۷ زبان برنامه نویسی بازی سازی + منابع یادگیری
انتخاب یک زبان برنامه نویسی بازی سازی تصمیمی حساس و نیازمند شناخت جنبههای مختلف آن زبان است. «توسعه بازی» (Game Development | برنامه نویسی بازی) یکی از پرطرفدارترین شاخههای برنامه نویسی است و بازار کار بسیار انعطافپذیری دارد. از طرفی به دلیل اینکه علاقهمندی کاربران روزبهروز به بازیهای ویدیویی بیشتر میشود و تقاضا در این زمینه همچنان در حال افزایش است، در نتیجه، حوزه توسعه بازی نویدبخش آیندهای روشن و پرسود خواهد بود.
میتوان گفت که سرمایهگذاری روی یادگیری توسعه بازی ارزش افزوده بسیار مفیدی را برای شخص ایجاد و شرایط ورود به بازار کار را به آسانترین شکل ممکن برای او فراهم میکند. در این نوشته از مجله فرادرس قصد داریم ٧ تا از بهترین زبانهای برنامه نویسی توسعه بازی را معرفی کرده و مختصری در رابطه با هرکدام صحبت کنیم.
زبان برنامه نویسی چیست؟
«زبان برنامه نویسی» (Programming Language) نوعی زبان کامپیوتری است که برنامه نویسان و توسعهدهندگان از آن برای توسعه نرمافزارها، برنامهها و اسکریپتهایی استفاده میکنند که کامپیوتر آنها را درک و از آنها پیروی میکند. هر زبان دارای ویژگیهای منحصربهفردی است که با جنبههای مختلف توسعه بازیهای ویدیویی ارتباط دارد. دهها زبان مختلف وجود دارد که برخی از آنها در پسزمینه سیستمعاملها، مرورگرها، گوشیهای موبایل و سایر موارد اجرا میشوند.
در برنامه نویسی بازی از چه زبان هایی استفاده می شود؟
دو تا از رایجترین زبان های برنامه نویسی بازی سازی ++C و جاوا هستند. توسعهدهندگان از آنها برای اجرای یکپارچه بازی و اطمینان از تجربه بازی روان استفاده میکنند. از طریق این زبانهای برنامهنویسی، میتوان مدیریت بیشتری روی حافظه داشت و بازیهای با کیفیتتری را توسعه داد. چندین زبان برنامه نویسی محبوب دیگر برای بازی سازی وجود دارند که در بخشهای بعدی این مطلب معرفی و معرفی و توضیح داده خواهند شد.
7 زبان برنامه نویسی بازی سازی برتر
به خودی خود، توسعه بازی با زبانهای برنامه نویسی زیادی امکانپذیر است، اما توسعه بازی با هر زبانی منطقی نیست و استفاده از زبان نامناسب میتواند منابع زمانی و اقتصادی پروژه را هدر بدهد. در این میان، برخی از زبانهای برنامه نویسی نسبت به زبانهای دیگر بسیار بهتر و کاراتر عمل میکنند.
ازجمله مهمترین زبان های برنامه نویسی بازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پایتون
- جاوا
- ++C (سیپلاسپلاس)
- C# (سیشارپ)
- Lua
- جاوا اسکریپت
- HTML5
1. پایتون
پایتون بهعنوان زبان برنامه نویسی بازی سازی مزیتهای زیادی دارد. به دلیل اینکه درک و شروع کار با پایتون آسان است، این زبان به یکی از پرطرفدارترین زبانهای برنامه نویسی حال حاضر تبدیلشده است و کاربردهای بسیار فراوانی دارد.
به لطف «سینتکس» (قواعد نحوی) ساده آن، پایتون نقطه شروعی عالی برای ورود به دنیای توسعه و برنامه نویسی بازی به حساب میآید. از سوی دیگر، استودیوهای بازی سازی با استفاده از پایتون، به سرعت میتوانند نمونه اولیهای از بازی را ایجاد کنند تا بتوان اطمینان حاصل کرد که بازی ارزش توسعه را دارد. یکی دیگر از نکات ارزشمند در رابطه با پایتون، قابلیت استفاده مجدد از کدهای آن است. به دلیل ماهیت شیگرایی، میتوان کدها را بهتر سازماندهی کرد و به همین دلیل خطوط کد کمتری مورد نیاز خواهد بود و حجم کدنویسی به میزان زیادی کاهش مییابد.
به این ترتیب، توسعهدهندگان زمان کمتری را صرف نوشتن کدها میکنند و میتوانند کدهای از قبل تولید شده را دوباره در برنامهها مورد استفاده قرار دهند. در نهایت این امر روند توسعه را بهبود خواهد داد و مدت زمان برنامه نویسی بازی به میزان زیادی کاهش خواهد یافت.
همچنین کتابخانههای بسیار زیادی در پایتون وجود دارند که تعداد زیاد آنها باعث کاهش پیچیدگیهای این زبان شده است و در پی آن، برنامه نویسان بازیساز با چالشهای کمتری روبهرو خواهند شد. از طرفی، «اشکالزدایی» (Debugging) با پایتون نیز آسانتر است.
اشکالزدایی در زبان های برنامه نویسی به معنی فرآیند شناسایی و تصحیح اشتباهات در کدها است. ازآنجاییکه این زبان «تفسیری» (Interpreted) است، کدهای پایتون مستقیماً و بدون نیاز به کامپایل شدن به کدهای ماشین اجرا میشوند. بهاینترتیب، برنامه نویسان توسعه بازی در صورت بروز خطا، اعلانهایی را دریافت میکنند و به این ترتیب اشکالزدایی قابل مدیریت خواهد بود.
مزایا و معایب پایتون به عنوان زبان برنامه نویسی بازی سازی
پایتون به عنوان یکی از زبان های برنامه نویسی بازی سازی مزایا و معایبی دارد که به شرح زیر است:
مزایای پایتون برای بازی سازی:
- بسیار آسان برای یادگیری
- پشتیبانی از کتابخانههای زیاد
- جامعه پشتیبانی فعال
- امنیت بالا
معایب پایتون برای بازی سازی:
- کند شدن
- مشکل خطای زمان اجرا
2. زبان برنامه نویسی جاوا
به هیچ عنوان نمیتوان نقش جاوا را در توسعه بازی و اپلیکیشنهای اندروید نادیده گرفت و اساس و پایه اندروید را جاوا تشکیل میدهد. اگرچه با پیدایش زبان برنامه نویسی کاتلین، جاوا دیگر تنها زبان برنامه نویسی اندروید نیست، اما جاوا جایگاه ویژهای در نزد برنامه نویسان دارد و به نوعی میتوان گفت محبوبترین زبان برنامه نویسی بازی سازی اندروید به حساب میآید. شیگرایی در جاوا هم وجود دارد؛ این بدان معنی است که میتوان از اشیاء برنامههای دیگر استفاده مجدد کرد.
یکی دیگر از دلایل انتخاب جاوا توسط توسعهدهندگان بازی، چندمنظوره و منبع آزاد بودن آن است. این زبان برای توسعه بازیهای موبایل و «بازیهای مستقل» (Indie Game) و همچنین بهعنوان زبان مبتدی برای افزاد تازه کار در زمینه برنامه نویسی بازی سازی شناخته شده است. با جاوا میتوانید چندین کد سیستمی قابل استفاده مجدد بنویسید. از جمله بازیهای ساخته شده با زبان جاوا میتوان به ماینکرفت، GTA و فیفا اشاره کرد.
علاوه بر این، جاوا دارای ویژگی «چندرشتهای» (Multithreading) در ذات خود است که این ویژگی سرعت برنامه و بازیهای ساختهشده با جاوا را بسیار افزایش میدهد. Multithreading عملکرد CPU را با استفاده از حافظه کمتر افزایش میدهد. بهاینترتیب، کاربران میتوانند چندین کار را بهطور همزمان اجرا کنند. زبان برنامه نویسی جاوا روی ماشینهای مجازی هم قابل اجرا است. بهاینترتیب، بازی میتواند بر روی چندین پلتفرم سختافزاری توسعه بازی کار کند. به صورت کلی جاوا در فهرست بهترین زبان های برنامه نویسی بازی از اهمیت بالایی برخوردار است.
مزایا و معایب جاوا برای ساخت بازی
جاوا به عنوان زبان برنامه نویسی بازی سازی مزایا و معایبی دارد که در ادامه فهرست شدهاند:
مزایای جاوا برای توسعه بازی:
- مناسب برای ساخت بازیهای موبایلی
- پشتیبانی از چند رشتهای برای عملکرد بهتر
- قابلیت اجرا در همه ماشینها
- مناسب بازیهای چندنفره
معایب جاوا برای توسعه بازی:
- حمایت محدود از جانب جامعه برنامه نویسی برای استفاده از آن در بازیسازی
- اگرچه دارای مدیریت حافظه خودکار است، اما به دلیل برخی مشکلات، تأخیرهای در بازیها به وجود میآیند.
- موتورها و کتابخانههای محدود برای بازیسازی
- عدم پشتیبانی کنسولهای مدرن از JVM
دوستان برای شروع بازی سازی بهترین یونیتی هست
حتما ابتدای راه این رو یاد بگیرید
چون دیدگاه خوبی بهتون میده و هم منابع آموزشیش زیاده
یادگیری سیشارپ هم خیلی سخت نیست
سلام.
خیلی خوب
لطفا لینک آموزش سی پلاس پلاس را هم قرار بدهید. همان طور که نتیجه گیری کردید سی پلاس پلاس برای شروع بازی سازی بهترین است.
با سلام و احترام؛
صمیمانه از همراهی شما با مجله فرادرس و ارائه بازخورد سپاسگزاریم.
از اینکه این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته است و نظر خود را با ما به اشتراک میگذارید، بسیار خوشنود و مفتخریم.
برای یادگیری سیپلاسپلاس میتوانید از دوره آموزشی زیر استفاده کنید:
برای شما آرزوی سلامتی و موفقیت داریم.