کدام دروس دوره دبیرستان در رشته مهندسی معماری بیشتر کاربرد دارند؟

رشته مهندسی معماری غالبا از زیر مجموعه ریاضی و فیزیک و همچنین از زیر مجموعه‌های فنی و حرفه‌ای و کارو دانش، در دانشگاه‌ها و موسسات علمی دانشجو می‌پذیرد. دانشجویانی که از زیرشاخه فنی و حرفه‌ای و همچنین کار و دانش وارد دانشگاه می‌شوند اغلب در مقطع هنرستان با دروس اولیه معماری آشنایی نسبی پیدا کرده‌اند و ورود به دانشگاه و رشته معماری برای آنها تازگی آنچنانی نخواهد داشت، ولی برای دانشجویانی که از رشته ریاضی و فیزیک وارد رشته مهندسی معماری می‌شوند، مباحث دارای تازگی و جنبه‌های جدیدی خواهند بود.

در همین راستا، دروس دوره دبیرستان که پایه قوی در آن‌ها سبب می‌شود افراد در تحصیل و آموختن رشته مهندسی موفق‌تر باشند، عبارتند از:

  • مباحث مربوط به درس ریاضی و حسابان به صورت عمومی؛ در حدی که بتوان محاسبات اولیه مهندسی را انجام داد.
  • دروس مربوط به هندسه و ترسیمات فنی به صورت کامل؛ این دروس توانایی انواع ترسیمات هندسی را برای دانشجو فراهم می‌سازند تا وی در ترسیمات معماری دچار مشکل نشود.
  • زبان انگلیسی در حد خوب به صورتی که بتوان به رفرنس ها و منابع اطلاعاتی معماری به زبان انگلیسی دسترسی داشت و آن‌ها را مطالعه کرد.
  • دروس مرتبط با تاریخ ایران و جهان به جهت آنکه در دانشگاه دوره‌های مختلف سبک‌های معماری تدریس می شوند و داشتن دانش در زمینه تاریخ به درک ارتباط میان سبک و دوره‌های تاریخی مختلف کمک می‌کند.
  • دروس عمومی همچون ادبیات، معارف اسلامی و غیره که در دانشگاه به تعداد مقتضی بایستی واحدهای عمومی و مشابه آن‌ها گذرانده شود.

گرایش‌های رشته مهندسی معماری برای ادامه تحصیل چه هستند؟

این رشته در مقطع کارشناسی ارشد دارای سه مجموعه گرایش و هر مجموعه دارای زیر مجموعه‌های مختلفی به شرح زیر است:

  • مجموعه معماری
    • گرایش معماری-معماری: این گرایش بیشتر به طراحی فضاهایی برای انسان و مطالعه روی ارتقای کیفیت معماری‌هایی که در حال انجام است می‌پردازد. در واقع بصورت تخصصی ادامه همان تحصیلات مقطع کارشناسی است اما مباحث در ‌آن بسیار پیچیده‌تر و تخصصی‌تر دنبال می‌شوند.
    • گرایش معماری منظر: این گرایش به طراحی و ساماندهی فضاهای بیرونی می پردازد و بیشتر با محیط طبیعی سر و کار دارد.
    • گرایش معماری داخلی: این گرایش به طراحی فضاهای داخلی و انجام معماری در داخل ساختمان‌های مختلف می‌پردازد.
    • گرایش معماری اسلامی: گرایشی است که در آن به مطالعه تخصصی روی معماری ایران و جهان در دوره اسلام پرداخته می‌شود.
    • گرایش مطالعات معماری ایران: به مطالعه در خصوص پیشینه و تاریخ معماری و شهرسازی ایران می‌پردازد و بیشتر سعی در بازآفرینی آنچه که فراموش شده و ایجاد ارتباط میان گذشته و آینده دارد.
    • گرایش بازسازی پس از سانحه: با توجه به احتمال وقوع سوانح و بلایای طبیعی و وارد شدن خسارت به بحث ساخت و ساز و محیط، این گرایش سعی می‌کند به راهکارهایی بپردازد که می‌توان آن‌ها را در مقابله با چنین سوانحی، پیش از وقوع یا در هنگام رخ دادن آن‌ها به کار بست و اثرات مخربشان را بر موارد پیش‌تر ذکر شده کاهش داد.
تصویر گرافیکی از چندین سبک طراحی داخلی در کنار یکدیگر

مهم‌ترین دروس دانشگاهی رشته مهندسی معماری چه هستند؟

در ادامه به برخی از مهم‌ترین دورس دانشگاهی رشته مهندسی معماری پرداخته‌ایم؛ این دروس عبارت هستند از:

  • (+) طراحی معماری: معمولا در 4 یا 5 ترم پایانی مقطع کارشناسی در هر ترم ارائه و در آن به طراحی معماری کامل یک موضوع بر حسب صلاحدید اساتید و سرفصل دانشگاه پرداخته می‌شود. طراحی معماری، به تمامی دروسی که تا قبل از آن و همچنین همزمان با آن ارائه می‌گردد، مربوط می‌شود و این ارتباط باعث می‌شود تا این درس مهمترین واحد دانشگاهی در رشته معماری باشد.
  • (+) آشنایی با مصالح ساختمانی
  • عناصر و جزئیات اجرایی ساختمان
  • (+) طراحی فنی ساختمان: طراحی اجزای مختلف یک ساختمان از لحاظ جنبه‌های فنی را شامل می‌شود.
  • (+) ترسیم فنی و نقشه کشی: آشنایی با استانداردهای ترسیمی و اصول نقشه کشی را در بر می‌گیرد.
تصویر گرافیکی یک کتاب باز که از دورن آن ساختمانی با معماری زیبا بیرون زده است (تصویر تزئینی مطلب رشته مهندسی معماری)

فارغ التحصیل رشته مهندسی معماری در چه کارها و صنایعی می‌تواند شاغل شود؟

افرادی که در رشته مهندسی معماری فارغ التحصیل می‌شوند، هم می‌توانند در آزمون‌های استخدامی ادارات و موسسات مختلف شرکت کنند و هم می‌توانند در بازار کار آزاد مشغول به کار شوند.

تصویر گرافیکی یک مهندس معمار با یک نقشه در دست در یک اتاق خالی

از تاسیس دفتر طراحی شخصی تا همکاری با معماران و شرکت‌های مهندسی مختلف بازه گسترده‌ای است که یک مهندس معمار می‌تواند بسته به توانایی‌ها و علاقه‌ای که دارد، در آن‌ها شاغل شود. در ادامه نیز به تعدادی از این زمینه‌ها اشاره شده است:

  • تاسیس دفتر طراحی معماری شخصی
  • تاسیس شرکت‌های مختلف مهندسی در زمینه ساخت و ساز
  • کسب پروانه اشتغال به کار مهندسی از وزارت راه، مسکن و شهرسازی
  • همکاری بعنوان طراح معمار در شرکت‌های معماری
  • طراحی معماری ساختمان‌های مختلف بصورت پروژه‌های شخصی
  • طراحی داخلی ساختمان‌های مختلف از قبیل مسکونی، اداری، تجاری و ...
  • طراحی نمای ساختمان‌های مختلف از قبیل مسکونی، اداری، تجاری و ...
  • نظارت بر اجرای پروژه‌های ساختمانی بصورت همکاری با دفاتر مختلف معماری
  • نظارت بر اجرای پروژه‌های شخصی
  • اجرای ساختمان‌های گوناگون بصورت همکاری با طراحان و سرمایه‌گذاران مختلف
  • استخدام به عنوان نقشه‌کش معماری در دفاتر مهندسی مختلف
  • مدلساز و طراح سه بعدی پروژه‌های معماری
  • متره و برآورد پروژه‌های ساختمانی
  • مشاور ساخت و ساز
  • تاسیس کلینیک‌های ساختمانی و ارائه خدمات مربوط به مصالح ساختمانی
  • تدریس دروس تخصصی معماری به دانشجویان

بازار کار رشته مهندسی معماری به چه صورت است؟

بازار کار رشته مهندسی معماری بسیار متنوع و گسترده است و برای فارغ التحصیلانی که دارای مهارت‌های بالایی هستند، زمینه اشتغال به خوبی فراهم است. مهندسین معمار در صورت داشتن مهارت کافی می‌توانند به سادگی در دفاتر فنی و مهندسی مشغول به کار شوند، اقدام به تاسیس دفتر طراحی مستقل کنند یا طراحی و نظارت بر پروژه‌های آزاد را بپذیرند.

همچنین در زمینه استخدام ادارات و موسسات دولتی نیز گاها از رشته مهندسی معماری یاد می‌شود ولی اکثر فارغ التحصیلان این رشته در بازار کار خارج از چارچوب ادارات دولتی مشغول به فعالیت هستند.

تصویر گرافیکی یک دست با مداد در حال کشیدن نقشه و مدل سه بعدی ساختمان بر روی کاغذ (تصویر تزئینی مطلب رشته مهندسی معماری)

امروزه، بسیاری از کارفرمایان به دنبال ساخت‌هایی با کیفیت و در عین حال جذاب هستند؛ این دقیقا همان چیزی است که یک معمار می‌تواند در برخورد با یک موضوع و مسئله طراحی انجام دهد. لذا بازار کار دیگری که می‌توان برای یک مهندس معمار متصور شد، طراحی داخلی فضاها و همچنین طراحی نمای پروژه‌های مختلف است که هر کدام بسته به نوع طرح و نیاز کارفرما دارای حق الزحمه‌های متفاوتی هستند.

نظر به موارد گفته شده و بر اساس مهارت‌ها و دانش فارغ التحصیلان می‌توان درآمد کف ماهانه حداقل 15 میلیون ریال را برای یک مهندس معمار متصور شد و با توجه به گستردگی بازار کار، حداکثری را برای درآمد ماهانه نمی‌توان پیش‌بینی کرد، زیرا یک معمار حرفه‌ای صرفا در یک زمینه فعالیت نمی‌کند و از چندین محل مختلف دارای درآمدهای گوناگون است.

امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی معماری در داخل و خارج از کشور به چه صورت است؟

ادامه تحصیل در رشته معماری تا مقطع کارشناسی ارشد و دکتری امکان پذیر است و گرایش‌های مربوط به این مقاطع را نیز کمی قبل‌تر به صورت مفصل شرح دادیم. رشته مهندسی معماری با توجه به جهانی بودن آن و کاربردش در سراسر دنیا، قابلیت ادامه تحصیل در خارج از کشور را نیز دارد.

کشورهای اروپایی همچون انگلستان، آلمان، فرانسه، سوئد، دانمارک، ایتالیا و همینطور کشورهای همسایه همچون ترکیه در رشته مهندسی معماری به صورت بورسیه و آزاد اقدام به جذب دانشجو می‌کنند و البته هر یک شرایط منحصر به فردی را برای پذیرش متقاضیان دارا هستند.

تصویر گرافیکی یک شخص با کوله پشتی در سالن بزرگ فرودگاه

کشورهای دیگری همچون ایالات متحده، کانادا، استرالیا و غیره نیز در زمینه معماری - بخصوص گرایش‌های کارشناسی ارشد - دارای شرایطی معین برای ادامه تحصیل علاقه‌مندان تا بالاترین مقاطع ممکن هستند.

توجه داشته باشید که در بیشتر موارد، برای ادامه تحصیل در خارج از کشور، باید با زبان‌ خارجی کشور مورد نظر و همچنین زبان انگلیسی آشنایی خوبی داشته باشید. علاوه بر این، برای اثبات آشنایی با زبان انگلیسی نیز به شرکت در آزمون‌های بین‌المللی و معتبر زبان خارجی مانند تافل، آیلتس و دولینگو نیاز دارید.

دروس دانشگاهی رشته مهندسی معماری تا چه میزان نیازهای بازار کار را پاسخگو هستند؟

متاسفانه در رشته معماری، دروسی که در دانشگاه تدریس می‌شوند شاید به جرات 50% از نیاز فارغ التحصیل برای اشتغال به کار در بازار حرفه‌ای را تامین می‌کنند. بطوریکه در حال حاضر بیش از آنکه مدرک تحصیلی یک معمار مدنظر شرکتی باشد که می‌خواهد با وی همکاری کند، مهارت‌ها و توانایی های وی مورد توجه قرار می‌گیرند و شرکت به دنبال نیرویی است که بتواند برای وی گره‌ای از کار باز کند. این توانایی و مهارت، متاسفانه در آموزش‌های آکادمیک معماری چندان مدنظر قرار نگرفته است.

برای آشنایی بیشتر و بهتر با سایر رشته‌های دانشگاهی روی این لینک کلیک کنید.

بنابراین، فارغ التحصیلان رشته مهندسی معماری بایستی حتما پس از اتمام تحصیلات به عنوان کارآموز در دفاتر مهندسی مختلف مشغول به کار شوند تا رفته رفته در زمینه شغلی مورد نظر به کسب تجربه بپردازند. رشته معماری جزو آن دسته از رشته‌هایی است که صرفا نمی‌توان به تحصیلات دانشگاهی متکی بود و بایستی حتما بحث تجربه کاری را نیز در راستای تامین نیازهای بازار کار مدنظر قرار داد.

از طرفی برای موفقیت در بازار کار مربوط به رشته مهندسی معماری، توصیه می‌شود دانشجویان علاوه بر تحصیلات دانشگاهی، بطور همزمان و یا بعد از اتمام تحصیلات به یادگیری در زمینه‌های مختلف از جمله بحث‌های نرم افزاری و هنرهای دیجیتالی بپردازند و دانش خود را در این مباحث ارتقا بخشند. چرا که این مهارت‌ها برای اشتغال به کار در اکثر زمینه‌های موجود در بازار لازم و ضروری هستند و در دروس دانشگاهی نیز توجه چندانی به آن‌ها نشده است. بنابراین آموزش و یادگیری مهارت‌های جنبی در کنار تحصیلات آکادمیک، تاثیر بسزایی در اشتغال به کار فارغ التحصیلان رشته مهندسی معماری خواهد داشت.

بر اساس رای ۲۶۰ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
۲۶ دیدگاه برای «رشته مهندسی معماری | معرفی گرایش ها، حقوق و درآمد و بازار کار + فیلم آموزش رایگان»

من رشتم تجربیه میخام معماری بخونم و یه عده ایی میگن خوبه و یه عده ی دیگه میگن بده
الان میخام بدونم که اگ من برم معماری بیکار میمونم!؟ امیدی هست اصلا یا ن؟

بسیار مفید و جامع
امیدوارم با مطالعه اینهمه مطالب و آموزشهای عالی سطح دانش معماران ارتقا پیدا کرده و در جهت نهادینه کردن امور گام بالا و مطلوبی برداشته شود
فی الواقع سپاسگزارم که از شما عزیزان تشکر میکنم
🙏

به نظرتون هوش مصنوعی جای معماری رو میگیره یا نه ؟

بنظر من کسی که استعداد و توانایی رشته معماری و داشته باشه میتونه فوق العاده موفق بشه و دوستان اگه استعداد طراحی و معماری دارید به حرف دیگران گوش نکنید و راه خودتونو برید جلو

از رشته دانشگاهی وارد معماری بشوی بهتر از یا از فنی و حرفه ای ؟

دوستان عزیز معماری رشته فوق العاده گرون قیمتیه و به اندازه پول خرید یک آپارتمان باید هزینه کنی تا ترم آخر دانشگاه و تهش مشخص نیست که به نتیجه ایی برسی یا نه !!! اصلأ پیشنهاد نمیشه چون آمار بیکار این رشته بسیار بسیار بالاست !! البته پدر خیلی پولداری دارید که بتونه تا چهل سالگی هزینه هاتون رو پرداخت کنه ، شاید در نهایت حقوق کارمندی گیرتون بیاد . چون در بازار کار پول اصلی رو سازنده میبره و نمی‌ذاره چیزی بیشتر از پول کارمندی به مهندس جماعت برسه ….

بدترین رشته های دانشگاهی در کشور در حال حاضر مهندسی عمران و معماری هستند ، با آمار بیکار فوق فاجعه‌ای که دارند ، تقریباً هشتاد درصد مهندسین فارغ تحصیل از دانشگاه ها بیکارند …..

سلامن دیپلمم نظام جدیده رشتم کارودانش هست میخام دانشگاه ازاد معماری بخونم میشخ؟؟ واینکه به زبان ربط داره یانه چون من زبانم صفره

درود و وقت بخیر…میشه یکبار در مورد مدارک و رشته های کارشناسی معتبر از دانشگا ها با دکر نام ..در خصوص رشته معماری توضیح بفرمائین..
که کلامها معتبر هستن و میتونن برای امتحان در نظام شرکت کنن؟
کارشناسی ناپیوسته با عنوان مهندسی حرفه ای معماری از دانسگاه آزاد قابل قبول هست؟و با مراکز علمی کاربری با نام تکنولوزی؟و تفاوت شون در چی هست واقعا؟..ممنون اگر پاسخ بدین…8UW5bU

خودتونو بیخودی علاف نکنید ، اصلاً ارزش نداره تو این شرایط مهندس معمار بشید چون جمعیت کشور بصورت وحشتناکی در حال کاهش است و از طرفی هم تورم بسیار بالای اقتصاد باعث شده که عملاً کسی نتونه خونه بخره یا اصلأ جمعیتی در پنج سال آینده نخواهد بود که نیاز به خونه داشته باشند ، آینده اینطور رشته ها صفره و فقط بیکاری و بدبختی در پی خودش داره …. تعداد بسیار بالایی از مهندسین معماری راننده و مشاغل متفرقه غیر مرتبط دارند چون مملکت نیازی از اول به این همه مهندس نداشته ……

سلام وقتتون بخیر
در مورد تحصیل در خارج از کشور توضیحاتی داده بودید ولی شرایطش رو در مورد بورسیه شدن و یا تحصیل به صورت آزاد چیزی نگفته بودید اگه میشه توضیح بدید

سلام میخواستم بدونم چه طوری میشه وارد بازار کار شد و حقوقش چطوره؟

سلام وقتتون بخیر
من رشته مهندسی معماری رو قبول شدم
اما توی دبیرستان خیلی با هندسه کنار نمی اومدم با این حساب ٫این رشته برای من مناسب هست؟

مطالب مفیدی بود . خیلی ممنون .
در مورد بازار کار رشته معماری باید گفت کسانی که میگویند این رشته بازار کار نداره ، معمولا آدمهای تنبل و منفی نگری هستند و رو حرفشان حسابی نیست .

بین مهندسی معماری و مهندسی حرفه ای معماری تفاوتی هست ؟؟
توی دفترچه سراسری این‌دوتا رو جدا نوشتا

دانشگاه آزاده که بدون کنکور دانشجو میگیره ، راستی مطالبتون خیلی به دردم خورد ممنون

معماری شغله مناسبیه و آینده موفقی داره ممنون میشم پاسخ بدید؟؟؟؟؟؟

بازار کار افتضاحی داره ، نصف مردم ایران مهندس شدن خخخخخخ ….. تو هر خونه ایی دوتا مهندس بیکار داریم

ببخشید من دانشجوی رشته معماری کاردانی هستم میخواستم بدونم چه رشته ای بهتره در معماری تا انتخاب کنم برای اینکه گفتم رشته رو تغییر بدم و یه رشته دیگه برم البته زیر شاخه معماری میخواستم بدونم چهدزیر شاخه ای در معماری خیلی خوب هست!

از کنکور ارشد معماری معماری میشه گرایش معماری منظر خوند یا یا حتما باید معماری منظر به صورت شناور ثبت نام بشه؟

به نظر من تا اواخر کارشناسی وقت داری خودتو بسنجی فعلا حسابی کسب علم کن بزودی متوجه میشی کدومش برای تو مناسب تره:)

سلام من رشتم تجربی بود اما بدون کنکور مهندسی معماری قبول شدم تو دوره دبیرستان هندسم خوب نبود سوالم اینه با این اوصاف به نظرتون منکه هندسم خوب نیست می تونم تو این رشته وارد بشم

چطوری قبول شدی ؟

چطوری بدون کنکور مهندسی معماری قبول شدی؟ دانشگاه دولتی؟
منم رشتم تجربیه ولی معماری میخوام

خانم عزیز، ایشون گفتند جز بیکارترین رشته ها هست، حتما اطلاعات کافی درمورد این رشته ندارند. وقتی که شما به زبان انگلیسی مسلط باشید و نمره خوبی داشته باشید حتما برای شما کار پیدا میشه، وقتی رزومه کاری قوی تری داشته باشید مطمئنا کار پیدا میشه

معماری ربط چندانی به هندسه نداره. در نهایتا جز بیکارترین رشته هاست. بهتره ازش دوری کنین

نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *